Un nou scandal cu Palatul Milcovici. Primăria sesizează Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Reabilitarea Palatului Milcovici, unde a trăit o vreme și scriitoarea Anișoara Odeanu, este din nou în atenția autorităților. Situația fost sesizată de către Oliviu Gaidoș, administratorul paginii Lugoj – Identitate Pierdută.

„O altă familie de etnie romă din Lugoj se dovedește a fi mai presus de lege, îngenunchind nu doar neputincioasa adminstrație publică locală, ci întreaga comunitate. A nu știu câta oară, fără să țină cont de identitatea culturală a orașului, romii din Lugoj și-au permis după bunul plac să transforme o clădire cu valoare arhitecturală și memorială, în acest caz fostul Palat Milcovici, într-un exemplu abominabil al kitsch-ului contemporan. Din imobilul ridicat în 1912 de familia Milcovici nu au mai rămas decât zidurile: pictura ornamentală din gangul intrării principale a fost acoperită cu var, tâmplăria originală a fost eviscerată si înlocuită cu geamuri din PVC, jardinierele masive și o parte din balustradele din fier forjat în still Art Nouveau au fost vândute la fier vechi (1 lei/kg)”,

arată lugojeanul.

Acesta amintește că nu este prima dată când a sesizat autoritățile pe această temă, însă lucrurile au mers mai departe. „Încă din luna iunie a anului 2018 am atras atenția asupra faptul că poarta principală a fost spartă cu toporul ziua-n amiaza mare. Nici o reacție din partea biroului de urbanism! Dacă au văzut că orașul e al nimănui, au continuat… La începutul lunii septembrie 2020, când i-am sesizat unui funcționar de la biroul de urbanism din cadrul Primăriei Lugoj că proprietarii au început să transforme fațada fără să aibă autorizație de construire, mi s-a relatat că „Mazilu [arhitectul-șef al Lugojului] este la fața locului si supervizează reparațiile”.

Cu toate că Inspectoratul de Stat în Construcții a confirmat ilegalitatea (lipsa autorizațiilor, imobilul aflându-se în aria de protecție a casei poetului V. Vlad Delamarina – cod monument TM- IV – m -B- 06335) în 2020, somând primăria să înștiințeze orga-nele de cercetare penală si Direcția Județeană de Cultură Timiș, nu s-a făcut nimic”, mai spune acesta.

Lugojeanul a cerut un punct de vedere reprezentanților Primăriei Lugoj, în legătură cu modul în care a fost reabilitată clădirea.

„Lucrările nu sunt în regulă! O să sesizăm Directia Județeană pentru Cultură și Poliția. Imobilul este în raza de protecție a unei case memoriale. Clădirea nu este monument istoric, însă este protejată prin faptul că este în aceasta rază de protecție”,

a transmis primarul Claudiu Buciu.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.