Volei Europa, Challenge Cup. Calificare: Lugojul câștigă și elimină Ankara!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După deplasarea în capitala Turciei, în care  CSM Lugoj a fost de trei ori la o singură minge de victorie, formația gazdă impunându-se cu noroc cu 3 : 2, șansele la calificarea în optimile competiției erau estimate la aproximativ 50 – 50 %.

Având în vedere că team-ul turc câștigase în toamnă Cupa Balcanică după trei victorii de trei puncte, calificându-se pentru dubla cu Lugojul printr-o dublă victorie în fața reprezentantei Belgiei și învingând dramatic în tur Lugojul cu 3 : 2 în TVF Sport Hall Ankara, în fața a peste 1200 de spectatori, nu se putea afirma că team-ul bănățean era favorit în calitate de gazdă în retur. Mai ales că în continuare lipsea din teren omul nr.1 din atacul Lugojului, revelația acestui început de sezon intern, cea mai eficientă voleibalistă a campionatului, moldoveanca Aliona Martiniuc.  Caz în care se impunea din nou o pregătire specială a jocului, în care tânărul universal Simina Străchinescu să evolueze la nivelul maxim al posibilităților, așa cum pot afirma că a făcut-o în partida de la Ankara, în care a adus 19 puncte Lugojului.

Practic, duelul staff-urilor tehnice urma să decidă partida, formațiile neputând prezenta mari noutăți față de meciul tur. În care, la fel ca în jocul de la Lugoj, spectatorii au putut vedea în teren două campioane mondiale și vicecampioane olimpice: Bianka Busa la oaspete, Silvija Popovic la lugojence. Duel direct în multe rânduri, adjudecat de căpitanul  C.S.M.-ului, catre și-a probat din nou experiența și valoarea la cel mai înalt nivel.

C.S.M. Lugoj – PTT SK Ankara = 3 : 1 (25:16,25:18,18:25, 25:23)

Statistică:  Total puncte: 93 : 82, directe: 66 : 63, ași: 8 : 1, blocaje-punct: 9 : 14, atacuri-punct: 49 : 48.  Durata efectivă: 1 oră și 33 de minute.

C.S.M. Lugoj: Andreea Gemănariu (7p), Simina Străchinescu (15 p), Liza Ruban (16p), Tanja Grbic (5 p), Veronika Bezhandolska (14 p), Ramona Rus (3 p), Georgiana Popa (6 p), Daiana Roman, Marina Anghelache,  Silvija Popovic – libero, Adriana Popa – libero. Antrenori: Ugljesa Segrt, Dragan Grbic, Marius Roșu.

PTT S.K. Ankara: Eva Mori Pavlovic (4p), Sara Caric (13p), Bianka Bușa (23p), Elif Boran (4p), Merve Tanyel, Erkul Janset (6p), Busra Gunes (7p), Jagmur Kilic (5p), Gizem Asci, Melisa Memiș – libero, Nur Sema –libero. Antrenori: Mehmet Bedestenlioglu, Berk Canakci.

Au arbitrat: Lemonia Moula (Grecia), Tamas Jambor (Ungaria). Obs. CEV Silvian  Lungu (România)

Este adevărat, marile forțe ale voleiului turcesc reprezintă cosmopolitul Istanbul. VakifBank, Eczacibasi, Fenerbahce, Turkish Airlines și Galatasaray, formațiile care domină chiar și competițiile europene alături de echipele italiene, fac ca nivelul competiției interne să fie de prim rang pe continent. Așa încât orice formație din Sultanlar Ligi constituie un oponent redutabil. PTT Spor Kulubu Ankara este echipa reprezentativă  a capitalei, susținută financiar de compania care se ocupă de serviciile postale și telefonice din întreaga Turcia. Companie națională care, cu ocazia dublei din Challenge Cup, a emis și pus în circulație un timbru postal cu sigla CSM Lugoj, în valoare de 7,50 lire turcești (0,40 USD) (foto 1) !

Emoții mari în Sala Sporturilor din Lugoj, în compania a peste 900 de susținători ai voleiului, care au asistat la o nouă premieră reușită de voleiul lugojean și românesc: eliminarea dintr-o competiție europeană a unui club de pe meleagurile asiatice  ale Anatoliei. Într-o atmosferă de mare meci, startul întâlnirii a surprins parcă oaspetele, dominate aproape la toate capitolele de lugojence. În rândul cărora coordonatoarea Tanja Grbic a găsit aproape întotdeauna soluții inspirate în cursul primelor două seturi. În care eficacitatea atacului de pe extreme a făcut clar diferența, iar centralii au evoluat foarte bine.

La 2 : 0, jocul s-a schimbat brusc, oaspetele conducând în permanent și distanțându-se spre finalul celei de a treia părți a meciului, când scorul a devenit 2 : 1 la seturi. Moment periculos, voleibalistele noastre având din acel moment neapărat nevoie de victorie cu 3 : 1 pentru calificarea în optimile competiției. Asta deoarece, la un eventual 2 : 2, nu mai aveam decât varianta unei victorii cu 3 : 2 și jucarea “setului de aur” suplimentar, decisiv pentru calificare. O perspectivă dramatică, de care din fericire am fost îndepărtați de jocul excelent din partea a doua a setului patru, când CSM Lugoj a revenit spectaculos (tie-break solicitat inspirat în două rânduri de Ugljesa Segrt, ultimul la 15 : 19), scorul urcând de la 17 : 20 la 21 : 20, 21 : 21, 22 : 22, 24 : 22, 24 :23 și, într-un final vulcanic, la 25 : 23, pe atacul decisiv al surprizei dublei manșe Ankara – Lugoj, Simina Străchinescu (23 de ani), al doilea an sub culorile CSM Lugoj și, din această vară, componentă a lotului național de senioare al României.

După confruntările balcanice și europene cu formațiile Nilufer Bursa, Besiktas Istanbul, în două rânduri, Turkish Airlines Istanbul, în trei rânduri, Aydin BBSK, dublă manșă, a venit și mult doritul moment al confirmării nivelului echipei din Banat: calificarea în detrimentul unui club din Turcia.

Un succes de prestigiu, obținut greu, de care ne vom aminti multă vreme și care va fi apreciat la adevărata lui valoare în timp. Ce deschide drumul european 2023 al voleiului din Lugoj, care a jucat în primăvara lui 2022 sferturile de finală ale Challenge Cup.

Un succes dedicat de team-ul pregătit de staff-ul tehnic tuturor celor care au populat și animat Sala Sporturilor, celor care le-au ținut pumnii de la distanță, celor care cred și înțeleg ceea ce se întâmplă în familia voleiului și în performanța la acest nivel. Celor care au susținut material și organizatoric echipa în anul 2022, fără discuție anul rezultatelor maxime ale voleiului din Lugoj.

În optimile de finală ale Challenge Cup, C.S.M. Lugoj întâlnește în dublă manșă vicecampioana Portugaliei, Kairos Ponta Delgada. Club aflat în capitala Insulelor Azore (situată pe insula Sao Miguel), la peste 5000 km de România. Jocul tur are loc în 12 ianuarie la Complexo Desportivo das Laranjeiras din Ponta Delgada, returul urmând a se desfășura miercuri, 18 ianuarie, orele 18,30 la Lugoj.

Să avem încredere. Urmează un joc foarte dificil pe terenul vicecampioanei C.S.M Târgoviște, după care un program foarte dens la startul lui 2023, în care se va juca săptămâni bune din trei în trei zile. Ați fost mereu, fiți în continuare alături de volei !

Dan H. BRUDIU

Foto: Gabriel BREZEANU

Despre admin 6540 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.