Un sfert de veac de la reînfiinţarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Miercuri, 16 noiembrie 2016, în sala de marmură a Palatului Cercului Militar Naţional din Bucureşti a avut loc adunarea festivă dedicată împlinirii a 25 de ani de la reînfiinţarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, organizaţie cu statut de utilitate publică.

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” este continuatoare a tradiţiilor Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, înfiinţată la 12 septembrie 1919 sub Înalta Ocrotire a Reginei Maria şi prezidată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cei 25 de ani de existenţă, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” şi-a desfăşurat activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române. Prin filialele sale, constituite în toate judeţele ţării, Asociaţia a acţionat pentru protejarea operelor comemorative de război, a iniţiat şi a sprijinit realizarea de noi monumente, a ţinut legătura în permanenţă cu administraţiile locale şi centrale pentru menţinerea cultului eroilor patriei ca o datorie civică de onoare.

La Lugoj, această aniversare a fost punctată prin ţinerea unei adunări festive organizată sâmbătă, 19 noiembrie 2016, la Cercul Militar, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Judeţeană Timiş, ANCERM “Gen. bg. Erou Dimitrie Petrescu Tocineanu” – Lugoj. La această aniversare au participat Francisc Boldea, primarul Lugojului, cadre militare în rezervă şi retragere, membri ai asociaţiei, simpatizanţi, dar şi simpatizante, civili, mai puţin reprezentanţii cultelor din urbea noastră, care, deşi au fost invitaţi, urmând exemplul celor de la Bucureşti, niciunul, dar absolut niciunul nu a catadicsit să onoreze invitaţia, cu toate că Biserica Ortodoxă Română are o legătură strânsă cu înfiinţarea ANCERM, la 12 septembrie 1919.

În debutul acţiunii, după intonarea Imnului de Stat, gen. br. (r) Gheorghe Feraru, preşedinte al Filialei Judeţene Timiş a ANCERM, a dat cuvântul gen. bg. (r) Mircea Mândru, vicepreşedinte al Asociaţiei, cel care a fost prezent la Bucureşti, în locul domniei sale, acesta neputând participa din motive de sănătate. Vicepreşedintele Asociaţiei a relatat în câteva cuvinte despre desfăşurarea acţiunii de acolo. Printre altele, au fost conferite diplome şi medalii aniversare. Cu acest prilej, din partea şefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, preşedintelui ANCERM Lugoj, gen. bg. (r) Gheorghe Feraru i s-a conferit “Emblema de Onoare a Statului Major General”, întărită de apostila şi atestatul care însoţesc emblema, emblemă arătată celor prezenţi. Această distincţie i-a fost acordată gen. bg. (r) Gheorghe Feraru pentru activitatea depusă atât în armată, cât şi în revigorarea activităţii organizaţei lugojene. Gen. bg. (r), Mircea Mândru, a declarat: “Vreau să spun că am fost chiar impresionat pentru faptul că din partea instituţiilor statului s-au făcut aprecieri mai mult decât pozitive la adresa asociaţiei noastre care, din lipsa unei asociaţii în Timişoara, a devenit una judeţeană.”

După cuvântul generalului Mircea Mândru, gen. bg. (r) Gheorghe Feraru a făcut o scurtă trecere în revistă a istoricului formării ANCERM lugojene și a înmânat diplome de excelență. Întreaga festivitate, putem afirma fără riscul de a greşi, a fost o adevărată lecţie de istorie, de patriotism adevărat, de dragoste de neam şi ţară, de eroii care s-au jertfit pe câmpul de luptă de-a lungul zbuciumatei noastre istorii şi a demonstrat că asociaţia respectivă reprezintă veriga de legătură între societatea civilă şi armată, care mai face educaţie patriotică a tineretului. Prin decorarea sa, generalul Gheorghe Feraru a dovedit că este un adevărat etalon, un model de ofiţer român, neobosit, care îşi iubeşte patria şi meseria până la cea mai adâncă fibră a fiinţei sale.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6441 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.