Dan H. BRUDIU
Continuăm în această ediție retrospectiva sezonului trecut cu grupul formațiilor calificate în Play-Off 2, care și-au disputat cele două poziții de reprezentare internațională a voleiului românesc: locul cinci, calificant în CEV Challenge Cup și locul șase, de calificare în BVA Cup – Cupa Balcanică.
C.S.M. Lugoj: 48 p., 28 jocuri, 16 victorii, 12 înfrângeri, setaveraj 60 : 48
Deși pornită la drum cu un lot redus numeric – situație riscantă în cazul unor eventuale accidentări sau indisponibilități de altă natură – echipa ce reprezintă în elită Lugojul a avut un parcurs peste așteptări, minimizând sincopele și realizând trei uriașe surprize în retur, prin victoriile contra dinamovistelor bucureștene (3 : 2 la Blaj), Științei Bacău (3 : 0 la București) și, mai ales, excepționala partidă câștigată în fața C.S.M. Târgoviște (3 : 2 la Lugoj, în 7 februarie 2021), singura înfrângere a campioanei României în cele 28 de meciuri disputate în campionat! Atu-urile Lugojului: experiența și inspirația coordonatoarei Diana Balintoni, relația omogenă cu atacantele Kocic și Ignjic (trei, respectiv doi ani în echipă), cuplul solid de centrali Canak – Koprivica, revenirea spectaculoasă a Adrianei Popa pe postul de libero și saltul spectaculos al Georgianei Popa pe postul de extremă, sportivă care, la 17 ani, a reușit performanța de a evolua fără complexe și eficient în teren în toate partidele începând cu finele lunii noiembrie 2020. În principal, de remarcat profesionalismul cu care a lucrat staff-ul tehnic și grija colectivului care a asigurat starea fizică a componentelor lotului de sportive, în lotul lugojean neînregistrându-se nici măcar o absență la joc din cauza vreunei accidentări. Nu în ultimul rând, în premieră în sezonul 2020-2021, condițiile de performanță asigurate secției de volei de Clubul Sportiv Municipal, susținut financiar și logistic de Primărie și Consiliul Local, au fost decisive în a oferi liniștea și atmosfera propice durității perioadei de pregătire și jocuri de care, sigur, n-a fost scutită nicio grupare sportivă. De aici și reușita, cea mai valoroasă a ultimilor ani având în vedere concurența. 2021-2022: CEV Challenge Cup.
C.S.O. Voluntari: 39 p., 28 jocuri, 14 victorii, 14 înfrângeri, setaveraj 53 : 59
După ce a construit în toamnă o trupă redutabilă, care a declarat pretenții de careul fruntaș, puternicul club bucureștean a suferit o pierdere importantă (Gabriela Bălae, indisponibilă pe parcursul întregului campionat), după care a fost nevoit să renunțe, tot din motive medicale, și la brazilianca Correa de Penha. Tur început cu Valerijan Luka pe bancă și Play-Off încheiat cu conaționalul său Milan Ljubicic la comandă. Nucă tare pentru orice adversar, Alice Kapelovies, Loredana Filipaș, Andreea Ispas și contingentul ex-iugoslav Tveticanin (Serbia) – Milovic (Muntenegru) – Selimovic (Bosnia-Herțegovina) realizând câteva partide remarcabile. Un team profesionist, component al unui club foarte puternic, solid financiar, care va fi cu siguranță cel puțin la fel de incomod și în ediția viitoare a campionatului. 2021-2022: BVA Cup.
Rapid București: 39 p., 28 jocuri, 11 victorii, 17 înfrângeri, setaveraj 50 : 58
Paradoxal, chiar dacă diferența dintre victorii și eșecuri e mare, faptul că giuleștencele au izbutit 10 victorii de trei puncte, una de două puncte și au cedat la limită în șapte rânduri, deci încă șapte puncte, au dus formația din Grant aproape de poziția a șasea, pe care au cedat-o doar în ultima zi de turneu de la Lugoj. Nume importante, cu mare experiență în lot – Denisa Rogojinaru, Irina Radu, Alexandra Sobo, plus valoroasele brazilience Silva Martins și Leticia Hage, antrenori cu palmares – Marius Măcicășan și Iulian Pâslaru, organizare superioară anilor trecuți, toate prevesteau un drum productiv înainte de start. Mai ales că trupa păstorită de Mihai Duță (între timp, unul din vicepreședinții F.R. Volei) deține și un grup valoros de junioare de mare perspectivă, crescute de C.S.M. București. Până la final însă, o clasare sub așteptări a clubului vișiniu, ce anunță o nouă ofensivă cu pretenții în viitorul apropiat.
Știința Bacău: 38 p., 28 jocuri, 14 victorii, 14 înfrângeri, setaveraj 46 : 55
E drept că fosta campioană a României nu mai e ce a fost. Dar profesorul Florin Grapă, stăpânul Bacăului când vine vorba de volei, nu se aștepta cu siguranță la replica pe care au oferit-o cel puțin patru din formațiile care preced echipa sa în clasament (incluzând aici și revelația C.S. Medgidia, ocupanta poziției a patra). Ceva n-a mers în acest an în jocul formației moldave, care a beneficiat de un lot cu valori certe: bulgăroaicele Koleva și Guncheva, polonezele Kasprzak și Dzikowicz, sârboaica Cikiriz, muntenegreanca Veljkovic (Otasevic) și internaționalele românce Faleș și Ciucu. E adevărat însă, degringolada a început într-un moment în care grupul se afla pe poziția a cincea, fiind învins clar, 3 : 0, de C.S.M. Lugoj în Sala Dinamo. Și, cu toate că înainte de Play-Off echipa se afla pe locul șase, având și unul din cele două turnee în propria sală, contraofensiva rebelilor (Lugoj, Voluntari, Rapid) a continuat în forță, moldovencele pierzând constant teren și ajungând pe o poziție de care, cu siguranță, n-au fost nici măcar aproape în ultimele două decenii. De văzut ce se va întâmpla în continuare, veștile privind viitorul voleiului băcăuan fiind, totuși, foarte optimiste.
(Va urma)
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns