Augustin BERCEAN
Situație cel puțin confuză creată la aflarea veștii că Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj se va comasa cu Liceul „Iulia Hasdeu”. Chiar dacă este un act administrativ care, în mod normal, nu ar avea cum să-i afecteze pe elevii și profesorii școlii respective, prin modul cum a fost prezentat în presa lugojeană a creat ceva panică. E clar că informația respectivă nu a „căzut” bine, dar nici valoare apocaliptică nu are…
♦ După cum au declarat atât inspectorul general școlar al județului Timiș, Aura Danielescu, cât și primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, prin această comasare Școala de Muzică va rămâne fără personalitate juridică, fapt ce implică doar dispariția (aici este folosit corect termenul!) funcțiilor administrative și de conducere ale școlii.
♦ Directoarea școlii, prof. Liliana Bidiviu, nu a părut deloc surprinsă de această decizie. Comasarea, după cum a declarat domnia sa, fiind o consecință a Legii 198/2023, în care se definește organizarea sistemului de învățământ:
♦ „E în lege. Pe fosta lege apăream la excepții. Știam că asta ne va aștepta, chiar de când a apărut legea 198/2023. A fost primul articol pe care l-am verificat. Atâta timp cât se continuă cu muzica, nu contează de cine vom aparține. Dacă școala va rămâne ca structură, atunci își păstrează și denumirea”- prof. Liliana Bidiviu, director Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj
♦ În toată această avalanșă de infor-mații nu tocmai plăcute, primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, a strecurat totuși și o veste bună, care sigur va avea repercusiuni pozitive asupra viitorului școlar-cultural lugojean:
♦ „Am vorbit cu cei de la Inspectorat și cu cei de la Liceul „Iulia Hasdeu“’ și vom face o clasă de liceu vocațională, ca să avem continuitate pentru copiii care termină Școala de Muzică. Hasdeu face deja demersurile și în 2025 sunt șanse mari să începem această clasă”, a declarat Călin Dobra, primarul municipiului Lugoj, pentru un site local
♦ Prin înființarea unei asemenea clase de liceu în Lugoj, Școala de Muzică „Filaret Barbu” sigur va deveni atractivă și pentru cursul gimnazial și, astfel, numărul elevilor care o vor frecventa va putea ajunge la nivelul impus de lege. Singura variantă, în momentul de față, pentru continuarea studiilor muzicale la un liceu este doar în alte orașe, fapt deloc agreat de părinți. Din acest motiv, mulți elevi ai aceste școli vocaționale nu mai continuă studiile după ciclul primar, fiind mutați de către părinți la alte școli lugojene.
♦ Directoarea Școlii de Muzică, chiar dacă începând cu anul școlar viitor își va pierde funcția de conducere, vede ca o variantă optimă înființarea unei clase vocaționale la Liceul „Iulia Hasdeu”:
♦ „Așa cum a apărut și în presă, dispare funcția de director. Chiar vreau să fie clar pentru toată lumea, nu doar pentru colegii mei, care mă cunosc și știu asta, că nu regret pierderea funcției. Ce mă interesează pe mine este să continue învățământul cu program integrat de muzică. Dacă se va aproba și o clasă de liceu, sunt și mai bucuroasă!”- prof. Liliana Bidiviu, directoarea Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”
♦ Dispariția singurei școli vocațio-nale din Lugoj (ar putea exista, în timp, și această posibilitate!) ar avea un efect negativ și asupra viitorului cultural al orașului. Elevii Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, pe lângă spectacolele pe care le-au oferit publicului lugojean, au reprezentat cu succes municipiul Lugoj în numeroase concursuri naționale și internaționale, unde au obținut prestigioase premii. Existența unei asemenea școli și, mai ales, înființarea unei clase de liceu cu specializarea muzică ar trebui să reprezinte o prioritate pentru cei care conduc destinele acestui oraș.
Lasă un răspuns