Volei A1: Credea cineva? [Galerie FOTO]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Voleiul lugojean traversează, în ultimul timp, o perioadă cu adevărat de excepție. După ce, la finalul anului trecut, a trecut în turneul cu numărul 5 al campionatului, desfășurat în Sala Sporturilor, de trei din adversarele importante (Universitatea Cluj, CSU Medicina Tg.Mureș, Rapid București) cu victorii de trei puncte ( 3 : 0, 3 : 0, 3 : 1 ), echipa ce reprezintă orașul în elită a pornit impresionant în 2021, fiind surpriza celui de al șaselea turneu, la Blaj. În care a realizat, împotriva previziunilor, marea  victorie cu vicecampioana Dinamo București (3 : 2) și a rezistat onorabil după 24 de ore, dând serios de furcă actualei campioane  C.S.M. Volei Alba Blaj (1 : 3) pe propriul teren.

Mai mult, în week-end-ul 5 – 7 februarie, frumoasa echipă a Lugojului a continuat să țină prima pagină a știrilor de la fileu, reușind, surprinzător pentru mulți, două jocuri perfecte în compania unor adversari considerați favoriți, ținând cont de condițiile în care evoluează și resursele de care dispun în acest sezon. În ordine cronologică:

Ianuarie 2021: secția de volei a C.S.M. Lugoj și-a dorit mult găzduirea acestui turneu, principalul obiectiv fiind obținerea de puncte în dauna Galațiului, adversar direct la obiectivul accesului în Play-Off 5-8. Câștigând, la tragerea la sorți organizată la sediul F.R.Volei, acest drept. Așa încât planificarea vârfului de formă sportivă s-a făcut pentru final de ianuarie – start de februarie, perioadă în care aveau să se joace patru meciuri grele, cu implicații serioase în clasament. Fiindcă, exceptând echipa de la Dunăre, restul adversarilor reprezentau aurul, argintul și bronzul național al sezonului trecut.             

Puncte țintite, (trei) puncte lovite!

C.S.U. Belor Galați, câștigătoare în turneul cinci, la Pitești, contra echipelor Rapid București (3 : 2) și Argeș Pitești (3 : 0), era înainte de joc pe poziția a șasea, cu două puncte înaintea lugojencelor. Fiind condusă de pe bancă de Bogdan Paul, antrenor al C.S.M. Lugoj patru sezoane, între 2010 și 2014, dispunând de două foste componente ale naționalei (Berdilă, Roșca), plus șapte straniere cu destulă experiență competițională în campionate bune ca Brazilia, Bulgaria și Croația.

Vineri, 5 februarie:

C.S.M. Lugoj – C.S.U. Belor Galați = 3 : 0 (25:19, 25:20, 25:19)

C.S.M. Lugoj:  Diana Balintoni (6 puncte), Nina Kocic (15 p), Milena Koprivica (11 p.), Katarina Canak (9 p.), Marija Zelenovic (9 p.), Georgiana Popa (7 p.), Anastasija Sekulic, Andra Savu-Badiu, Adriana Popa, Bianca Albăstroiu, Patricia Bărbulescu.

Staff tehnic: Ugljesa Segrt (A 1), Dragan Grbic (A 2),  Vasile Canea (fizioterapeut).

C.S.U. Belor Galați:  Lara Vukasovic (13 p), Andrea Lakovic (5 p), Elena Becheva (2 p), Borislava Saykova (3 p), Mirela Shahpazova, Anamaria Berdilă (5 p), Adina Roșca (2 p), Sorina Miclăuș (5 p), Andreea Tămaș, Nicolina Bozicevic, Violeta Stan.
Staff tehnic: Bogdan Paul (A 1), Florin Vasile (A 2), Andrei Costea (fizioterapeut).

Statistică  C.S.M. Lugoj – C.S.U. Belor Galați =  puncte:  75 : 58  (directe 57 : 35), din serviciu: 6 : 4,  puncte din atac: 41 : 25,  blocaje cu punct: 10 : 6.        

Înregistrând o absență importantă – centrul brazilian Talita Jose do Nascimento, sportivele Galațiului au ținut ritmul doar în primele jumătăți de set, în condițiile în care principalele lor realizatoare – extrema Berdilă, centrii Saykova și Lakovic au fost neutralizate impecabil. În nota de eficiență obișnuită s-a prezentat universalul croat Vukasovic (1,97 m), dar voleibalistele lugojene pregătite de Segrt și Grbic au oferit multe faze eficiente și spectaculoase în același timp, controlând meciul în majoritatea lui. Prim set încheiat la șase puncte diferență (24 min.), în care oaspetele nu au avut avantaj pe tabelă.

