
Începând cu anul școlar 2018-2019 Școala Gimnazială Dumbrava – structura Școala Gimnazială Răchita a avut privilegiul, ca în urma evaluării, să îi fie aprobate spre finanțare trei proiecte europene cofinanțate prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene Acțiunea Cheie 2 (KA2), parteneriate strategice între școli.
Proiectele „LEARNING BY DOING”- 2018-1-UK01-KA201-048116, „NO SOCIAL EXCLUSION”– 2018-1-PL01-KA229-051235_4 și „DYNAMIC CITIZENS OF EUROPE”- 2018-1-EL01-KA229-047870_5 se vor derula în perioada septembrie 2018 – august 2020.
Echipa de management, formată din director, prof. Deak Stefan Tiberiu, director adj., prof. Otescu Ioana, prof. coordonator Lăzărescu Cristina, prof. resposabil activități Broicea Norica, va colabora cu zeci de profesori din cele 11 școli partenere din Anglia, Portugalia, Italia, Finlanda, Grecia, Turcia, Bulgaria și Polonia, în vederea formării cadrelor didactice din școală și îmbunătățirii strategiilor didactice. Aceste proiecte prevăd atât mobilități ale profesorilor cât și ale elevilor și își propun dezvoltarea competențelor în toate domeniile de cunoaștere, utilizarea unor strategii inovatoare și a mijloacelor TIC, formarea de atitudini civice și cetățenii active în rândul elevilor, promovarea imaginii școlii pe plan local/național/euro-pean, dezvoltarea unui mediu incluziv/multicultural prin eliminarea discriminării și excluderii sociale.
Pentru început, un grup de trei cadre didactice din Școala Gimnazială Dumbrava – structura Răchita au participat în intervalul 16-20 noiembrie 2018 la un workshop în cadrul proiectului „NO SOCIAL EXCLUSION” în Samsun – Tur-cia. Al doilea flux de profesori, format din cinci cadre didactice participă la un alt workshop internațional în perioada 26 -30 noiembrie 2018 din cadrul proiectui „DYNAMIC CITI-ZENS OF EUROPE”, în Trikala – Grecia.
Impactul acestor proiecte la nivelul Școlii Gimnaziale Răchita va fi unul pozitiv, contribuind la creşterea valorii europene a instituției școlare, a comunității locale, aspecte care promovează diversitatea culturală și lingvistică şi care oferă prilejul atât elevilor, cât și cadrelor didactice, părinților și membrilor comunității – cu fiecare activitate realizată – să aprecieze rolul colaborării și al comunicării, să învețe respectul față de sine și faţă de ceilalți.
Accesarea de fonduri europene devine în acest moment o prioritate pentru instituțiile de învățământ care doresc să devină un factor de echilibru între decidenți și nevoile reale ale comunității școlare, permițând un flux informațional deosebit de valoros între diferite sisteme de învățământ europene.
Precizăm că toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agentia Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Alina OLAR
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns