
În sezonul în care a câștigat pentru prima dată titlul de campioană a României, echipa de fotbal Farul Constanța a primit o veste foarte bună din partea autorităților locale: proiectul pentru reconstrucția stadionului central al orașului a fost aprobat.
Mai mult decât atât, la mijlocul verii a început procesul de demolare a vechiului stadion, în locul căruia va fi construită noua arenă. Înainte ca utilajele să înceapă distrugerea tribunelor, Primăria Constanța a organizat un amplu eveniment pe stadion, în onoarea echipei campioane și pentru ca fanii să aibă o ultimă amintire pe stadionul inaugurat în anul 1954.
După cum este foarte cunoscut pasionaților de fotbal, Farul Constanța joacă în prezent meciurile din toate competițiile pe un stadion foarte mic (cu doar 4554 de locuri), situat în afara municipiului, mai exact în cadrul complexului sportiv Academia Gheorghe Hagi, din Ovidiu, județul Constanța. Până în iunie 2021, acest stadion s-a numit Viitorul, la fel ca echipa fondată de Hagi, formație ce a fuzionat cu mult mai cunoscuta Farul. De altfel, construcția noului stadion a reprezentat unul dintre motivele care l-au convins pe „regele fotbalului românesc” să opteze pentru fuziunea dintre Viitorul și Farul.
Când va fi disponibilă noua arenă
Este de așteptat ca noul stadion să fie finalizat și inaugurat în anul 2025, dacă lucrările vor decurge conform planului. Între timp, deși a pornit printre favoritele la câștigarea unui nou titlu în Liga 1, Farul Constanța a dezamăgit în preliminariile cupelor europene, fiind eliminată inclusiv din UEFA Conference League. Pe de altă parte, cotele la pariuri Liga 1 nu îi oferă Farului șanse prea mari să-și apere titlul, mai ales după pașii greșiți realizați de echipă în meciurile din campionat. Printre altele, Farul a pierdut la scor cu Rapid București (1-3) și U Craiova 1948 (0-4).
Noul stadion de la Constanța va avea o capacitate de 18.500 de locuri și va fi unul modern, încadrat în categoria IV UEFA. Proiectul, care include facilități chiar și pentru alte sporturi plus spații expoziționale și de conferințe, este realizat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții și UAT Constanța. Valoarea totală ajunge la 379 de milioane de lei fără TVA.
„Proiectul a fost partajat: o parte din bani vin de la noi, o parte de la bugetul național. Nouă ne-a revenit sarcina de a demola stadionul urmând ca, între timp, constructorul să facă proiectul și să ne sincronizăm așa de bine ca să înceapă execuția. Dacă ne sincronizăm foarte bine, spun că termenul 2025 este unul realizabil. Peste doi ani pe vremea asta vom avea stadion”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
Vechiul stadion al Farului devine istorie
În cei aproximativ 70 de ani de folosință, stadionul care a purtat o perioadă chiar numele lui Gheorghe Hagi a găzduit nu doar meciuri ale Farului, ci și partide ale Echipei Naționale de Fotbal a României. „Tricolorii” au învins în 2005 reprezentativele naționale din Armenia (3-0), Andorra și Cehia (2-0), iar în 2007 au reușit chiar victoria cu Olanda (1-0). În 2008, la Constanța s-a consemnat și rezultatul 2-2 dintre România și Franța, în preliminariile Campionatului Mondial 2010.
Construcția arenei a început în anii 1950, iar 20 de ani mai târziu s-a realizat un proces de modernizare, pentru suplimentarea capacității. Acum, respectând reglementările privind securitatea operațiunilor de demolare, stadionul este „demontat” bucată cu bucată.
„Constanța nu poate să aibă 1.000 de abonamente pe an, ci 15.000. Proiectul nostru este pe termen mediu și lung. Cred că în doi ani-doi ani și jumătate Constanța o să aibă stadion. Toată lumea susține acest lucru, se dorește asta. Constanța produce 1 miliard de euro pe an și din acești bani să sperăm că se găsesc și pentru fotbal Lucrurile merg foarte bine. În 2025 vom juca aici! În doi ani practic suntem pe noul stadion”, a explicat, optimist, Gheorghe Hagi, antrenorul echipei Farul Constanța.
Lasă un răspuns