Visul vicelui s-a împlinit! Blidariu e primar. Contraserviciile sunt în ofensivă. Claudiu Buciu a fost sacrificat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Când faci un pact cu serviciile, trebuie să îți asumi riscul că vei fi luat în furcă, la un moment dat, de contraservicii. Dar când se întâmplă ca tocmai serviciile să se rupă în două (o parte sub comanda lui X, o altă parte sub comanda lui Y), trebuie să te întrebi de partea cui ai rămas.

Pentru că și contraserviciile se rup în două. Și vigilența ta, chiar dacă e cu ochii în patru, trebuie înmulțită cu patru, douăzeci și patru de ore din douăzecișipatru. Și nu e de ajuns. Orice decizie a ta poate fi interpretată în patru feluri.

Cum vei putea supraviețui în această situație, e greu de spus. Pentru că sigur vei supăra pe cineva din cele patru părți ale serviciilor, care nu iartă. Care nu te iartă nici după ce nu mai deții funcțiile pe care serviciile ți le-au aprobat.

Este ceea ce s-a întâmplat recent cu Traian Băsescu și se va întâmpla în curând cu Klaus Iohannis. Pentru că nici el nu este agreat de toate serviciile. Iar puterea serviciilor într-un „stat de drept” e alternativă. E greu să intuiești care dintre ele va rămâne mai mult la putere.

Și, ca o cireașă de pe tort, trebuie spus că nici serviciile românești nu sunt de capul lor, ele sunt la cheremul „agenturilor străine”, care operează sub acoperire în mai mult de șapte direcții.

În această situație, un președinte de partid dintr-un municipiu sau un primar ales cu o majoritate de voturi în același municipiu poate fi ușor împins pe linia moartă dacă se dovedește a fi un ghimpe pentru una dintre celelalte trei părți ale serviciilor/contraserviciilor.

Dar ca să revenim la titlul articolului, acum când știe toată lumea că primarului Claudiu Buciu i-a încetat mandatul de primar ca urmare a deciziei prefectului județului Timiș, Mihai Ritivoiu, atribuțiile de primar al Lugojului fiind preluate de viceprimarul Bogdan Blidariu, trebuie să recunoaștem că visul vicelui s-a împlinit.

Când te încrezi prea mult în apropiații tăi, trebuie să fii foarte informat. Altfel, vei ajunge subordonatul celor care îți erau subordonați. Sau, și mai rău, vei fi scos din schemă.

Nouă, sincer, ne-ar părea rău ca primarul Claudiu Buciu, singurul primar de după 89 care are un discurs elevat (vezi doar întâlnirea cu Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România), postări corecte gramatical, inițiative și proiecte benefice pentru viitorul orașului (din păcate încă neconcretizate) să fie înlocuit cu un alt om al altor servicii, care nu se ridică la nivelul domniei sale.

Dar numai Dumnezeu știe ce interese au serviciile și contraserviciile. Nu ne rămâne decât să sperăm că viitorul orașului nostru nu va depinde de ele.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.