Tineri lugojeni de excepţie: medicul Onisim Cîrja

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Remus V. GIORGIONI

Născut în anul 1994 în Lugoj, Onisim Cîrja locuieşte cu părinţii pe strada Oloşagului (Ţesătorilor). Când are timp să treacă pe-acasă, el fiind mai mult plecat. A urmat Şcoala de Muzică „Filaret Barbu”, clasa de vioară, principal (I- VIII) şi pian – secundar (V-VIII). De altfel, muzica a rămas pentru toată viaţa una din pasiunile medicului Onisim Cârja, el activând constant în programele muzicale ale Bisericii Harul.

În afară de muzică, mai este pasionat de sport: volei şi tenis de câmp. În timpul liceului, pe care-l termină la „Coriolan Brediceanu” (în clasele X-XI), participă cu echipa şcolii la campionatul judeţean pentru elevi. Se mai declară atras de fizică şi chimie, amănunt semnificativ legat de hotărârea sa de mai târziu de a urma medicina. De asemenea, în liceu a participat la olimpiade de matematică şi fizică-chimie, cu rezultate notabile.

Între anii 2013-2019 urmează cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Iar după absolvire, în 2019, urmează două stagii de practică (specializare) de câte patru luni în Germania şi Austria.

Scopul urmărit este de a se familiariza cu limba medicală practicată în spitalele din aceste ţări de limbă germană. Odată cu începerea pandemiei, anii 2020-2021 îi petrece mai mult prin ţară, spre a le putea fi aproape părinţilor, în caz de nevoie.

Apoi, pentru că perioada de rezidenţiat în Germania este de şase ani, optează pentru o variantă autohtonă – în România termenul fiind de patru ani. (Iar împreună cu cei şase de facultate: zece ani din viaţă! Cel puţin, domeniul medical nu mai presupune şi un masterat, pe diploma de medic fiind înscris şi termenul de „bachelor”.)

Aşa că se hotărăşte să-şi facă rezidenţiatul la Centrul de Pregătire Rezidenţi din Bucureşti, pregătire începută la 1 ianuarie 2021, optând pentru sapecialitatea Radioterapie. Având în vedere mai vechea sa pasiune pentru (bio)chimie şi (biofizică), medicul Onisim Cîrja ne mărturiseşte că nu este foarte tare atras de latura clinică a acestei activităţi – ci mai degrabă de cea teoretică: de cercetare-învăţământ.

De atunci, activitatea medicului lugojean urmează un curs sinuos (asta probabil până la terminarea rezidenţiatului, care va avea loc în decembrie 2024). La ora actuală – cea a realizării acestui articol-interviu – Onisim Cîrja este medic la cunoscutul spital bucureştean Colţea, din luna aprilie fiind detaşat la Timişoara. (Este de menţionat faptul că radioterapia se face separat, în clinici de specialitate, iar chimioterapia în secţiile de oncologie.)

La Timişoara, medicul nostru lucrează – şi se speciali-zează – la Clinica Oncohelp, care în oraşul de pe Bega are două sedii: unul pe strada Ciprian Porumbescu, iar celălat (despre care vorbim), pe Ion Rusu Şirianu 34.

Deocamdată, Onisim Cîrja nu se arată interesat de un doctorat în medicină, care s-ar putea efectua în paralel cu rezidenţiatul. Acest titlu este însă indispensabil cuiva care şi-ar dori să intre în învăţământul universitar, la început pe post de asistent universitar, urmând în continuare, în mod ascendent, celelalte titluri (grade) academice. (Trebuie să mai menţionăm aici şi unitatea plătitoare: Spitalul „Marie Curie”.)

O pasiune constantă: muzica

Fiind vecin cu familia Cîrja (şi prieten de-o viaţă cu tatăl medicului nostru), îi urmăresc de când îl ştiu evoluţia, dar şi implicarea constantă în activitatea muzicală a bisericii. Cântă în corul mixt – şi în cel bărbătesc – cât şi în grupul de laudă şi închinare Grace Singers.

De multe ori îl văd stând în faţă şi conducând cântările comune – lucru pe care îl fac de obicei tinerii instruiţi din punct de vedere muzical (era să zic „medical”…). Cântă de asemenea la vioară în cadrul orchestrei bisericii şi în diferite grupuri vocal-instrumentale; cântă adesea şi solo – melodii alese cu grijă, de factură modernă, cu negativ (partea de acompaniament).

Dar în muzica tânără care se practică azi în bisericile neoprotestante şi-a făcut loc un curent pe care-l putem considera postmodern – la fel cum există această tendinţă şi în teologie. Iar menţionatul grup de singers este compus din circa zece cântăreţi de elită din cadrul bisericii, băieţi şi fete, majoritatea cu pregătire muzicală.

Menţionăm şi faptul că Onisim Cîrja mai are un frate, inginer chimist, stabilit în Germania (frate pe care în ultimul timp îl vedem pe acasă mai rar). De la 1 iulie, medicul lugojean urmează să plece pentru un alt stagiu de pregătire profesională de 3 luni la Pavia, în Italia.

Noi îi dorim tot binele de pe lume şi îi urăm noi succese în viaţă şi în activitatea profesională. (Şi, de bună seamă, să-şi găsească un „ajutor potrivit”, fiindcă este necăsătorit – aviz amatoarelor…)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.