Turnarea fundației unei case: 6 greșeli frecvente și cum le eviți

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/jYNvXKTUYvs

Fundația unei construcții are rolul de a prelua încărcările care provin de la clădire, pentru a le trimite terenului de fundare. Din acest motiv, realizarea unei fundații trebuie să respecte regulile stricte de realizare, dacă vrei un imobil sigur. Află care sunt cele mai frecvente greșeli de turnare a fundației și cum le poți evita din articolul de mai jos.

Specificațiile proiectului tehnic nu sunt respectate

Proiectul tehnic realizat de inginerul proiectant trebuie să îți ofere toate detaliile de care ai nevoie pentru a realiza turnarea corectă a fundației. În document trebuie să se precizeze cantitatea de otel beton necesară pentru realizarea fundației, tipul betonului pe care va trebui să îl cumperi și tipul fundației care trebuie executat.

Nerespectarea acestor specificații poate duce la probleme ce țin de stabilitate și rezistență, pentru că fiecare informație este oferită ca urmare a calculelor de rezistență realizate de către proiectant.

Poți evita aceste probleme alegând tipul corect de fundație și folosind materialele menționate. Spre exemplu, barele de oțel sunt calculate astfel încât să armeze corect fundația și zonele predispuse la cedarea elementului. De asemenea, betonul folosit are anumite caracteristici de rezistență mecanice așa că folosirea altui tip de material ar influența rezistența elementului. Toarnă așadar fundația armând corect elementul constructiv și folosește beton de calitate, pentru a te bucura de rezistență și stabilitate.

Nu se respectă tipul de fundație la turnarea acesteia

Dimensionarea unui anumit tip de fundație este strâns legată de caracteristicile de preluare a încărcărilor. De aceea, va trebui să lucrezi cu o firmă de construcții care să poată realiza elementul de rezistență specificat în proiect. Există mai multe tipuri de fundații ce pot fi realizate pentru construcții, iar forma și dimensiunile acestora se aleg în funcție de caracteristicile de rezistență pe care trebuie să le îndeplinească acestea.

Fundațiile cele mai cunoscute sunt cele continue sub ziduri, însă există și situații când, din considerente ce țin de structura solului, este nevoie să alegi fundații speciale. Acestea au rolul de a asigura un plus de rezistență și stabilitate construcției, fiind realizate cel mai adesea pe sisteme de piloți forați sau micropiloți. Atunci când torni fundația nu uita să te asiguri că aceasta respectă tipul recomandat de către inginerul proiectant.

Fundația este turnată în regie proprie

Deși pare ușor să torni o fundație, pentru a respecta în totalitate cerințele din proiectul tehnic vei avea nevoie de un inginer care să coordoneze lucrările. Acesta are experiența necesară pentru a realiza lucrările în mod corect, iar fundația ta va fi pe mâini bune, în timp ce tu te bucuri de calitate și confort.

Lipsește protecția elementului constructiv

Atunci când torni betonul este important să realizezi corect cofrajele care vor susține materialul și să protejezi structura turnată cu ajutorul unei folii, mai ales în cazul expunerii la intemperii.

Betonul are aer în structură

Turnarea betonului implică adesea și un volum de aer cuprins în structura materialului. Pentru a elimina acest aer, trebuie să folosești vibratoare de beton, cu ajutorul cărora să obții compactarea corectă a structurii. Aerul în structurile de beton înseamnă zone care pot ceda cu ușurință, așa că ar fi indicat să vibrezi materialul pentru a-l face mai rezistent.

Nu se respectă studiul geotehnic

Studiul geotehnic oferă o serie de informații legate de structura terenului pe care urmează să construiești. Tipul solului, tipul particulelor (soluri coezive sau necoezive), dar și caracteristicile de stabilitate sunt scoase în evidență prin studiul geotehnic.

Dacă nu ești atent la aceste detalii atunci când torni fundația riști să nu realizezi elementul potrivit pentru casa ta și să nu te bucuri de caracteristicile de rezistență dorite.

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.