Tu știi de ce plângem?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Te-ai întrebat vreodată de ce plângem atunci când ne supără ceva sau când suntem frustrați de o situație? Mai exact, de ce ne curg lacrimi din ochi și de ce un sentiment care ne exaltează, indiferent dacă e unul de fericire sau de tristețe, ne provoacă lăcrimarea?

Dacă nu știai, omul este singura ființă care are această reacție fiziologică. Dar hai să aflăm care ar putea fi cauzele pentru care am putea lăcrima și câte tipuri de lacrimi poate produce globul nostru ocular.

Lacrimile de bază

Acest tip de lacrimi este eliberat în mod constant și într-o cantitate mică, zi de zi. Acesta este metoda prin care ochiul uman se curăță și se autolubrifiază, pentru ca tu să vezi clar. Lacrimile de bază au cu totul și cu totul altă compoziție chimică decât celelalte tipuri de lacrimi, iar caracteristicile lor sunt acelea că sunt produse în permanență, țin particulele de praf sau orice alt corp străin care ți-ar putea incomoda vederea la distanță și sunt formate din trei straturi. Primul strat are o consistență de mucus și ajută la eliberarea lacrimilor în cavitatea oculară, cel de-al doilea ajută la hidratarea ochiului, iar ultimul păstrează suprafața globului moale.

În cazul în care ți se pare că ochii tăi nu sunt suficient lubrifiați, cere sfatul unui oftalmolog, care ar putea să-ți recomande picături speciale care suplinesc lacrimile naturale. Nu neglija acest aspect, mai ales dacă porți lentile de contact, pentru că lipsa unui lubrifiant ar putea duce la rănirea corneei și, în timp, la pierderea vederii.

Lacrimile reflex

Al doilea tip de lacrimi pe care ochiul tău le produce sunt lacrimile din reflex. Acestea sunt scutul de apărare al ochiului împotriva vântului, a fumului sau al substanțelor din ceapă, care sunt eliberate atunci când o tai. Lacrimile reflex vor spăla ochiul de substanțele dăunătoare pentru el și conțin anticorpi, pentru a feri globul de ceva ce i-ar putea face rău. Așa că data viitoare când cureți ceapă, bucură-te de faptul că lăcrimezi în exces, asta înseamnă că ochii tăi funcționează bine.

Lacrimile emoționale

Acesta este cel mai ciudat fel de lacrimi, pentru că este unic pe planetă. Omul este singurul organism care își poate exprima durerea sau fericirea prin lacrimi. Teoria spune că prin plâns, poți elimina o mare parte din stres, până la 85% dintre femei și 73% dintre bărbați declarându-se mai relaxați după ce au plâns. Așadar, acest tip de lacrimi te vor ajuta să îți stabilizezi starea emoțională, deci data viitoare când simți că ceva te apasă, plângi, te va ajuta mult!

sursa foto: pixabay.com

Despre admin 6629 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.