Trupa de teatru a Lugojului a strălucit la Mediaș

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Maria ROGOBETE

Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj a participat la Festivalul de Teatru „ProActoria” Mediaș, care s-a ținut săptămâna trecută, de vineri până duminică, 14-16 iunie, la Sala Traube, Teatrul Popular Mediaș aniversând 60 de ani de la înființare.

♦ Evenimentul a adus pe scenă trupe talentate din țară și a oferit o varietate de spectacole pentru toate gusturile. Deschiderea festivalului a avut loc vineri după-amiază, când trupa de teatru „Noi și… atât” a prezentat piesa „O inspecție școlară”, de Dumitru D. Pătrășcanu. De la ora 18:00, a urmat Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman, cu piesa „Ultima șansă”, o adaptare după Mihail Zadornov. La ora 20:00, trupa de teatru „Redoute” din Brașov a prezentat piesa „Se caută un mincinos”, o adaptare după Dimitris Psathas. Trupa Milenium din Mediaș a susținut un concert extraordinar, începând cu ora 21:00.

♦ Ziua de sâmbătă a început cu Trupa de teatru „ProActoria Junior” din Mediaș, care a prezentat piesa „Copiii din ziua de azi”. De la ora 17:30, Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj a jucat „Hangița”, de Carlo Goldoni. Trupa de teatru „Joker” din Medgidia a prezentat,la ora 19:00, spectacolul „Nimic nu-mi scapă”, adaptare după Adolf de Herz.

♦ Duminică, la ora 11:00, Trupa de teatru „Joker” din Medgidia a umplut sala de copii, cu piesa „Pinocchio” de Carlo Collodi. La ora 18:00, a fost programată piesa de teatru „Certificatul”, de Venerus Popa, pusă în scenă de Trupa „ProActoria” din Mediaș.

♦ Bucurie mare în rândul actorilor lugojeni, minunații actori amatori ai Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”! După aproximativ cinci ani, au participat în cadrul acestui festival cu piesa „Hangița” de Carlo Goldoni, scenografia și regia Maria Voronca. În distribuție: Ileana Căprariu, Tudor Trăilă, Lăcrămioara Bercean, Cristina Velici, Maria Rogobete, Constantin Goloșie, Cristian Alexandru, Cristian Ioschici, Marian Costea, Gabriela Hlușcu, Sorin Palciuc.

În perioada pandemiei acest sector cultural a avut momente grele, spectatorii nu au mai avut șansa să intre în sălile de teatru, actorii nu au mai putut să facă repetiții, să ofere spectacole, dar nici după pandemie situația nu s-a îmbunătățit. Teatrul nu moare niciodată, teatrul renaște în fiecare clipă, în fiecare suflet de spectator și actor, teatrul este poezie, cântec, dans, este dascălul de la care învățăm ce înseamnă un sentiment, este prietenul care ne ajută la rezolvarea problemelor de viață, teatrul ne transformă, el înseamnă cultură, iar o piesă jucată cu actori buni clădește scena teatrului.

Acest festival a fost pentru actorii Teatrului Municipal Lugoj o foarte mare bucurie! Cum să nu te bucuri în asemenea momente? Fiecare trupă de teatru vine cu sufletul curat și înflăcărat pentru a oferi cât mai multă poftă de viață spectatorilor, colegilor de scenă, tuturor celor care participă la festival.

Cum să nu iubești teatrul? Cum să nu simți pulsul unui spectacol și să pleci acasă total schimbat, în deplină armonie cu tine însuți, cu natura, cu ființele din jur, să simți legătura puternică între tine și stradă, între spațiu și timp, între dragoste și speranță? Cum să nu te îndrăgostești de teatru? El este artă, este terapie pentru om.

Teatrul atinge sufletul omului, ne regăsim în jocuri, muzică, măști, povești, ne tratăm sufletul cu această funcție terapeutică care realizează un echilibru în viața noastră, o legătură între trup și suflet. Cu ajutorul teatrului oamenii își dezvoltă posibilitățile creative, dar și imaginația, oferă o perspectivă asupra sentimentelor produse de problemele, experiențele lor.

Teatrul oferă actorilor, dar și spectatorilor ocazia să-și pună în oglindă calitățile, defectele, frumosul și urâtul, teatrul înseamnă iubire, emoție, schimb de idei, de gânduri, de trăiri, de iubire…multă, multă iubire! Teatrul te cizelează, te sensibilizează, te ordonează și te disciplinează, ca om și ca artist!

Teatrul face parte din viața orașului și va rămâne pansamentul tuturor cuvintelor nerostite, sentimentelor singuratice, gândurilor fără cuvinte și timpului oprit pe marginea malului Timișului, acolo unde bustul marelui tenor Traian Grozăvescu ne salută ori de câte ori îi trecem prin față.

Teatrul lugojean are o istorie bogată, a reușit de-a lungul timpului să se facă cunoscut în țară și în străinătate, să promoveze limba română, să contribuie la istoria locală și națională. Am fost cândva mulți, azi am rămas o mână de oameni care speră la revenire, la pași spre viitor, dar un viitor scris cu litere de aur pe cortina sălii de teatru lugojean, a multor săli de teatru din lume, în ropot de aplauze și lacrimi de bucurie.

Festivalul de anul acesta a fost  unul special deoarece Teatrul Popular Mediaș a aniversat 60 de ani de la înființare, o ocazie potrivită să-i urăm: „La mulți ani, cu sănătate și multă putere de muncă!”

„Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj a adus pe scenă piesa „Hangița”, de Carlo Goldoni. Cu un echilibru perfect între umor și emoție, au reușit să fascineze publicul medieșean prin interpretarea lor memorabilă”, au precizat publicațiile locale din Mediaș.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.