Tradiția Mărțișorului la Muzeul din Lugoj / Expoziție virtuală de mărțișoare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj întâmpină sărbătoarea românească a primăverii printr-o expoziție virtuală de mărțișoare și felicitări,  realizată de elevii claselor a V-a și a VIII-a de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, coordonați de  profesoara Șipoș Ibolya – activitate realizată în cadrul parteneriatului educational dintre cele două instituții.

„Cu semnificații ancestrale și putere magică, mărțișorul, unul dintre cei mai cunoscuți vestitori ai primăverii, reprezintă  prin data celebrării, dar și prin semnificaţia celor două fire bicolore – alb şi roşu – un simbol  al renaşterii  universului.

Tradiția  mărţişorului legată de protejarea existenței umane, se regăsește la nivelul gestului de a răsuci, în Ajunul sărbătorii, cele două fire de lână, bumbac sau mătase, pentru a confecționa tuturor membrilor familiei, câte un mărţişor. Odinioară, absolut toate categoriile de vârstă își etalau cu bucurie mărţişorul, purtându-l într-o manieră specifică.

Element al patrimoniului cultural imaterial, Mărţişorul tradiției românești a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma candidaturii unui dosar multinațional coordonat de România și elaborat împreună cu Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova.

Așadar, străvechea poveste a mărțișorului supraviețuiește diverselor epoci, fiind preluată de  contemporaneitatea ce-i atribuie o diversitate de forme – de la obiecte realizate din materiale reciclabile sau neconvenționale, până la mărțișorul virtual al acestor vremuri pandemice.

Pentru că fără mărțișoare, nu vine nici primăvara, învităm publicul lugojean să admire creaţiile originale  ale elevilor, în cadrul expoziției postate  pe pagina de facebook a Muzeului Lugoj”,

a transmis muzeograful Daciana Vuia.

Despre admin 6623 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.