Evoluând foarte bine în continuare, conjunctura favorabilă s-a prelungit și în al doilea set, echilibrat până la 15:15, dar adjudecat la 20 de Diana Balintoni și colegele sale în 25 de minute. În cea de a treia parte a întâlnirii gălățencele au început mai bine, nereușind desprinderea, care s-a produs din nou în favoarea lugojencelor la 11:11, succesul final fiind obținut la 19, după încă 26 de minute de joc: 3:0 !

Și… trei puncte. Un meci așteptat cu speranțe, dar și cu emoții având în vedere miza sa de clasament. Și câștigat finalmente tehnic și tactic, cu evidentă superioritate în toate fazele jocului. La care s-a adăugat  o atmosferă remarcabilă de grup, potențată desigur și de marele succes cu Dinamo, reușit cu două săptămâni în urmă.  Bucurie mare, dar reținută după ultimul fluier, pauză de o zi și un mugur de speranță încolțit cu gândul la ce (ar putea ?) urma duminică…

Sâmbătă, 6 februarie:

 C.S.M. Târgoviște – C.S.U. Belor Galați = 3 : 0 (25:18, 25:16, 25:11)

Filă de poveste, victorie imensă

Duminică, 7 februarie:

C.S.M. Lugoj – C.S.M. Târgoviște = 3 : 2 (25:11, 13:25, 25:21, 16:25, 15:10)

C.S.M. Lugoj:  Diana Balintoni (3 puncte), Nina Kocic (16 p), Milena Koprivica (19 p), Katarina Canak (13 p), Marija Zelenovic (10 p), Georgiana Popa (12 p), Anastasija Sekulic (1 p), Andra Savu-Badiu, Adriana Popa, Bianca Albăstroiu, Patricia Bărbulescu.

Staff tehnic: Ugljesa Segrt (A 1), Dragan Grbic (A 2),  Vasile Canea (fizioterapeut).

C.S.M. Târgoviște: Heidi Alvarez Casanova (19 p), Irina Trushkina (8 p), Gergana Dimitrova (16 p),  Leah Meyer (16 p), (SUA), Ilka Van de Vyver (2 p), Teodora Pusic, Dominika Sobolska (13 p),  Maria Iordanova (1 p), Diana Calotă (2 p), Alexandra Trică, Rodica Buterez (8 p),, Mihaela Pamfil.

Staff tehnic: Dragan Nesic (A 1), Alexandru Cosma (A 2), Gabriel Enache (A 2), Alin Călinescu (fizioterapeut).

Statistică  C.S.M. Lugoj – C.S.M. Târgoviște =  puncte:  94 : 92  (directe 74 : 69), din serviciu: 8 : 8,  puncte din atac: 54 : 47,  blocaje cu punct: 12 : 14.        

Multinaționala dâmbovițeană părea în acest sezon cel mai aproape de titlu. Și are în continuare, consider, șanse egale cu Blajul la supremația națională. Având în componență, pe lângă două internaționale românce – Diana Calotă și Rodica Buterez –  câteva nume grele ale voleiului din Serbia (Teodora Pusic fiind dublă campioană europeană 2017 și 2019 și campioană mondială în 2018, în Japonia, cu Serbia), Ucraina, Belgia, Bulgaria, SUA, una din stelele Cubei (Heidi Casanova Alvarez – 22 ani, care a mai evoluat în Brazilia și Franța) și la cârmă pe Dragan Nesic, remarcabilul tehnician sârb câștigător, printre altele, al Challenge Cup 2009 pe banca formației italiene Monte Schiavo Banca Marche Jesi și al bronzului ediției 2007 al Campionatului European la cârma reprezentativei feminine a Bulgariei.

Totuși, cum a fost posibilă imensa surpriză a primei înfrângeri în campionat a liderului?

Unii ar spune că gruparea neînvinsă de la startul sezonului n-a reușit să arate adevărata sa valoare în Sala Sporturilor din Lugoj, în condițiile în care comparația privind valoarea teoretică, la zi, a numelor din lot și a bugetelor este total deplasată… Și sunt de acord, dar conglomeratul profesionist din Dâmbovița n-a fost lăsat să-și etaleze forța de un sextet bănățean ce s-a apărat, a blocat, a combinat și a forțat atacurile ca niciodată în partidele mari ce au mai avut loc în voleiul nostru de 35 de ani încoace. Euforia exprimării noastre în legătură cu cele două ore de volei de calitate poate părea puțin exagerată, dar modul în care s-a consumat lupta la fileu, echilibrul vizibil în statistica partidei (două puncte mai mult pentru echipa învingătoare), plus rezultatul final favorabil au determinat un nivel emoțional și o participare afectivă greu de egalat de alte remarcabile momente ale voleiului din Lugoj. Și nici acestea n-au fost puține. Dar parcă încleștarea între combatante, intervenită în momentul în care echipa Lugojului a simțit că poate da lovitura, echilibrul și nivelul de joc, unul de mare calitate, cu foarte puține greșeli, nu pot fi egalate, ținând cont de conjunctură, de niciuna din evoluțiile precedente.

De menționat că o astfel de partidă nici n-ar fi putut fi câștigată altfel, iar meritul este, desigur, la fel ca la eșecuri, unul colectiv. Pe locul întâi, determinant, consider că se află modul în care echipa tehnică lucrează în acest moment, pregătirea profesionistă a meciurilor de către antrenorii Segrt, Grbic și statisticianul Roșu (un mare câștig al noului sezon), plus priceperea tandemului Canea – Fedko la menținerea tonusului fizic al echipei, așezând bazele unor antrenamente și eforturi la care sportivele au aderat 100 %. 

La fel de important și asta se vede încă din august, a fost o perioadă liniștită privind achitarea drepturilor prevăzute în contractele  sportivelor și antrenorilor, chiar dacă lotul suferă cantitativ, numeric, deci principala preocupare este păstrarea sănătății sportivelor.

Nu în ultimul rând a contat atmosfera excelentă din lot și încrederea pe care au insuflat-o grupului oamenii care, într-un fel sau altul, pot sprijini această mișcare. Și cărora le mulțumim din suflet, atât pentru prezența (din păcate, doar pe rețelele de socializare) alături de volei, cât și pentru reacțiile de apreciere ulterioare marii reușite. Fiindcă, pe lângă minte, de o inimă mare și puternică avea nevoie Lugojul pentru a răpune sportiv Târgoviștea, fostă Curte Domnească a Țării Românești mai bine de trei secole. Și actuală forță sportivă notabilă, cu pretenții și condiții de mare performanță. Iar această inimă a vibrat minunat, vizibil, sonor, în duminica uneia din cele mai frumoase povești din istoria de treizeci și cinci de ani a voleiului nostru.

Epilog: deși vizibil afectați de ratarea a două puncte care ar putea costa clubul pierderea ediției actuale de campionat, directorul Cristian Savu, prezent la joc, a felicitat cu fair-play reprezentanții voleiului din Lugoj. Iar Dragan Nesic, marele învins al lui 2021 deocamdată, a ținut să se adreseze direct grupului de voleibaliste lugojene și staff-ului tehnic cu aplauze și frumoase vorbe de apreciere.

Felicitări, fetelor ! Felicitări, băieți ! Urmează meciuri în Cupa României, la Cluj și încă trei turnee grele în retur, în care trebuie să păstrăm tot ce a fost bun și eficient în acest start perfect de an. Vom reveni.

Au oficiat la cele trei meciuri din turneu: Robert Toader (București), Valentin Besoi (Rm. Vâlcea), observator F.R.V.  Dan Blaha (Curtea de Argeș).     

În celelalte turnee ce au avut loc în perioada 5 – 7 februarie:

Tg. Mureș:

C.S.U. Tg. Mureș – C.S.O. Voluntari = 0 : 3

C.S.O. Voluntari – Dinamo București = 0 : 3

C.S.U. Tg. Mureș – Dinamo București = 0 : 3

Blaj:

C.S.M. Volei Alba Blaj – C.S. Medgidia = 3 : 1

C.S. Medgidia – Rapid București = 1 : 3

C.S.M. Volei Alba Blaj – Rapid București = 3 : 0

Cluj:

Universitatea NTTData Cluj  – C.S. Știința Bacău = 0 : 3

C.S. Știința Bacău – Argeș Pitești = 3 : 1

Universitatea NTTData Cluj  – Argeș Pitești = 1 : 3

În clasamentul Diviziei A1, înaintea turneelor din faza a treia, egalitate la vârf între  C.S.M. Târgoviște și C.S.M. Volei Alba Blaj (ambele cu 42 p), Dinamo București (30 p), C.S. Medgidia (29 p), C.S. Știința Bacău (26 p),  C.S.M. Lugoj (22 p),  Rapid București (21 p),  C.S.U. Belor Galați (19 p), C.S.O. Voluntari (16 p), Argeș Pitești (11 p),  Universitatea NTT Data Cluj și C.S.U. Tg. Mureș (ambele 6 p).

Dan H. BRUDIU

Foto: Gabriel BREZEANU

Despre admin 6448 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.