Volei Divizia A1: Obiectiv îndeplinit, sărbători triste C.S.M. Lugoj – C.S.M. Volei Alba Blaj = 0 : 3 (5:25,15:25,21:25)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

C.S.M. Lugoj: S.Shvanska, A.Pintea, A.Cveticanin, D.Roman, N. Jakic, G.Bălae, A. Rotaru, A.Panţiru, I.Canea, S.Dascălu, B.Albăstroiu, N.Stojanovic, N. Preda. Antrenor: V. Luka
C.S.M. Volei Alba Blaj: A.Salaoru, A.Cleger, M.Aquino, M.Vujovic, J.Alvarez, P.Barakova, S.Koleva, L. Moellers, R.Rus, S.Ilyasoglu, N. Onyejekwe. Antrenor: D. Zakoc
Ultima apariţie a voleiului alături de lugojeni ar fi putut fi una de sărbătoare, în tonul zilelor ce vin. Premisele unui spectacol la care ele să performeze alături de autoarea victoriei de senzaţie din Champions League ( 3 : 1 cu Volero Zurich) ar fi fost împlinite, dacă modul în care se desfăşoară activitatea la C.S.M.Lugoj ar fi fost unul rezonabil şi de bun simţ. Din păcate, lucrurile nu stau deloc aşa.

Iar echipa a ales ca, după numeroase promisiuni neonorate de conducerea clubului şi lipsei de comunicare cu lotul de sportive la numeroasele solicitări ale acestuia, plus evenimentele din ultimele zile premergătoare partidei, să protesteze public la startul meciului cu tripla campioană.
“Stimaţi suporteri, dragi susţinători şi prieteni.

Meciul de gală de astăzi cu tripla campioană a României coincide, din păcate, cu cel mai greu moment de care voleiul din Lugoj are parte în aceşti opt ani de rezultate meritorii şi performanţe notabile, în care gruparea s-a aflat consecutiv în elita voleiului din ţară.

Doar din respect pentru competiţie, pentru dumneavoastră şi pentru o zi grea, tristă a tuturor românilor, forma de protest a actualei echipe nu este una extremă, ci una simbolică. Pe întreg parcursul primului set, staff-ul tehnic nu va folosi în teren prima echipă, cea care a adus în momentul de faţă clubul în poziţie de Play – Off, un grup de sportive şi antrenori care nu beneficiază, din păcate, de aprecierea pe care o merită la nivelul muncii şi performanţei pe care o realizează, mai precis de respectarea unor contracte angajate şi neonorate de luni întregi.

Vă rugăm să înţelegeţi modalitatea la care suntem constrânşi să recurgem şi să rămâneţi alături de volei, de un colectiv a cărui singură vină este că şi-a făcut, până în momentul de faţă, datoria aşa cum s-a angajat iniţial. Fără ecou, din păcate.
Vă mulţumim pentru sprijin şi înţelegere. “

A fost mesajul transmis de echipa Lugojului către susţinătorii săi, unul aplaudat de cei prezenţi, care au înţeles esenţa acestuia. Astfel, în faţa braziliencelor, bulgăroaicelor, sârboaicelor, nemţoaicelor, turcoaicelor şi româncelor de lot naţional ce reprezintă în Europa micuţa urbe ardeleană campioană a României, Lugojul le-a opus pe fetele care nu au jucat vreodată titulare în sezonul actual, în care voleiul îşi încheie, sportiv, prestaţia pe loc de Play-Off, adică peste obiectivul de start (n.red.: locul şapte în clasament). Astfel încât istoria acestui set a fost una scurtă şi nemeritată, neplăcută.
Aşa cum este şi situaţia echipei în momentul de faţă.

Nu neapărat o noutate pentru amânările şi tergiversările pe care le-a înţeles mereu colectivul, ce şi-a văzut însă în continuare de treabă, îndeplinindu-şi obiectivele. Dar realitatea e cea mai gravă din ultimii ani, având în vedere valoarea sumelor neacoperite datorate membrilor lotului. O realitate zilnică, amplificată de lipsa de interes pentru rezolvarea pe criterii prioritare a problemelor ce duc la o activitate normală.

Nefăcând referire la neajunsurile pe care şi celelalte secţii ale C.S.M. Lugoj le acuză, vom spune doar că, la numărul şi obiectivele acestora, e cunoscut faptul că bugetul clubului, chiar dacă mai mare ca în ultimii ani, este insuficient în condiţiile actuale. Fiindcă la construcţia lui s-a mizat şi pe o participare consistentă din partea C.J.Timiş, ce nu s-a materializat decât parţial, la fine de an.

Şi, pentru eventualii nelămuriţi: la creionarea şI formarea lotului la volei, în primăvară-vară, s-a estimat un buget realist, dar în conformitate cu obiectivul secţiei în 2017/2018. Un necesar financiar care nu se realizează, deşi era oricum mai mic decât al celorlalte combatante din A 1, ce şi-au permis transferuri şi condiţii incomparabile cu cele ale voleiului lugojean. Nu este vina actualului lot că s-au achitat şi încă trebuiesc achitate mari datorii din anii trecuţi, ce au afectat major bugetul din 2017 şi îl vor afecta şi pe cel din 2018, că a crescut mult numărul de secţii în club comparativ cu trei ani în urmă (apărând în plus luptele greco-romane, handbalul şi fotbalul) şi fiecare dintre ele este, evident, importantă în felul ei.

Dar e inexplicabil că, în actualele condiţii, în care se ajunsese oricum la o coardă întinsă nepermis de mult, s-a hotărât ca, din ultima rectificare de buget către C.S.M. Lugoj, în sumă de 60.000 lei, voleiul să nu beneficieze, uluitor, de absolut nimic ! Tocmai aşa s-a şi întâmplat, evident subiectiv şi, pentru echipă, umilitor şi dureros. Acesta a fost însă mesajul de felicitări pentru îndeplinirea obiectivului către sportive şi tehnicieni şi singura urare de sărbători fericite din partea clubului. În condiţiile în care sportivele şi antrenorii din lotul de anul trecut au restanţe salariale de peste patru luni, iar actuala garnitură nu şi-a primit integral banii nici măcar pe luna septembrie!

Prin generozitatea prietenilor de la Rieker, Werzalit, Gammet şi Scholler, lotul de sportive şi antrenorii acestora au primit, totuşi, un semn că Moş Crăciun există, chiar dacă are probleme mari într-o lume tot mai greu de înţeles. Le mulţumim.

Dar Moş Crăciun pleacă, şi vine returul. Dacă mai vine…

Rezultatele etapei a zecea:
CSM Lugoj – CSM Volei Alba Blaj = 0 : 3 (5:25, 15:25, 21:25)
ACS Penicilina Iași – CSM Târgoviște = 0 : 3 (27:29, 16:25, 17:25)
Ilustrarea faptului că Iaşiul nu e un teren uşor de cucerit e scorul din primul set, greu câştigat de oaspete. Grabovetskaya (11 p.) şi Cvijovic (10 p.) pentru Iaşi, Fairs (18 p.), Hroncekova şi Sybeldon (câte 12 p.) la dâmboviţence au fost performerele partidei în urma căreia Târgovişte termină anul pe podium.
UVT Agroland Timișoara – Știința Bacău = 3 : 0 (25:18, 25:20, 25:19)
Ceea ce am spus şi scris la start, acum câteva luni, rămâne valabil: gruparea timişoreană este redutabilă în urma achiziţiilor din vară şi se poate bate cu şanse contra pretendentelor la podium. Meciul a fost dominat clar de gazde, e drept în faţa unui adversar care a acuzat oboseala survenită după marea victorie cu Azerrail Baku (3 : 1), din Challenge Cup.
Bacşiş (15p.), Pîrv (12p.) şi Lakovic (9p.) şi o coordonare foarte bună a jocului (Balintoni) pentru Agroland au determinat o victorie clară în faţa unui adversar care cedează locul trei după meciul din Banat.
Dinamo Bucureşti – CSM București = 0 : 3 (13:25, 13:25, 18:25)
Meci fără istoric, între echipe cu obiective diferite, în care tunurile Baciu (15p.), şi Radosova (16p.) au punctat decisiv pentru oaspete. Dinamo, fără pretenţii la titlu, are ca obiectiv prezenţa în Play-Off, evident de pe locul şase.
Universitatea NTT Data Cluj – CSU Medicina Tîrgu Mureș = 3 : 0 (25:15, 25:16, 25:21)
În revenire evidentă, Clujul a decis acest joc prin plusul de experienţă al trio-ului Stanciu – Bucur – Răileanu, în timp ce din tabăra oaspetelor a absentat cel mai valoros nume, Eliza Varga, transferată din iarnă la campioana Ungariei.

Clasament după zece etape:
1. C.S.M. Bucureşti 10 9-0-1-0 28 p.
2. C.S.M. Volei Alba Blaj 10 9-0-0-1 27 p.
3. C.S.M. Târgovişte 10 7-1-0-2 23 p.
4. C.S.U. Ştiinţa Bacău 10 7-0-0-3 21 p.
5. U.V.T. Agroland Timişoara 10 6-0-0-4 18 p.
6. C.S.M. Lugoj 10 3-0-1-6 10 p.
7. C.S. Dinamo Bucureşti 10 2-1-0-7 8 p.
8. C.S.U. Medicina Tg. Mureş 10 2-0-0-8 6 p.
9. Universit. NTT Data Cluj 10 1-1-0-8 5 p
10. A.C.S. Penicilina Iaşi 10 1-0-1-8 4 p.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6570 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.