Unul dintre cele mai inovatoare sisteme de colectare separată la nivel european ajunge la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Unul dintre cele mai inovatoare sisteme de colectare separată a fost instalat în Timișoara, la inițiativa Coca-Cola HBC, în parteneriat cu Primăria  Timișoara și GreenPoint Management.

Big Belly, o soluție smart city, aduce către timișoreni 20 de coșuri inteligente, dotate cu sistem automatizat de compactare și alertare a agenților de salubritate și alimentate cu energie solară, prin panourile fotovoltaice integrate. Instalate în perechi de câte două – cu compartimente destinate deșeurilor menajere și reciclabile – Big Belly sunt puse la dispoziția timișorenilor în 10 locații centrale din Timișoara.

Sistemul Big Belly aduce o serie de beneficii atât pentru mediu, cât și pentru infrastructura orașului prin caracteristici cheie:

  • Sistemul inteligent de compactare crește capacitatea de stocare. În timp ce un container clasic are nevoie să fie golit, în medie, de până la 5 ori pe zi, unul „Big Belly” are nevoie de o colectare la aproximativ 10 zile.
  • Sistemul automat de raportare comunică gradul de umplere și nevoia de colectare. Coșurile „Big Belly” anunță automat salubritatea atunci când gradul de umplere este la nivel maxim, astfel numărul traseelor pentru golirea coșurilor publice de gunoi este diminuat: impactul se măsoară în reducerea emisiilor de carbon atribuite logisticii de colectare, în medie cu 70%, față de un coș obișnuit.
  • Sistemul se alimentează cu energie solară. Fiecare container este dotat cu panouri fotovoltaice, care asigură funcționarea compactorului. Panourile permit funcționarea independentă a coșurilor, fără a fi nevoie ca acestea să fie conectate la electricitate.

„Proiectul vine ca o completare pentru eforturile inițiate deja la nivel local, fie prin coșurile stradale simple pe care urmează să le primim curând sau prin suplimentarea programului de salubrizare. Ne îndreptăm spre a fi un oraș care furnizează servicii publice la standarde europene. Încurajăm timișorenii să ia parte la acest proces prin utilizarea sistemului Big Belly și suntem fericiți că alături de Coca-Cola HBC și GreenPoint Management reușim să creăm aceste oportunități pentru un oraș mai curat și un comportament mai prietenos cu mediul în Timișoara”

spune primarul timișorean, Dominic Fritz. 

„Timișoara este un oraș special și important pentru noi. Aici avem una din cele 3 fabrici locale, fabrică inaugurată acum mai bine de 27 de ani, în care continuăm să investim. Suntem parte din comunitate și ne dorim să ne implicăm în proiecte care produc o schimbare pozitivă. De aceea, am ales ca extinderea sistemului Big Belly să fie în Timișoara, viitoare capitală culturală a Europei. Am văzut aici deschidere din partea autorităților, ne dorim să contribuim la modernizarea orașului și, în același timp, la educarea cetățenilor în ceea ce privește importanța colectării separate pentru un oraș sustenabil”

– a declarat Alice Nichita, Corporate Affairs and Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

„Timișoara reprezintă un exemplu de oraș bine organizat și cu deschidere spre viitor. Extinderea sistemului Big Belly în Timișoara reprezintă un pas foarte important spre conștientizarea problemelor de mediu și găsirea unor soluții inovatoare care să permită populației colectarea separată a deșeurilor. Parteneriate ca acesta ne provoacă să venim cu idei noi și din ce în ce mai bune, ceea ce ne permite să avem rezultate remarcabile. Iar Green Point Management, liderul organizațiilor de implementare a răspunderii producătorilor în România, continuă să își asume un rol important în accelerarea tranziției României către economia circulara.”

susține Andrei Dinescu, Director General Adjunct, GreenPoint Management.

În Timișoara, Big Belly își propune ca prin sistemul tehnologizat și durabil să susțină serviciul de salubritate al orașului, contribuind totodată la educarea populației în ceea ce privește comportamentul responsabil și colectarea separată.

Punctele de amplasare ale coșurilor „Big Belly” au fost selectate strategic. Astfel, acestea pot fi găsite atât în zonele centrale ale orașului, precum Piața Victoriei sau Liceul Ungureanu, dar și în zone mai îndepărtate în care traficul este intens pe durata zilei. Cele 10 locații în care au fost amplasate containerele smart au fost marcate pe o hartă digitală care poate fi accesată online prin scanarea QR codului de pe Big Belly sau pe pagina https://dupanoi.ro/big-belly/ unde pot fi găsite mai multe informații despre proiect și despre cum colectăm separat pentru o natură mai curată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.