Trump(eta) a sunat deşteptarea pentru dolar

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sosirea lui Donald Trump la Casa Albă a stimulat investitorii să îşi înmulţească plasamentele în dolari şi să reducă expunerile pe activele emergente, ceea ce a produs deprecierea leului faţă de principalele valute.

În perioada analizată, cele mai mari fluctuați le-a avut raportul dolar/leu, evoluție corelată cu cea a perechii euro/dolar. După anunţarea victoriei candidatului republican, media dolarului a fost anunţată la 4,0643 iar cotaţiile au atins un minim de 3,989 lei. Odată trecut șocul, cererea de dolari a crescut spectaculos pe piețele internaționale iar cursul a crescut la finalul perioadei la 4,1957 lei, maxim care nu a mai fost atins din 6 ianuarie. Cotaţiile din piaţa valutară au urcat la 4,168 – 4,207 lei. Comparativ cu data de 9 noiembrie, când a fost anunţat noul preşedinte al SUA, creşterea dolarului este de peste 3,2%.

Volatilitatea cursului euro a fost redusă dar tendința a fost una de depreciere pentru leu, pe fondul deteriorării percepţiei faţă de pieţele emergente. Au avut loc ieșiri de pe toate piețele din regiune, în contextul în care se așteaptă o creștere a inflației în SUA („Trumpflation”), investitorii devenind mai interesați de plasamentele în obligațiuni ale statelor dezvoltate. În aceste condiții euro a crescut până la 4,434 zloți, respectiv la 310,4 forinți.

La noi, euro a început perioada la 4,5072 și a încheiat-o la 4,5158 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat la 4,5110 – 4,5210 lei.

Principalul pericol actual pentru leu, pe lângă posibilele derapaje electorale dinaintea alegerilor parlamentare, este reprezentat de ieşirea străinilor de pe piaţa titlurilor de stat româneşti cu scadenţe îndepărtate. Aceştia sunt tot mai atraşi de bonurile de stat din ţările dezvoltate, în condiţiile în care sunt aşteptate creşteri ale dobânzilor.

Dezinteresul față de titlurile de stat s-a resimțit în eșecul suferit de Finanțe, care nu au reușit să plaseze o emisiune cu scadența în 24 septembrie 2031, care a avut o valoare de 200 de milioane de lei, oferta băncilor fiind de doar 150,6 milioane lei.

Media monedei elvețiene, care s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,083 la 1,069 franci/euro, a crescut de la 4,1801 la 4,2139 lei, maxim care nu a mai fost atins de la finalul lui iulie trecut.

Revizuirea pozitivă de către investitori a aşteptărilor privind direcția pe care o va lua economia americană sub conducerea noului preşedinte ales Donald Trump şi declarația de ultimă oră a vicepreşedintelui Fed, Stanley Fischer, care a considerat că perspectivele de creştere a economiei SUA sunt suficient de solide pentru a permite o majorare a dobânzii-cheie, au asigurat întărirea dolarului față de euro.

De la 1,13 dolari, imediat după anunțul victoriei lui Donald Trump, euro a scăzut la finalul perioadei până la 1,0728 dolari, nivel care se mai înregistra la începutul anului.

(Analiza cuprinde perioada 8 – 14 noiembrie 2016)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.