Volei. Trofeul EuroVolley 2021, în turneu prin România

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

Așa cum v-am informat, România este una dintre cele patru gazde ale turneului final al Campionatului European ce are loc între 18 august și 4 septembrie 2021.  Cea mai importantă competiție a anului are loc simultan în România, Serbia, Bulgaria şi Croaţia. Naţionala feminină a țării noastre va evolua în Grupa D (Cluj – Napoca), alături de Suedia, Ucraina, Finlanda, Olanda și vicecampioana continentului, Turcia. Jocurile din grupe se desfășoară între 18 și 25 august.

Grupele C.E.

A. Belgrad: – Serbia, Azerbaidjan, Rusia, Belgia, Franța, Bosnia-Herțegovina.
B. Plovdiv: – Bulgaria, Polonia, Germania, Spania, Cehia, Grecia.
C. Zadar: – Croația, Italia, Belarus, Slovacia, Ungaria, Elveția.
D. Cluj – Napoca: – România, Turcia, Olanda, Ucraina, Finlanda, Suedia.

Cupa atribuită câștigătoarei se află începând cu 15 iulie în România, fiind expusă în prima fază la Cluj-Napoca, în Parcul Central (foto 1), acolo unde lotul național și-a stabilit cartierul de pregătire. Luni, 19 iulie, aceasta s-a mutat la Blaj, în Palatul Cultural, unde s-a derulat o festivitate alături de susținători ai voleiului (foto 2), iar marți, 20 iulie, selecționata României a acompaniat trofeul la Sun Plaza, în București, încheind periplul de promovare a acțiunii organizate de Confederația Europeană de Volei. Trofeul EuroVolley este transmisibil, cântărește 10 kilograme, măsoară 74 cm și este placat cu aur de 24 karate.

Ediția inaugurală a Campionatului European de volei feminin s-a desfășurat cu 74 de ani în urmă, în 1949. Uniunea Sovietică deține recordul de titluri continentale (13), urmată de… Rusia (6) și Serbia (3), ultima fiind deținătoarea la zi a aurului continental. Alte națiuni campioane sunt Polonia, Italia și RDG (câte două titluri), Cehoslovacia, Bulgaria și Olanda (câte unul). România deține un bronz continental, de patru ori locul al patrulea, în două ediții locul cinci și de patru ori poziția a șasea, fiind calificată la douăzeci și cinci de turnee finale din totalul de treizeci și una de ediții. Ultimele cinci ediții s-au derulat în format special, cele din 2011 (Italia, Serbia), 2013 (Germania, Elveția), 2015 (Belgia, Olanda), 2017 (Azerbaidjan, Georgia) având câte două țări-gazdă și douăsprezece echipe participante, iar ultima, cea din 2019, patru națiuni: Ungaria, Polonia, Serbia și Turcia, în condițiile în care s-au prezentat la start douăzeci și patru de echipe.

Diana și Daiana, din nou sub tricolor!

Reprezentativa României va disputa jocuri de pregătire înaintea startului, componența lotului fiind definitivată în proporție de 95 %. Ultimele reapariții sub tricolor sunt voleibaliste care au îmbrăcat echipamentul Lugojului, centrul Daiana Roman (actualmente la CSM Volei Alba Blaj) și coordonatorul Diana Balintoni, a cărei experiență este necesară și binevenită la nivelul lotului, sportivă lugojeană care își va continua, și în sezonul viitor, activitatea competițională în plan intern, la CSU Politehnica Timișoara. Dacă Daiana Roman a mai evoluat sporadic la nivelul primei reprezentative, Diana Balintoni este la a doua participare în turneul final continental, cedând la insistențele selecționerului italian Luciano Pedulla de a sprijini campania tricoloră în perspectiva Campionatului European. În cantonamentul de la Cluj Napoca al lotului național se află, după cum știți, și lugojeanca Georgiana Popa (18 ani), una dintre cele mai promițătoare voleibaliste ale generației sale, ce are ca lider de valoare pe Alexia Căruțașu, îmrumut în acest sezon la Galatasaray Istanbul (sportivă deținută de fosta campioană și actuala vicecampioană a Europei, Vakifbank Istanbul).

Și, chiar dacă opinia generală, căreia subscriu, este că selecția sportivelor ce alcătuiesc în prezent lotul repre-zentativ putea fi mai eficient realizată, să dăm credit actualului nucleu cu elemente  experimentate și multe tinere de perspectivă (foto 3), care pot bifa actuala ediție a întrecerii continentale ca o bornă de (nou) kilometru zero al viitoarei echipe a României.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.