Volei A1. Craiova și Turda, nou-venitele în elită

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

A.C.S. Volei Turda

Dan H. BRUDIU

După cum v-am informat în edițiile trecute, după un sezon care s-a dovedit, conform previziunilor, cel mai disputat în toate zonele clasamentului, s-au stabilit participantele României în Cupele Europene intercluburi.

C.S.M. Târgoviște, campioana națională, este calificată în prelimina-riile Champions League, C.S.M. Volei Alba Blaj, vicecampioana națională și Dinamo București, bronzul ediției, în  CEV Cup, C.S. Medgidia și C.S.M. Lugoj, ocupantele pozițiilor 4 și 5, în Challenge Cup, iar C.S.O. Voluntari, locul 6, în BVA Cup, Cupa Balcanică.

Rapidul, Bacăul și Galațiul au constituit decepțiile sezonului, având în vedere investițiile masive din vară și numele din loturi, iar trio-ul Tg.Mureș – Pitești – Cluj a trimis ultimele două cluburi în liga secundă, salvarea de ultima oră a Medicinei din Ardeal (cu nouă sportive străine în lot!) fiind produsă în urma unui Play-Out perfect, în care echipa sârbului Zukovic a învins de cinci ori în șase meciuri, inclusiv, în joc decisiv, gazdele gălățene pe malul Dunării.

Ceva mai târziu, în urma turneului de promovare în prima ligă desfășurat în Sala „Ion Constantinescu” din Craiova, au obținut dreptul de a evolua în elită  din sezonul 2021-2022 cluburile S.C.M.U. Craiova (antrenor Lucian Zlotea) și A.C.S. Volei Turda (antrenor Bogdan Tănase).

În privința primei grupări surpriza nu e foarte mare: Craiova, un oraș important cu serioasă tradiție volei-balistică, fost campion al României în cinci rânduri și o prezență permanent interesantă la nivelul primei ligi feminine, s-a regrupat în ultimii patru ani de ligă secundă, având ca obiectiv promovarea și constituirea unei forma-ții competitive. Și, după ce a dominat clar seria Vest a campionatului ligii secunde, și-a îndeplinit obiectivul în turneul final, după trei victorii în propria sală (3 : 0 cu Mioveni, Timișoara și Turda). Având în lot, la comanda tehnicianului Lucian Zlotea, și câte-va sportive cu experință la nivelul primei ligi: Ramona Marciu (Breban), Evgenija Milivojevic, Mihaela Truță și Ana Stoian. În aceste zile, zvonuri optimiste vin din Bănie: brazilianca Talida Jose do Nascimento (de la CSU Belor Galați), muntenegreanca Jelena Cvijovic (Iași, Tg.Mureș) și gruzina Laura Simoniia (Galați, Tg.Mureș) au semnat deja contracte cu formația din Oltenia. Care va mai aduce cu siguranță întăriri în vara ce vine.

În ce privește clubul manageriat de cea mai valoroasă voleibalistă a României din toate timpurile – A.C.S. Volei Cristina Pârv din Turda (una din pepinierele de excepție ale acestui sport în trecut), acesta a excelat în sezonul trecut prin organizare, pro-iectul curajos pentru viitorul apropiat pe care turdeanca extrem de cunoscută în lumea mare a fileului (prin evoluțiile din Brazilia – 4 ani și Italia – 10 ani) l-a inițiat în mica urbe aflată mereu în umbra Clujului. Echipa a beneficiat de prezența pe banca tehnică a unuia dintre cei mai apreciați antrenori români la această oră (Bogdan Tănase – discipol al marelui Stelian Moculescu și campion cu Friedrichshafen în Germania, fost antrenor al naționalei masculine a Ungariei), însă e de văzut cum va aborda actuala ediție de campionat, în care – se știe, pentru a menține un nivel ridicat de evoluție va avea nevoie de transferuri serioase. În sezonul actual, lotul a cuprins o braziliancă – Laiza Figueiredo Ferreira, dar și multe sportive tinere, de perspectivă. La fel ca în cazul Craiovei, și Turda se sprijină în primul rând pe finanțarea comunității locale, și lucrează la construcția noului team pentru Divizia A 1. Să le urăm ambelor nou-promovate succes!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.