Trofeul „Drag de Grai” a fost câștigat de Elena Ciucure, de 73 ani, din Jabăr

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Treizeci de participanți, cu vârste cuprinse între 6 si 73 de ani, din județele Timiș și Caraș – Severin și din Voivodina (Serbia), au intrat în competiția online de literatură dialectală: „Drag de grai”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în perioada februarie – martie 2021.

Membrii juriului, Liliana Laichici, managerul CCAJT, Remus Vălungan, Simona Donici și Alina Mafa au avut sarcina dificilă de a-i alege pe câștigători, căci toți concurenții au dovedit inspirație, entuziasm și un mare drag de graiul bănățean. Date fiind succesul acestei ediții-pilot, interesul și pasiunea pentru literatura dialectală, concursul „Drag de grai” va continua ca proiect cu ediții anuale, a decis managerul CCAJT.

Trofeul „Drag de grai” a fost câștigat de Elena Ciucure, de 73 de ani, din satul Jabăr, comuna Boldur.

La secțiunea „Recitatori în grai bănățean”, categoria 6-10 ani, premiul I a fost câștigat de Andrei Denis Trăsnea, de 9 ani, din Lugoj, iar cel de-al II-lea de Antonia Maria Pane, în vârstă de 6 ani, Melissa-Roberta Militaru, de 9 ani, și Raul Sein Bratis, de nouă ani, toți trei din Giroc.

La categoria 11-15 ani, Ioana Anastasia Szigeti, de 12 ani, din Mașloc, a câștigat premiul I, Alexandru Ursulescu, de 11 ani, din Margina, Alexia Violeta Hrițuc, de 13 ani, din Livezile și Alexandru Murgoi, de 15 ani, din Nădrag, au fost răsplătiți cu premiul al II-lea, iar cel de-al treilea premiu i-a revenit lui Gavriluț Gașpar și Denisa Pârvoni, de 14 ani, din Gladna Română. La categoria 16-20 de ani s-a obținut doar premiul al III-lea, de către Mirela Kotrla, de 20 de ani, din Voivodina.

Clasamentul la secțiunea „Creatori în grai bănățean” a fost următorul: la categoria 11-15 ani, premiul I a fost obținut de Denisa Cîțoiu, de 13 ani, iar cel de-al doilea de Claudia Rahovan, de 14 ani, ambele din satul Toager, comuna Giera, iar la categoria peste 15 ani, premiul I i-a revenit Elenei Csoke, de 54 de ani, din Reșița, iar cel de-al II-lea, lui Virgil Popa, de 33 de ani, din Pustiniș.

Cu toții au demonstrat că graiul bunicilor și străbunicilor continuă să trăiască în fiecare amintire și fiecare cuvânt rostit cu patimă și mândrie, iar „givanul”, literatura dialectală, reprezintă un patrimoniu cultural viu și plin de farmec. Acesta este Banatul cu toată frumusețea sa, un Banat al tradițiilor și bunei trăiri.

Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, profesorilor, îndrumătorilor și părinților. Fiecare concurent va primi o diplomă digitală de participare.

Câștigătoarea trofeului și câștigătorii premiilor I vor beneficia din partea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, prin susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș, de un videoclip profesionist. Toți laureații vor fi promovați pe canalele multimedia ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

AL PRESS

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.