Tot ce trebuie să știi înainte să schimbi valută

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fksjg 

Gestionezi cu grijă finanțele personale și vrei să faci economii, ca să strângi bani albi pentru zile negre? Ai de plătit rata la credit și cauți cel mai avantajos curs valutar? Pleci în vacanță și ai nevoie de euro sau dolari, leva bulgărești sau lire turcești, franci elvețieni sau yeni japonezi? Îți prezentăm în continuare cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi înainte să schimbi valută.

Poți să schimbi valută la case de schimb sau la bănci

Ai la dispoziție mai multe variante ca să schimbi o sumă de bani din lei în euro, dolari, franci elvețieni sau alte valute care te interesează. Există multe case de schimb valutar, de aceea trebuie să compari ofertele și să te afli dacă există comision la tranzacționarea valutelor.

Interesează-te despre reducerile pe care le poți primi atunci când vrei să schimbi sume mai mari, ca să alegi cea mai bună variantă pentru tine. Urmărește evoluția principalelor valute pe piața interbancară și opțiunile favorabile de schimb în valute exotice.

Poți să mergi direct la sucursale sau unități bancare, unde beneficiezi de un curs apropiat de cel al BNR. Este mai puțin avantajos decât la casele de schimb, dar ai o siguranță sporită a tranzacțiilor cu numerar. Planifică operațiunile recurente de schimb valutar (plata ratei la casă sau la mașină, achitarea chiriei lunare ș.a.) ca să știi din timp variantele optime, în condițiile unor fluctuații semnificative pe piața financiară.

Ai posibilitatea să schimbi bani direct din contul bancar

Dacă ai cont la bancă, poți să schimbi bani fără să te mai deplasezi fizic la unitățile financiare. Există varianta de tranzacționare prin aplicația de internet banking, dacă ești în fața unui monitor, acasă sau la serviciu, și lucrezi pe PC sau pe laptop. Sau accesezi mobile banking-ul și schimbi bani direct de pe telefon ori tabletă.

Strânge informații despre cursul de schimb valutar al băncilor și despre avantajele pe care ți le oferă instituțiile financiare când ai un cont deja funcțional sau intenționezi să-ți deschizi un cont în vederea efectuării tranzacției de schimb în valutele care te interesează.

Această variantă este excelentă atunci când ești în criză de timp, pe ultima sută de metri pentru plecarea în concediu. Sau ai ajuns deja în străinătate și vrei să schimbi bani în siguranță, la un curs predictibil, fără să mai umbli cu bani lichizi.

Schimbi valută la automatul de plăți al băncii unde ai cont

O altă opțiune comodă și rapidă de-a obține valuta pe care o dorești este să schimbi la automatul de plăți al băncii unde ai deschis un cont de credit sau de debit și au un card atașat acestui cont.

De exemplu, dacă ai o sumă în lei și vrei s-o păstrezi în euro, introduci cardul în aparat, alegi valuta, contul în care vrei să faci depunerea (dacă ai mai multe conturi deschise la banca respectivă), introduci banii în automatul de plăți și la final validezi tranzacția.

Atunci când nu este vorba despre bani cash, pur și simplu introduci cardul, selectezi contul din care faci schimbul valutar și pe cel în care vrei să depui banii schimbați în noua valută. Cu ajutorul tastaturii de la automatul de plăți scrii suma pe care vrei s-o schimbi și validezi cu un click final întreaga operațiune.

Ia în considerare detaliile prezentate și planifică în detaliu operațiunile de schimb valutar, identifică oportunitățile financiare și bucură-te de banii tăi într-un mod inteligent.

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.