Trei puncte mari [Volei feminin A 1] Trei zile și 1500 km pentru… locul șase!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Trei puncte mari
C.S.M. Lugoj – C.S.U. Medicina Tg.Mureș = 3
: 0 (25:20, 25:22, 25:17)

Medicina Tg. Mureș este un nume respectabil în voleiul românesc. Un club cu tradiție serioasă, rezultate notabile și condiții excelente de performanță. Cu prezențe constante în competițiile europene, având în lot și pe banca tehnică nume grele ale voleiului european. O grupare care n-a putut pătrunde pe podiumul național la senioare, dar care a avut mereu un cuvânt greu de spus în meciurile cu pretendentele la titlu, deranjând apele în multe cazuri. Un team care i-a avut pe bancă, în ultimii ani, pe Valerijan Luka, Zoran Terzic, Atanas Petrov, Bogdan Paul și, acum, fostul secund al campioanei Volei Alba Blaj, Predrag Zukovic. O echipă mureșeană (din lotul căreia fac parte experimentatele Valentina Rusu și Roxana Iancu, Andreea Petra, croata Karla Klaric și sârboaica Marija Pucarevic, plus  talentatele  Dobriceanu, Cauc, Teianu sau Varga) care a venit în Banat după puncte, situându-se înaintea jocului într-o zonă de clasament greu de digerat și acceptat de către oficialii clubului.

Cu un moral bun după setul smuls Blajului cu o etapă înainte, ardelencele au avut însă ghinionul de a avea adversar o formație C.S.M. Lugoj extrem de motivată după ultimele evenimente din tabăra voleiului lugojean. Traduse în victoriile spectaculoase din etapele precedente, cu Unic Piatra Neamț (3:2), Dinamo București (3:2), Universitatea Craiova (3:0) și Penicilina Iași (3:1), acum întregite de evoluția riguroasă și de succes contra Medicinei Tg.Mureș (3:0). O reușită îndelung pregătită de antrenorul Luka, adversarele fiind clar contracarate și anulate în punctele lor forte. Un meci care, așa cum anticipam în avancronica din săptămâna trecută, putea fi abordat la victorie doar forțând, riscând execuții în mare parte a jocului. Serviciul excelent și un blocaj pe fileu mult mai inspirat ca în alte ocazii, completate cu evoluția eficientă a atacantelor au dus la un succes nescontat ca proporții ale scorului, perfect meritat însă.

1-lugoj-mures-1aAtmosferă de meci mare în sală, deși partida a avut loc la mijlocul săptămânii, cu lume multă și bucuroasă la final, sportivele lugojene întorcând către spectatori și suporteri aplauzele primite în timpul unei partide din care au obținut trei puncte mari.

Trei zile  și  1500 km pentru… locul șase!
C.S.U. Galați  –  C.S.M. Lugoj = 0 : 3 (19
:25, 23:25, 21:25)

O deplasare foarte grea, mai ales având în vedere condițiile atmosferice din week-end. Dar reușita ei s-a datorat în primul rând unei bune  planificări și realizări a expediției, începând cu amânarea cu o zi a meciului. După meciul de miercuri cu Mureșul, ar fi fost necesară plecarea spre Galați joi dimineața, așa însă startul misiunii s-a dat vineri, cu oprire de o noapte și antrenament la Focșani, acomodarea cu sala gălățeană având loc sâmbătă, iar jocul oficial duminică la prânz). O sală primitoare, caldă, în care antrenamentele și evenimentele de primă ligă se succed non-stop, într-un oraș obișnuit cu performanța sportivă. Care a oferit voleiului românesc o frumoasă campioană în patru rânduri (2007-2010), cu notabile rezultate europene.

2-la-acomodare-cu-sala-1aÎnaintea meciului cu Lugojul, gazdele sperau într-un rezultat favorabil, chiar dacă nu se puteau baza în continuare pe omul nr.1, Irina Horeică (Alexandru), dar mizau pe  experimentatele Florina Chirilov, Adriana Dudnic, Sorina Marian și Monica Foca (libero),  conduse de pe banca tehnică de fosta valoroasă voleibalistă Ileana Berdilă. În tabăra noastră, dimineața jocului ne-a adus un plus de emoție prin scoaterea din ecuație a Kristei De Geest, devenită brusc indisponibilă datorită unei infecții la ochiul stâng. Situație în care varianta de rezervă era junioara Daiana Roman (19 ani), aflată pentru prima oară în postura de titulară într-un meci de primă ligă cu imperativ declarat de victorie. A fost una din cheile unei confruntări deloc ușoare, cum ar părea din simpla lecturare a scorului. În care tânara băimăreancă transferată în toamnă la C.S.M. și-a făcut bine treaba, intrând tot mai sigur în joc odată cu trecerea timpului. O altă surpriză plăcută s-a dovedit a fi americanca Alexandra Warren, la cea mai eficientă și spectaculoasă apariție a sa pentru Lugoj. Un meci câștigat de un grup superior ca exprimare în teren, în care un public cunoscător a acceptat sportiv  deznodământul final. Nu în ultimul rând, o întâlnire importantă în Moldova arbitrată ireproșabil de un cuplu (C.Ionescu – P.Neamț, M.Rusinoiu – Brăila) față de care era normal să avem rezerve în prima fază, a delegării la joc. E foarte bine că s-a terminat cu cel mai bun rezultat posibil, ce urcă Lugojul pe un loc șase valoros la final de tur. Un loc nesperat cu două luni în urmă, un loc meritat pentru un team care a realizat cinci victorii din șapte meciuri disputate în treizeci de zile !

O zestre bună de puncte ( 16, cu șase victorii în unsprezece 11 etape) adăugată într-un clasament ce, în retur, poate suferi rocade importante în zonele 2-5 și 6-10, înaintea intrării în mini-campionatul de primăvară. Acolo unde se va intra cu toate punctele acumulate până în 11 martie, etapa ultimă a returului. O comportare meritorie, pentru care numele de mai jos merită aprecieri și susținere în continuare.

Lotul C.S.M.Lugoj: Ionela Canea, Krista De Geest, Gabriela Bălae, Olga Krasteva, Ramona Rus, Lorena Ciocian, Adriana Rotaru, Alexandra Warren, Natalia Preda, Daiana Roman, Sophie Godfrey, Arina Ivașcu, Noemi Csillag, Georgiana Popa, Rossana Nistor, Denisa Jucu.   Antrenori: Valerijan Luka, Ugljesa Segrt, Vasile Canea

3-imagine-din-joc-1aClasament  la finalul turului:

 1. S. Volei Alba Blaj 32 p
 2. S.M. București      25 p
 3. Știința Bacău 25 p          
 4. S.M. Târgoviște 24 p
 5. Dinamo București   23 p
 6. C.S.M. LUGOJ 16 p
 7. V. Unic P.Neamț 14 p
 8. Penicilina Iași 13 p
 9. Medicina Tg.Mureș 11 p
 10. C.M. Pitești 11 p
 11. S.U. Galați 3 p
 12. C.M.U Craiova 1 p

Notă:  în acest an, în 10 decembrie (la Târgoviște) și 17 decembrie (în Lugoj, cu C.S.M. București) se mai dispută încă primele două etape din retur.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6668 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.