Săptămâna trecută a izbucnit conflict între Primăria Lugoj și Clubul Sportiv Școlar Lugoj, cel care administrează Sala Sporturilor „I.K. Ghermănescu”.
Conducerea Clubului Sportiv Școlar Lugoj a pus lacăt pe panoul electric, iar becurile din sala de sport nu s-au mai putut aprinde.
Clubul Sportiv Școlar Lugoj a luat respectiva decizie din cauza costurilor mari privind facturile la energie și a restanțelor din contribuția Primăriei pe ultimele trei luni.
Deși situația privind iluminarea sălii s-a rezolvat, Conducerea CSȘ Lugoj a transmis redacției noastre un comunicat prin care dorește să facă unele precizări legate de conflictul apărut între CSȘ Lugoj și CSM Lugoj, respectiv administrația municipiului Lugoj.
Îl publicăm integral în cele ce urmează.
Facem precizarea încă de la început că punctul de vedere al Consiliului de Administrație al CSȘ Lugoj se vrea fără atac la persoană, cu un limbaj decent și cu precizările reale în ceea ce privește evenimentele petrecute.
CSȘ Lugoj datează din 1957, actualmente cu 8 secții de performanță care a crescut sportivi iar prin activitatea lor au obținute rezultate notabile la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Campionatele Balcanice și Campionatele Naționale, numărul medaliilor trecând de câteva mii. Resursa umană a CSȘ Lugoj este în conformitate cu legislația în vigoare la cele mai înalte standarde.
Precizăm că în ultimul an școlar au fost obținute 83 medalii pe plan național și 17 rezultate pe plan internațional, reprezentând rezultate notabile care plasează clubul nostru între primele cluburi din România.
CSM Lugoj a luat ființă în anul 2002 la inițiativa profesorului Dorin Jitaru și cu contribuția profesorului Muntean Aurel (foști directori ai CSS Lugoj), iar rezultatele obținute de acest club în decursul anilor au fost realizate cu contribuția majoră a sportivilor CSȘ Lugoj și a profesorilor antrenori care au ajutat la obținerea rezultatelor.
CSȘ Lugoj are, prin statut, activitate la nivelul copiilor și juniorilor, activitate care s-a dorit a fi continuată la nivelul seniorilor la CSM Lugoj. Toate rezultatele obținute la nivelul copiilor, juniorilor și seniorilor au fost pentru orașul Lugoj. În ultima perioadă (3 ani) statutul CSM a fost schimbat, având activitate și la copii și juniori, generând o concurență neloială între cele două cluburi. De ce spunem că este neloială? Pentru că, în ultimii ani, am solicitat Consiliului Local Lugoj, în conformitate cu legislația în vigoare (Legea Educației și OMECTS nr. 5570/07.11.2011), finanțare în desfășurarea activității în clubul nostru, dar nu am primit niciun ban și nici măcar un răspuns la solicitările noastre. Cum se numește acest lucru? Nu vorbim de o discriminare între sportivii aceluiași oraș și de faptul că peste 1.000 de părinți ai clubului nostru au contribuit la bugetul local prin taxe și impozite?
Trebuie precizat că sala la care se face referire (I.K. Ghermănescu) este în proprietatea Ministerului Educației, prin H.G. nr. 524/2015 (și nu a Primăriei Municipiului Lugoj). Pentru buna desfășurare a activității în sala I.K. Ghermă-nescu, a fost redactat și semnat un protocol, între cele două cluburi, prin care CSM s-a angajat să suporte o parte din cheltuielile echipei de volei senioare. Pentru lunile mai -iunie-iulie 2023, CSM a refuzat plata facturilor, încălcând protocolul, iar reprezentanții clubului CSM nu au solicitat o întrevedere prin care să lămurim situația creată.
CSM Lugoj a cerut rezilierea protocolului prin Notificarea transmisă în 17.08.2023 (după scandalul mediatic), care încalcă art. 14 al protocolului de colaborare dintre cele două cluburi, în care se spune: „contractul se poate rezilia pe parcursul derulării acestuia cu acordul ambelor părți”.
Menționăm că prioritate în sală a avut mereu echipa de volei senioare CSM, junioarele de la CSȘ desfășurându-și activitatea în funcție de programul echipei de senioare.
CSȘ Lugoj a sprijinit permanent activitatea echipei de volei senioare și ne-am bucurat de rezultatele obținute pe plan național și internațional, lucru dovedit în timp prin activită-țile pe care le-am desfășurat în folosul echipei de senioare.
Obținerea performanțelor sportive este condiționată de o serie de factori: infrastructură, resurse materiale, resursă umană, iar rezultatele obținute de clubul nostru ne dau dreptul să spunem că stăpânim și cunoaștem acești factori.
Despre domeniul sportului pot vorbi doar oamenii care stăpânesc acest domeniu, având competențele necesare și nu persoane care în urmă cu câțiva ani nu știau unde este stadionul și sala de sport.
O unitate de învățământ, conform legislației, este condusă de Consiliul de Administrație, directorul punând în practică hotărârile luate. Directorul CSȘ Lugoj a fost numit și nu a participat la concurs pentru că se află în prag de pensionare, iar până în prezent a trecut cu brio toate examenele la care a participat. Conform legislației în vigoare, la concursul pentru postul de director pot participa doar cadrele didactice care fac parte din Corpul Național de Experți în Managementul Educațional, iar profesorul Moatăr Simion face parte din prima serie a acestui organism de conducere. Despre faptul că a fost numit „groparul” sportului lugojean, amintim doar:
♦ rezultatele obținute ca director și profesor;
♦ copiii descoperiți și crescuți în CSȘ Lugoj;
♦ promovări ale elevilor sportivi la loturile naționale ale României și echipele de seniori;
♦ comisiile la nivel național și județean din care a făcut parte (M.E., FRF);
♦ despre activitatea profesorului /directorului pot vorbi elevii sportivi, părinții acestora, colegii profesori, oamenii din sport și educație cu care a colaborat;
♦ calificativele, evaluările și rezultatele obținute sunt dovada muncii depuse.
Afirmațiile din „punctul de vedere” exprimat pot fi probate cu acte legislative și cu precizări din partea anumitor persoane care au participat la discuțiile respective.
Cu stimă și respect pentru iubitorii sportului lugojean,
Lasă un răspuns