Volei. CSM Lugoj, rapsodia surprizei în voleiul românesc!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Foto: Gabriel Brezeanu

Dan H. BRUDIU

Cu voia autorului, am preluat metafora scriitorului Radu Paraschivescu exprimată în emisiunea de o oră pe care Radio Timișoara a dedicat-o în week-end  surprinzătoarelor performanțe

ale voleiului din Lugoj în acest sezon:

Patru competiții oficiale interne și internaționale cu patru medalii pentru voleiul Clubului Sportiv Municipal Lugoj la final de sezon, la cel mai înalt nivel de performanță!

Aur în Turneul Final al Supercupei României, ediția 2021-2022, Mioveni,

Aur în Turneul Final al Cupei României, ediția 2022-2023, Pitești,

Argint în finala CEV European Challenge Cup, ediția 2022-2023, Torino / Timișoara,

Bronz în Campionatului Național Divizia A1, ediția 2022-2023.

Un sezon  în care s-a pornit cu obiectivul îndrăzneț al intrării între primele patru grupări ale țării, atât în campionat , cât și în Cupa României. În condițiile în care, se știa, Blajul, Rapidul, Târgoviște și Voluntari dispuneau de resurse materiale net superioare Lugojului (aflat, din punct de vedere al bugetului, aproape de Dinamo), de loturi atent alese și tehnicieni cunoscuți, validați pe plan internațional.

Însă competiția din start – Supercupa României, la care echipa noastră a fost invitată în locul Medgidiei, locul patru în sezonul trecut, a fost un fantastic impuls moral, odată ce pe tablou se afla, alături de lugojence, aurul (Blajul), argintul (Târgoviște) și bronzul (Voluntari) ediției trecute de campionat. Victoria din semifinale contra campioanei și cea categorică din finală contra Voluntariului, care eliminase dramatic vicecampioana, au adus în Lugoj primul trofeu suprem intern în sporturile de echipă din istoria veche de gen a orașului. Avem Supercupa României!

Al doilea aur intern a venit ca o mare confirmare, după un sezon lung, greu, supersolicitant, în care sportivele noastre au disputat 46 de meciuri oficiale în țară și pe continent. De data această, în semifinală și finală victimele elevelor lui Ugljesa Segrt au fost, pe rând, campioana en-titre – Blaj ( 2 : 3 ) și valoroasa sa secondantă – Tîrgoviște ( 1: 3 ). Avem și Cupa României!

Europa o atacaseră fetele și în ediția trecută, atunci când un ghinion clar ne-a oprit la un pas de o posibilă semifinală cu Scandicci Firenze, eliminați fiind în sferturi de turcoaicele  de la BBSK Aydin ( 2:3 și 2:3 ). După ce eliminaserăm reprezentantele Slovaciei (Brusno), Elveției (Basel) și Austriei (Post Viena).

De această dată, două evoluții de clasă (în Turcia 2 : 3 și România 3 : 1) au lansat C.S.M. Lugoj spre fazele superioare, după ce singura reprezentantă a capitalei Ankara în prima ligă turcă, PTT Spor Kulubu, s-a recunoscut depășită de sportivele Lugojului.  După care, vicecampioana Portugaliei (Kairos Ponta Delgada), actuala campioană a Belgiei (AVO Beveren) și campioana la zi a Serbiei (Jedinstvo Stara Pazova) au cedat și ele calității jocului prestat de Silvija Popovic și colegele sale. O calificare în marea finală, unde dubla cu torinezele de la Reale Mutua Fenera Chieri a constituit un spectacol de vis, iar argintul obținut are valoare inestimabilă. Avem și trofeul finalistei CEV Challenge Cup și medaliile de argint în Europa !

Campionatul național a fost de-a dreptul infernal. Fiindcă, pe lângă că a fost cel mai puternic din ultimii cincisprezece ani cel puțin, a fost clar afectat de evoluția echipei lugojene pe cele patru fronturi, fiind necesare uneori reprogramări de jocuri și permanent gândirea unei strategii  câștigătoare, în condițiile mizei permanente a tuturor partidelor, unde orice pas greșit putea însemna ratarea obiectivului. Puternică, spectaculoasă, dramatică în multe ocazii, așa a arătat competiția nr.1 în România, cu tur-retur și Play-Off.  De aceea spun că bronzul obținut de C.S.M. Lugoj și prezența pe podiumul întrecerii interne (care, a propos, este a cincea ca valoare pe continent după Turcia, Italia, Rusia și Polonia) este performanța nr.1 a voleiului nostru. Am pierdut cu Dinamo, am bătut Târgoviște, am fost la un pas de a învinge Blajul în propria sală,  Dinamo a trecut de Târgoviște, Rapidul de Blaj, Voluntariul de Dinamo, noi de Voluntari și apoi de Rapid, rezultate contradictorii în meciuri imposibil de pronosticat, o competiție de anduranță în care clasamentul final oferă sugestiv valoarea combatantelor. Avem de-acum și bronzul României la Lugoj !

Cu mențiunea că din fotografia de gală a colectivului secției de volei lipsește ultimul trofeu poposit în vitrina clubului – Cupa României, aveți în imagine protagoniștii unui sezon greu de anticipat, dar trăit la cote maxime și încheiat apoteotic alături de prietenii voleiului.

Foto – C.S.M. Lugoj – volei Divizia A 1:

Sus: Adriana Popa (libero), Tanja Grbic (coordonator), Silvija Popovic (cpt. – libero), Georgiana Popa (extremă), Marina Anghelache (coordonator), Simina Străchinescu (universal),

Mijloc: Mădălina Iftimie (fizioterapeut), Marius Roșu (antrenor secund), Ugljesa Segrt (antrenor principal), Ion Moldovan (vicepreședinte secție), Horia Dan Brudiu  (președinte secție), Dragan Grbic (antrenor secund), Vasile Canea (preparator fizic),

Jos: Veronika Bezhandolska (central), Aliona Martiniuc (universal), Andreea Gemănariu (central), Ramona Rus (extremă), Liza Ruban (extremă), Daiana Roman (central).

Foto: Gabriel Brezeanu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.