Volei: noutăți intersezon din A 1

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vă reamintim cele mai importante schimbări la nivelul primului eșalon în voleiul intern românesc, aplicabile din sezonul 2016 – 2017 :

  • Numărul de sportivi străini permiși în loturile echipelor prim-divizionare, inclusiv pe foaia de joc, va fi nelimitat (până acum acesta era limitat la 6).
  • Sistemul competițional: După disputarea a 22 de partide din sezonul regulat tur – retur, ocupantele locurilor 1 – 6  joacă un mini-campionat (tur-retur 10 etape) pentru a stabili campioana României și echipele calificate în Cupele Europene. Sistemul aplicându-se și ocupantelor locurilor  7 – 12, care vor disputa și ele 10 etape, tur-retur, pentru a stabili cele două echipe ce retrogradează în Divizia A2. Toate echipele continuă în 1-6 și 7-12  cu punctele acumulate în sezonul regulat, în acest mod, fiecare echipă susținând 32 de meciuri oficiale în campionat.
  • Se introduce, obligatoriu, la meciurile din Divizia A1, foaia electronică de joc, folosită până acum în Cupele Europene, în paralel cu foaia obișnuită, clasică. Pe această foaie oficială vor figura obligatoriu 14 sportivi (sportive).

Sezonul competițional intern debutează la 8 octombrie cu jocurile din Cupa României, prima etapă fiind programată cu o săptămână mai târziu.

Deocamdată, n-au fost făcute publice întocmiri de noi contracte deși, după informațiile pe care le avem, vor fi mutări spectaculoase în intersezon. Inclusiv pe băncile tehnice, capul de afiș ținându-l întoarcerea lui Dragan Nesic (de la Bursa)  la vicecampioana CSM Târgoviște, de unde Zoran Terzic a plecat la Volero Zurich.

La CSM București, câștigătoarea Cupei Challenge în 2016, locul lui Francois Salvagni (semnat cu Volley Bolzano) a fost preluat de un alt italian, Nicola Negro, trecut pe la Conegliano, Azerrail Baku și naționala feminină a Turciei.

Știința Bacău îl va avea ca principal în continuare pe Florin Grapă, iar campioana Volei Alba Blaj pe omul-trofeu Darko Zakoc. Al cărui secund anul trecut, Predrag Zukovic, îl va înlocui la Medicina Târgu Mureș pe bulgarul Atanas Petrov, tehnician care a ratat obiectivul clubului, careul 1 – 4, în sezonul trecut.

Branko Gajic rămâne la Dinamo București, iar în zona 7-12 Valerijan Luka (CSM Lugoj), Mihaela Voivod (Unic Piatra Neamț), Dan Gavril (Penicilina Iași), Alexandru Cosma (SCMU Craiova), Paul Bogdan (SCM Pitești) și Ileana Berdilă (CSU Galați) vor ocupa băncile tehnice ca antrenori principali și în sezonul ce urmează.

În legătură cu campania de transferuri la formațiile din Divizia A 1, informații mai precise vom putea da în edițiile viitoare. Deocamdată, mișcări importante și vizibile se produc la Târgoviște, Blaj, C.S.M. București, Dinamo, Penicilina Iași și S.C.M. Pitești. Deși s-a discutat mult pe această temă, Galațiul s-a înscris în campionat, Agroland Timișoara fiind prima grupare în cărțile participării la primul nivel în cazul retragerii vreunei echipe. De urmărit…

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.