Volei, Divizia A 1: lumea se mișcă!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În ediția trecută, vă reaminteam cele mai importante schimbări la nivelul primului eșalon în voleiul intern românesc, aplicabile din sezonul 2016 – 2017, referitor în primul rând la permisiunea ca echipele prim-divizionare să înscrie un număr nelimitat de sportive străine (până acum acesta fiind limitat la 6), urmată de modificarea sistemului competițional, în urma căreia fiecare grupare va susține 32 de meciuri oficiale în campionat. Deși se produc în această perioadă transferuri la formațiile din Divizia A 1 informațiile nu sunt foarte numeroase, având în vedere că negocierile sunt în plin curs, iar pentru destule nume în discuție se bat două sau chiar trei echipe.

Certitudini la această oră sunt:

  • dubla achiziție sârbă a vicecampioanei C.S.M. Târgoviște:  Dragan Nesic – antrenor în Turcia, la Bursa anul trecut și Ivana Dzerisilo, omul de bază al campioanei din Blaj cu doi ani în urmă, plus Ramona Breban de la Craiova.
  • transferurile efectuate după despărțirea de majoritatea sportivelor din lot de bronzul ediției trecute de campionat, C.S.M. București: Júlia Milovits (Ungaria), Ivana Luković (Serbia), Nicole Koolhaas (Olanda), Luna Carocci (Italia) și Andreea Ispas, dirijate de alt italian la cârma formației Capitalei, Nicola Negro.
  • cooptarea stranierelor Ivana Zburova (Slovacia) și Krista DeGeest (SUA) în lotul Științei Bacău.
  • achiziționarea coordonatoarei Marija Pucarević (Serbia, Steaua Roșie Belgrad), sub comanda noului tehnician sârb Predrag Zucović la Medicina Tg.Mureș.

Se discută despre transferuri valoroase din Croația și Serbia pentru campioana din Blaj, de achiziții interesante din străinătate la Dinamo, despre mutări bune la Piatra Neamț (printre care revenirea Elenei Lăpușneanu) și ambiții mari la Iași și Pitești, e liniște (relativă) la Craiova și Galați.

În al șaptelea an consecutiv pe prima scenă, secția de volei a C.S.M. Lugoj încearcă să reediteze performanțele ultimilor ani, conjunctura actuală fiindu-i în acest moment nefavorabilă însă. Adversarele Lugojului, în mare parte finanțate exclusiv din fonduri publice, nu par să acuze probleme din punct de vedere organizatoric, în timp ce  în clubul lugojean persistă incertitudinile privind nivelul de finanțare al secțiilor sportive, dereglarea financiară producându-se în lipsa fondurilor aprobate și nealocate (850.000 lei) în 2016 pentru C.S.M. Lugoj din partea Consiliului Județean Timiș. Asta în timp ce suma alocată din partea Consiliului Local, plus completarea oferită de sponsorii secției de volei nu are cum să acopere decât aproximativ 60 % din bugetul necesar solicitat, unul oricum sub cel al majorității partenerelor de întrecere.                            

În condițiile în care, cu ocazia ultimei rectificări de buget din iulie, s-au mai achitat din sumele restante, datorii există încă și, pentru că timpul nu așteaptă, trebuie acționat rapid pentru desfășurarea în continuare a pregătirii și campaniei de transferuri, lansată cu mai bine de o lună în urmă. Finalul lui iulie și, în special, startul de august vor fi hotărîtoare pentru a desena și consolida lotul lugojean al voleiului, clasat pe locul șapte al primei ligi în ediția 2015-2016.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6347 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.