Voleiul, reprezentație de gală la final de an: CSM Lugoj – CSM București 2 : 3 (25:21, 23:25, 25:20, 23:25, 10:15) (106:106)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Așa s-a încheiat în week-end cel mai remarcabil sezon de toamnă – iarnă pe care voleiul din Lugoj l-a parcurs în elita României în șapte ani consecutivi pe prima scenă a țării. Alături de cluburi puternice, la un nivel valoric net superior ultimelor zece ediții, cel puțin ca medie. În principiu, încă de la startul campionatului, se vorbea despre grupul de top european condus de Blaj și continuat de CSM Târgoviște, CSM București, Bacău, Dinamo și Tg. Mureș, în fapt ierarhia sezonului trecut. Dar nu era de neglijat ambiția trupelor de pluton doi, care, în urma unui sezon de vară rodnic în transferuri, căutau a se implica mai agresiv, chiar și indirect, în stabilirea ierarhiei pe podium, atacând automat zona 5 – 6 a clasamentului.

Iar, după febrilul meci de sâmbătă, în care  C.S.M. Lugoj a realizat cea mai bună evoluție din acest campionat, chiar dacă nu a obținut decât un punct, previziunile se adeveresc.

La ultima apariție în fața propriului public, lugojencele au ținut să încerce infirmarea calculului hârtiei, periclitând victoria de trei puncte pe care câștigătoarea Cupei Challenge 2016, C.S.M. București, conta în deplasarea de pe Timiș. Sosite încă de joi în Banat și uzând de două zile de acomodare cu sala și suprafața de joc, reprezentantele Capitalei au fost la un pas (două puncte !!) de a ceda toate cele trei puncte puse în joc în setul patru, la 2:1  și 23: 22 pentru Lugoj. Soarta nu le-a mai zâmbit de această dată sportivelor noastre, care câștigaseră ambele meciuri de cinci seturi de până sâmbătă ( 3:2 cu Unic Piatra Neamț, 3:2 cu Dinamo București). Într-un joc de foarte bună calitate, calificat de tehnicieni ca fiind cel mai bun al echipei în acest campionat, cu faze lungi și spectaculoase, voleibalistele pregătite de Valerijan Luka s-au situat permanent la nivelul de joc al adversarului, unul cu distribuție multinațională, în care opt dintre sportive sunt componente ale loturilor naționale în țările din care provin: Nikola Radosova (Slovacia), Lucille Charuk (Canada), Nicole Koolhaass (Olanda), Jelena Alajbeg (Croația), Julia Milovits, Bernadett Dekany (Ungaria), Andreea Ispas și Alice Kapelovies (România). Alături de acestea, italiencele Luna Carocci și Ariana Pîrv (nepoata Cristinei Pîrv), sârboaicele Olivera Medic și Ivana Lukovic, plus mai tinerele Adina Roșca și Alexia Căruțașu, antrenate de italianul Nicola Negro (fost principal în prima ligă în Italia la Conegliano și în Polonia la Wroclaw și Dabrowa Gornicza). Secție de volei cu buget de circa 1,5 milioane de euro în 2016, care a înregistrat o performanță uriașă în acest an, câștigând primul trofeu european din istorie la nivel de volei feminin: Cupa Challenge 2015/2016 !

dsc_0415-1aScopul nu e a face comparații, ci doar a informa despre nivelul valoric și organizatoric al adversarelor de care C.S.M. Lugoj are și va avea în continuare parte în Divizia A 1. Asta deoarece încă trei dintre combatante (Blaj, Târgoviște, Bacău) se situează în zona bucureștencelor ca investiții și obiectiv declarat. Cu atât mai plăcută a fost impresia lăsată de lugojence în jocul din etapa a treisprezecea, în care implicarea în obținerea fiecărui punct a fost una de aplaudat. Recepție bună, serviciu eficient, blocaje spectaculoase, apărare excelentă (idem la bucureștence, unde libero-ul Carocci a reușit câteva recuperări incredibile) și un procentaj foarte bun de reușită al atacurilor, în care Ramona Rus, Krista DeGeest, Alexandra Warren, Ionela Canea (din păcate, accidentată la finele setului patru), Olga Krasteva și Gabriela Bălae au fost puse inspirat în valoare de coordonatoarea Lorena Ciocian, și ea autoare a unei evoluții aproape de nivelul maxim al posibilităților.

Un meci care se putea încheia cu orice rezultat, dacă ne gândim că C.S.M. Lugoj avea, după 1:0 la seturi un neverosimil 15: 9 în setul doi ! N-a fost 2:0, s-a făcut 1:1. Dar asaltul gazdelor a continuat, în setul trei scorul redevenind… 15: 9 ! Cu noroc de această dată, până la 2:1 Lugoj. Și momente de mare dramatism în partea a patra a jocului, foarte disputată și spetaculoasă, încheiată la limită de oaspete, a doua oară victorioase cu 25:23. Așadar, 2:2.  Și, cum norocul e de mai multe ori de partea celor mai puternici, fluierul final al internaționalului Paul Szabo a coincis cu semi-victoria oaspetelor, câștigătoare a două puncte la Lugoj. Și un punct muncit și meritat pentru noi, care ne urcă la borna 17 și ne fixează, deocamdată, pe locul șase, după un meci – spectacol contra singurei echipe care a învins Blajul în campionat chiar cu o săptămână în urmă. Un spectacol care merita văzut, în care scorul pe puncte spune multe despre echilibrul în care s-a jucat: 106:106!

Două victorii de două puncte – 3 : 2  cu Unic Piatra Neamț, 3 : 2 cu Dinamo București,     patru de trei puncte –  3 : 0 cu Craiova, 3 : 1 cu Iași,  3 : 0 cu Tg. Mureș și 3 : 0 la C.S.U. Galați, plus punctul cu C.S.M București din meciul de sâmbătă. Șase victorii, șapte înfrângeri și locul șase la final de an, premieră ca rezultat pentru voleiul din Lugoj.

Lotul C.S.M.Lugoj: Ionela Canea, Krista De Geest, Gabriela Bălae, Olga Krasteva, Ramona Rus, Lorena Ciocian, Adriana Rotaru, Alexandra Warren, Natalia Preda, Daiana Roman, Sophie Godfrey, Arina Ivașcu, Noemi Csillag, Georgiana Popa, Rossana Nistor, Denisa Jucu.   Antrenori: Valerijan Luka, Ugljesa Segrt, Vasile Canea

În meciurile rundei cu numărul 13:

S.C.M.U. Craiova – C.S.M. Târgoviște = 0 : 3, S.C.M. Pitești – C.S.U. Galați = 3 : 0, Volei Alba Blaj – Unic Piatra Neamț = 3 : 0, CSM Lugoj – CSM București = 2 : 3,  Știința Bacău – Dinamo București = 3 : 0

Meciul Penicilina Iași – Medicina Tg.Mureș se joacă în 17 ianuarie 2017.

Clasament  după 13 etape:

  • C.S. Volei Alba Blaj       36 p
  • Știința Bacău                  31 p
  • C.S.M. Târgoviște          30 p
  • C.S.M. București            29 p
  • Dinamo București         26 p
  • C.S.M. LUGOJ           17 p
  • Medicina Tg.Mureș       14 p (-1)
  • C.V. Unic P.Neamț        14 p
  • S.C.M. Pitești                  14 p
  • Penicilina Iași                 13 p (-1)
  • 11.C.S.U. Galați                4 p
  • 12.S.C.M. U Craiova        3 p

dsc_0702-a1a

  • Dan H. BRUDIU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.