
Recent, în organizarea Asociației pentru Cultură Bănățeană, prezidată de Lucian-Emil Roșca, titularul catedrei de Folclor de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, am fost oaspetele maestrului György Kurtág.
La reședința sa de la Budapest Music Center, marele creator, aflat la o venerabilă vârstă (născut la Lugoj în 19 februarie 1926!), ne-a întâmpinat cu căldură și emoție, cu amintirea încă vie a mirificelor momente petrecute la Lugoj, în 2008, prilej cu care i s-a decernat diploma de Cetățean de Onoare al orașului său natal.
Un moment astral, memorabil și irepetabil, l-a consituit, atunci, sosirea la Lugoj, într-un gest de o uimitoare noblețe și spontaneitate, a staffului Universității Naționale de Muzică din Capitală (Dan Dediu, Dan Buciu, Doina Rotaru), pentru a oficia ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al instituției bucureștene.
Ca dar muzical oferit nonagenarului maestru, trei tineri universitari (Adrian Boba, Lavinius Nikolajević și Adrian Balla, foști doctoranzi și actuali asistenți ai magistrului Lucian Roșca) au interpretat, la voce, vioară și caval, cântece de inspirație folclorică.
Maestrul, impresionat și atras irezistibil de ancestralele rezonanțe, și-a notat cu sârg liniile melodice și a transcris, ad-hoc, textele, animat de dorința de a iniția un nou demers componistic. Cu o adolescentină jovialitate, ne-a mărturisit că este dedicat și în prezent travaliului creator și că, în momentele de răgaz, își perfecționează cunoștințele de greacă veche, dedicându-se, totodată, cu perseverență, studiului și însușirii unui nou grai, limba sanskrită.
Profund devotat matricii sale spirituale, maestrul privește cu o uimitoare tonicitate spre viitor, bucurându-se de prețuirea contemporanilor. Vizitarea Arhivelor Bartók (o entitate care are și funcția de Institut de Cercetare Muzicologică) a încununat un periplu dens.
Am admirat expoziția documentară György Ligeti (din cadrul Muzeului Istoriei Muzicii), dedicată celebrării centenarului nașterii marelui creator, o expoziție a instrumentelor de epocă, apoi, consiliați de muzicologii dr. Márton Kerékfy și dr. István Pávai, amfitrionii noștri, am pătruns în fascinantul univers documentaristic al așezământului: manuscrise, cilindri și role păstrate și conservate în spații special amenajate, recondiționate cu dispozitive de ultimă generație.
O excepțională experiență muzicologică, dăruită de Asociația pentru Cultură Bănățeană, organizatoarea evenimentului.
Lasă un răspuns