Volei Divizia A1: Noutăți în loturile echipelor din prima ligă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

E în plină desfășurare campania achizițiilor de sportive a cluburilor de primă ligă a voleiului românesc, al cărui sezon oficial se va deschide în luna octombrie.

Cele mai importante nume vehiculate se găsesc, evident, la nivelul formațiilor de podium și Play-Off, dar perioada de transferuri se încheie la mijlocul lunii octombrie, așa încât ne așteptăm la alte știri interesante în următoarele două luni. În paranteze, locul ocupat de club în ediția 2021-2022 a campionatului.

C.S.M. Volei Alba Blaj  (1)

Omogenitatea este cuvântul de ordine în lotul campioanei, lucru posibil în condițiile păstrării ambițiilor și bugetului trupei antrenate de Stevan Ljubicic. Nadja Ninković, Sladjana Mirković, Jovana Kocić, Jovana Ćirković,  Gergana Dimitrova, Viktoria Russu, Sorina Miclăuș, Andreea Ispas, Ștefania Cheluță și Iarina Axinte sunt cele zece sportive pe care campioana le-a reținut în lot și pentru următorul sezon, lor alăturându-li-se alte nume de valoare, cum sunt campioana mondială Bojana Milenković sau Georgiana Faleș (Bacău), Andra Cojocaru (Rapid) și Raisa Ioan (Medgidia). În mod cert, una din favoritele luptei la titlu, care se va da probabil în trei.

C.S.M. Târgoviște  (2)

Vicecampioana dorește titlul în acest an, păstrându-l în consecință pentru al treilea an pe banca tehnică pe Giovanni Caprara, cel mai valoros antrenor străin din România. Pe lângă cele patru voleibaliste rămase în lot – Rodica Buterez, Adriana Matei, Petruța Orlandea și Nikolina Bozicevic, au sosit opt sportive noi, sârboaicele Ana Bjelica (Megabox Vallefoglia, Italia) și Jovana Miroslavljevic (Zeleznicar), grecoaica Giorgia Lamprousi (Mulhouse), bulgăroaica Mira Todorova (Stuttgart), canadianca Kim Robitaille (Saint Raphael) și internaționalele românce Iuna Zadorojnai (Rapid), Alexandra Ciucu ( Știința Bacău) și Diana Calotă (ridicătoare, CS Medgidia).

C.S.O. Voluntari  (3)

Una din revelațiile sezonului competițional trecut, formația păstorită de Primăria orașului de la marginea Capitalei, și-a păstrat atu-urile din campionatul în care a cucerit bronzul: Nneka Onyejekwe, Eli Uattara, Alice Kapelovies, și Diana Vukovic. Nemțoaica Saskia Hippe (Olympiakos Pireu), bulgăroaica Silvana Chausheva (Maritsa Plovdiv), cubaneza Elisabeth Vicet (Bahcelievler Bld) și Irina Kosinski (Dinamo), alături de româncele Alexandra Babaș, Sânziana Motroc și Diana Vereș sunt deocamdată numele certe din lotul antrenat în continuare de principalul sârb Milan Ljubicic, dar se așteaptă și alte transferuri.

C.S.M Lugoj  (5)

