Utilajele de grădinărit eficiente asigură rezultate remarcabile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Orice pasionat de grădinărit se confruntă cu diverse provocări în cursul amenajării și întreținerii gazonului, al îngrijirii pomilor sau arbuștilor cultivați. Echiparea cu utilaje fiabile, durabile și potrivite tipului de grădină  ales este extrem de importantă și asigură succesul și satisfacția celui implicat. 

Întreținerea si perpetuarea unui gazon impecabil necesită efectuarea în lunile de primăvară a unor operațiuni specifice, precum scarificarea.

Scarificatorul este un utilaj prevăzut cu mai multe cuțite subțiri dispuse vertical, care asigură afânarea solului, având scopul de a permite, prin îndepărtarea surplusului de rădăcini uscate, pătrunderea aerului, apei și nutrienților la rădăcina plantelor.

Operațiunea asigură gazonului o dezvoltare armonioasă prin îmbunătățirea drenajului, întărirea rădăcinilor existente și creșterea unora noi, cât și pregătirea procesului de supraînsămânțare.

Pentru a avea un gazon sănătos se recomandă efectuarea scarificării de două ori pe an, primăvara și toamna, atunci când temperatura se situează în jurul valorii de 20°C. Specialiștii recomandă ca solul să fie uscat înainte de realizarea operațiunii.

„Pentru cei care se pregătesc să efectueze scarificarea și aerarea gazonului recomandă Bronto B-VERT G40, care reprezintă unul dintre produsele de bază ale gamei Bronto. Utilajul are un sistem format din 17 lame și 16 gheare învârtite cât și un coș colector cu o capacitate de 45 litri. El asigură gazonului o nutriție organică și asigură grăbirea creșterii acestuia”.

Gazonul semnalizează că are nevoie de îngrijire atunci când culoarea lui începe să se schimbe, datorită acumulării unui strat gros (circa 2 cm) de materie organică moartă (thatch) la suprafața solului care sufocă firele de iarbă, împiedicându-le să se dezvolte.

La sfârșit, este necesară fertilizarea și irigarea, eventual supraînsămânțarea gazonului, pentru a susține procesul de împrospătare.

În același timp cu scarificarea și aerarea gazonului se poate efectua și toaletarea pomilor și a plantelor din grădină.

Specialiștii recomandă tăierea crengilor uscate sau bolnave la pomi fructiferi, de exemplu crengile cireșilor cu putregai brun, cât și crengile care prin intercalare pot provoca rănirea scoarței pomilor sau lăstarii cu vârfuri moi şi muguri nedezvoltaţi. Atenția trebuie îndreptată și către tulpinile cu seminţe sau frunzele uscate ale arbuştilor şi plantelor ierboase.

Tocătorul de crengi este utilajul care nu trebuie să lipsească din gospodăria celor care își îngrijesc grădina, putând fi folosit atât primăvara cât și toamna, explică d-na Kocsis Judit-Anna, fondatoarea Bronto. El transformă un volum mare de crengi, arbuști, frunze și alte bucăți de plante în compost tocat mărunt, oferind, de asemenea, avantajul de a plăti mai puțin pentru serviciile de salubritate”.

Compania cu sediul în Cluj-Napoca, distribuie din 1995 utilaje pentru grădinărit precum tractoraşe și maşini de tuns gazon, motosape și motocoase, gazon, fierăstraie și produse pentru sisteme de irigații, freze de zăpadă, unelte de vinificație pentru producătorii mici şi alte unelte agricole.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.