
Una dintre activitățile indispensabile în prelucrarea lemnului este șlefuirea. Aceasta se poate realiza manual, cu un instrument specific sau cu un șlefuitor electric. Cel din urmă te ajută să îți eficientizezi munca, oferindu-ți un timp mai scurt de lucru și rezultate mai bune.
Mașina de șlefuit este una dintre acele scule electrice de care ai nevoie, fie pentru treburile din gospodărie, fie pentru proiectele tale personale sau profesionale din atelierul de tâmplărie. Indiferent de activitatea pentru care o utilizezi, necesitatea acesteia nu trebuie contestată.
Pentru a-ți face o idee asupra funcționalității mașinii de șlefuit, iată care sunt tipurile de utilaje și câteva caracteristici pe care le poți avea în vedere atunci când îți alegi modelul dorit.
Tipuri de mașini de șlefuit
Există mai multe tipuri de șlefuitoare, care pot fi împărțite în următoarele categorii:
1. Șlefuitoare cu bandă
Sunt ideale atât pentru lemn, cât și pentru alte materiale, precum metal sau plastic. În general, acestea sunt folosite la prelucrarea unor porțiuni mai mari de lemn, precum în realizarea parchetului, blaturilor sau ușilor.
Poți utiliza aceste șlefuitoare și pentru a pregăti o piesă de mobilier înainte de a fi vopsită.
2. Șlefuitoare cu vibrații
Sunt destinate activităților de mare finețe. Ele sunt indicate pentru finisarea foarte fină a suprafețelor mari, ceea ce implică un timp de execuție mai mare, dar rezultatul va fi impresionant.
Nu sunt recomandate pentru îndepărtarea unei cantități mari de vopsea de pe suprafețe.
3. Șlefuitoare cu excentric
Spre deosebire de cele cu vibrații, acestea pot fi utilizate atât pentru un finisaj fin, cât și pentru îndepărtarea unei cantități mari de vopsea.
Șlefuitoarele cu excentric sunt adecvate și pentru suprafețele curbe.
4. Șlefuitoare delta
Acestea oferă un finisaj fin. Avantajul lor este că pot fi folosite în spații înguste, precum la colțuri sau pe margini.
5. Șlefuitoare multifuncționale
După cum le spune și numele, acest tip de șlefuitoare îndeplinește mai multe caracteristici, fiind adecvat atât pentru suprafețe mari, cât și pentru cele înguste. Unele modele au și accesorii extra, precum un disc de polizare, ideal în ascuțirea diferitelor materiale, precum lemn, metal sau piatră.
Caracteristici tehnice
Atunci când îți alege un model, trebuie să ai în vedere mai multe caracteristici pe care să le raportezi la nevoile tale.
Principalele caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere sunt: puterea, viteza de rotație și suprafața de șlefuire. Ele îți ghidează performanța unui utilaj. Referitor la putere, șlefuitoarele multifuncționale sunt în topul listei, cele cu disc, având în jur de 2000 W. Există, desigur, și modele din alte categorii cu putere mare. Puterea unei mașini de șlefuit variază, pornind de la 180 W.
Viteza de rotație indică numărul rotațiilor pe minut, pornind de la 100 rpm și ajungând până la 9000 rpm. Acest indice arată cât de fină se face șlefuirea.
Suprafața de șlefuire arată cât de rapid te va ajuta să termini treaba. Cu cât este mai mare, cu atât o să lucrezi mai eficient.
Alte caracteristici pe care le poți avea în vedere sunt: turațiile, dimensiunea, greutatea, nivelul de zgomot, tipul de alimentare etc.
Ia în calcul aceste specificații și gândește-te la ce vrei să folosești mașina de șlefuit. Este posibil să ai nevoie de mai multe modele sau de unul cu mai multe funcții. Dacă încă nu știi ce model să alegi, cere câteva informații despre masini de slefuit unui specialist. Un furnizor de încredere îți va oferi nu doar produse de calitate, dar și răspuns la întrebările tale.
Informează-te înainte de a achiziționa un produs, astfel încât decizia pe care o iei să fie pe măsura așteptărilor tale.
Lasă un răspuns