Cum probabil cunoașteți deja, sosirile certe în lotul bănățean pe a cărui bancă tehnică îi vom regăsi pe Ugljesa Segrt și Dragan Grbic sunt Daiana Roman (Blaj) și Ramona Rus (Medgidia), cărora li se va adăuga încă un nume românesc pe postul de coordonator de joc. Stranierele nou-sosite sunt sârboaica Tanja Grbic (Venelles, Franța), moldoveanca Aliona Martiniuc (Tula, Rusia), și bulgăroaica Veronika Bezhandolska (Maccabi Haifa, Israel). Au rămas în lot Georgiana Popa, Simina Străchinescu, Adriana Popa, Andreea Gemănariu și viitorul căpitan al echipei, sârboaica Silvija Popovic, campioana mondială din lotul lugojean. Clubul este deocamdată în litigiu cu sârboaica Sara Lozo (Proton Saratov, Rusia), una din vedetele naționalei Serbiei, locul trei la recent încheiata Ligă a națiunilor de la Ankara, sportivă care a semnat cu C.S.M. Lugoj în mai 2022 și, apoi, după ce și-a abandonat firma de impresariat care o reprezenta, în iulie cu clubul japonez Saitama Ageo Medics, fiind actualmente în pericol de suspendare pe un an de zile din activitate din partea Federației Internaționale de Volei.  Acest lucru având în vedere că sportiva și-a declarat scris intenția de revocare unilaterală a contractului cu Lugojul, dar nu acceptă condițiile privind despăgubiri pentru prejudiciile material și morale aduse prin comportamentului său neetic, neprofesional.

Dinamo București (6)

Transferuri importante și la ocupanta poziției a șasea anul trecut: Alexandra Sobo (Rapid), Gabriela Dan-Bălae (Voluntari), Mihaela Pamfil (Târgoviște), bulgăroaica Mirela Shahpazova (Târgoviște), sârboaica Milica Tasic (Nevada, SUA), brazilianca Tassia Silva (Curitiba) și o sportivă olandeză al cărui nume nu a fost încă anunțat. Ele se alătură sportivelor rămase în lotul antrenat de Milos Gavrilovic: Marisa Radu, Jelena Vulin, Adina Roșca, Cristina Miron și Dalia Vârlan. Trupă bună, cu șanse de Play-Off.

Rapid București  (7)

Iată la final și clubul cu cele mai spectaculoase achiziții în intersezon, care va fi, cu siguranță, a treia latură a triunghiului – aș zice echilateral – favorit la titlul național. Urmând exemplul echipelor de handbal și fotbal, care sunt susținute financiar la un nivel impresionant, voleiul din Sala Giulești și-a propus titlul în anul centenar al clubului alb-vișiniu. Primul pas a fost schimbarea conducerii administrative, în care a fost plasat Marian Ștefan, una din figurile controversate, dar productive ca performanță în voleiul românesc. Al doilea și cel mai mare pas – angajarea unui nume foarte cunoscut în calitate de antrenor al echipei. Carlo Parisi, tehnician italian care a stat cu valoroase rezultate pe banca unor formații de prestigiu, cum sunt Yamamay Busto Arsizio, Scandicci Firenze, Volleyball Casalmaggiore și Le Cannet.

Au fost transferate până acum douăsprezece sportive, câteva dintre ele nume grele: coreeanca Da-Yeong Lee (PAOK Salonic), Ioana Baciu (CS Medgidia), Andra Artin (Blaj), bulgăroaica Nasya Dimitrova (Prometey), căpitanul naționalei Canadei Jenifer Cross (Panathinaikos Atena), Diana Ariton (CS Medgidia), cubaneza Ailama Cese Montalvo (Uralochka Ekaterinburg), brazilianca Suelle Oliveira (Sesi Bauru), Alexandra Trică (CS Medgidia), Teodora Iancu (Dinamo), bulgăroaica Zhana Todorova (Prometey) și Mihaela Albu (CS Medgidia). Au rămas Denisa Drâmboi și Ramona Postea.

Atât deocamdată ca informații, fie și parțiale, despre echipele cu pretenții din voleiul românesc, ce vor lua startul și în competițiile continentale în toamnă. Mutări interesante s-au produs și la cluburile din Craiova și Pitești, despre care vom reveni cu amănunte.

Urmează, în mod cert, cel mai tare campionat din ultimul deceniu. Lucru care va produce spectacol și va ridica și mai mult cota cluburilor românești în Europa, acolo unde campionatul nostru intern este cotat pe a cincea treaptă, după Italia, Turcia, Polonia și Rusia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.