Un dealer de artă i-a vândut unui șeic din Qatar „antichități” din plastic cu 5 milioane de dolari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un dealer de artă din Marea Britanie i-a vândut unui șeic din Qatar sculpturi „antice” care s-au dovedit a fi falsuri, realizate prin metode moderne, care conțineau inclusiv plastic, cu 5 milioane de dolari.

Comerciantul de artă e obligat să ramburseze acum 4,99 milioane de dolari, plus daune, șeicului din Qatar, pentru cele șapte sculpturi „vechi”. În 2014 și 2015, șeicul Hamad Bin Abdullah Al Thani a achiziționat șapte artefacte de la John Eskenazi, dealer de artă din Londra. A plătit 4,99 milioane de dolari.

Expertul Eskenazi, care a obținut anterior lucrări de artă veche pentru Muzeul Metropolitan din New York și Muzeul Luvru din Paris, a pretins că „artefactele” au o vechime de până la 2.000 de ani și a stabilit prețul în consecință.

Potrivit judecătorilor, fiecare factură conținea o notă care spunea: „articolul detaliat pe această factură este antic și, prin urmare, are o vechime de peste o sută de ani”. Dar o hotărâre a instanței spune că artefactele vândute de John Eskenazi șeicului superbogat din Qatar sunt falsuri. „Experții au dovedit neautenticitatea lor și absența unor temeiuri rezonabile cu privire la originea lor veche”, a concluzionat un judecător.

Între „artefactele” tranzacționate se numără și o statuie a zeității hinduse Hari Hara, despre care se spunea că ar avea peste 1.000 de ani, vândută cu 2,2 milioane de dolari. Anna Bennett, expert arheolog, a spus că pentru realizarea ei s-a utilizat o mașină de lustruit modernă, de mare viteză, și că a fost „tratată chimic cu acid clorhidric într-o încercare de a îmbătrâni artificial suprafața și de a îndepărta urmele instrumentelor moderne”.

Capul „Krodha”, o piesă despre care se spunea că datează din secolul al V-lea sau al VI-lea, prezenta „dovezi importante ale materialelor moderne”, a adăugat Bennett. În obiect au fost descoperite fragmente de folie din plastic și fibre moderne.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.