Tradiții de primăvară la Muzeul din Lugoj: mărțișorul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj sărbătorește și în acest an debutul primăverii prin două evenimente. 

Respectând toate restricțiile impuse de autorități, vă așteptăm, cu drag, vineri, 25 februarie, ora 11.00, să vizitați expoziția de mărțișoare și felicitări, realizată de preșcolarii Grădiniței P.P Nr. 1 Lugoj și de elevii Școlii Gimnaziale ”Filaret Barbu”.

Profesorii coordonatori ai acestor adevărate ateliere de creație pentru copii, desfășurate sub genericul tradițiilor românești de primăvară, sunt Narghita Iorga și Steluța Pleșca de la grădiniță PP Nr. 1 Lugoj (structură a grădiniței P.P Nr. 2), respectiv, Adina Crișan de la Școala Gimnazială ”Filaret Barbu”.

Sub îndrumarea cadrelor didactice care le-au încurajat creativitatea și imaginația, elevii au realizat, cu iscusință, mărţişoare cu prilejul  începutului de primăvară.

Această manifestare este parte a unui amplu proiect de parteneriat intitulat Istorie și tradiție, încheiat între cele trei instituții, în ideea promovării valorilor istorice și culturale locale.

Cu semnificații ancestrale și putere magică, povestea mărțișorului va fi depănată de muzeograful Daciana Vuia, luni, 28 februarie, ora 13.00, la muzeul lugojean, împreună cu elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu“, coordonați de profesoara Șipoș Ibolya.

Această activitate este realizată în cadrul parteneriatului educational dintre cele două instituții. Folosind ca sursă de inspirație mitologia românească, elevii au creat mărțișoare din materiale neconvenționale, reciclabile.

Străvechea poveste a mărțișorului supraviețuiește, așadar, epocilor istorice, fiind însă profund amprentată de designul  contemporaneității  ce-i atribuie o diversitate de forme.

Expoziţiile de mărţişoare, dar și întâlnirile colocviale au menirea de a  recontextualiza tradițiile de mărțișor ce au cunoscut noi valențe, mai ales în spațiul urban.

Pentru că fără mărțișoare, nu vine nici primăvara, invităm publicul lugojean să admire creaţiile originale ale copiilor, în perioada 25 februarie – 15 martie 2022, în cadrul expozițiilor muzeului nostru.

Pe pagina de facebook a Muzeului Lugoj am postat imagini ale copiilor de la Grădinița P.P Nr. 1 Lugoj și  Școala Gimnazială ”Filaret Barbu”, din cadrul acestor workshop-uri.

Vă dorim o primăvară frumoasă!

Daciana VUIA

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.