Tineri lugojeni de excepție: Adrian Magheț

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Remus V. GIORGIONI

Născut în anul 1985 la Lugoj, din părinții Gheorghe și Mărioara, Adrian Magheț a absolvit Școala Generală Nr. 4, pe când aceasta își avea sediul în cartierul I.C. Drăgan. Gimnaziul, la Iulia Hașdeu, iar liceul la Grupul Școlar Aurel Vlaicu, de pe strada Cernei, secția Electronică și Automatizări.

În ultimul an de liceu este pregătit la matematică, pentru facultate, de prof. Petru Cadia. Pentru admitere la facultate a  susținut și promovat două examene la matematică, reușită care i-a asigurat locul 7 din 350.

În 2012 a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica Timișoara -Electronică Aplicată. Deține un master în Energii Regenerabile – Energie Solară, departamentul din cadrul Universității fiind Bazele Fizice ale Ingineriei.

Este pe cale de a finaliza un doctorat la aceeași unitate de învățământ unde – este bine de reținut – deține un cabinet de cercetare. Domeniul de cercetare este același: Energii Regenerabile – Energie Solară, iar tematica aleasă pentru teza de doctorat este optimizarea sistemelor fotovoltatice.

Participă periodic la conferințe tematice, de specialitate, în domeniul său de activitate, care devine pe zi ce trece de maxim interes general, conferințe I.E.E.E  (Institute of Electrical and Electronic Engineers) desfășurate atât în țară cât și în străinătate, iar lucrările sunt publicate în reviste de specialitate cotate I.S.I. (International Scientific Indexing)

La capitolul pasiuni, pe lângă domeniul tehnic, la loc de cinste se află muzica, iar ca instrument, acordeonul. Este o încântare să-l auzi cântând la acest instrument pe dl doctorand inginer (am avut prilejul în repetate rânduri să particip la asemenea concerte desfășurate prin bisericile neoprotestante).

În gimnaziu, la Liceul Iulia Hașdeu, a fost remarcat de regretatul profesor și mare muzician Remus Tașcău. A urmat, la Școala de Muzică, clasa de violoncel-pian cu dna profesoară Mândru. Iar la Timișoara, la Centrul de Cultură și Arte, a urmat trei ani secția de acordeon, cu renumitul artist, regretatul Laza Cnejevici.

Tot în timpul liceului, în anul II și-a construit singur un calculator 286, din componente disparate, calculator pe care și-a instalat și programele necesare: MS DOS, iar mai apoi Windows 3.1 și – de bună seamă – jocuri.

În privința vieții de familie, se remarcă faptul că dl drd. ing. Magheț este nu doar un bun profesionist, ci și un bun familist. Căsătorit din anul 2012 cu Denisa, au împreună trei fe-tițe și patru băieți.

Anna, fata cea mai mare, în vârstă de 10 ani, pe care o cunoaștem și noi, este și frumoasă și… talentoasă, cântă de la șase ani la vioară în orchestra bisericii. Salome, fetița de numai 7 ani, a luat locul întâi la un concurs de canto cu participare națională.

Dar și ceilalți frați Magheț se remarcă printre colegii lor de școală, prin rezultate bune și foarte bune de la olimpiadele școlare.

Cariera profesională, de la debut până la  firma nou-înființată. Din Lugoj în India

Inginerul Adrian Magheț și-a făcut debutul profesional la firma Honeywell, ca inginer proiectant, în echipa de proiectare echipamente de testare funcțională.

Primii pași în inginerie aplicată i-a făcut sub îndrumarea lui Barry Ford, un inginer proiectant din Regatul Unit al Marii Britanii, iar local avându-l ca mentor pe ing. Andrei Petruescu, un om minunat și bine echipat profesional.

Inginerul Petruescu l-a consiliat și l-a ajutat pe tânărul debutant, în materie de proiectare mecanică și rezistența materialelor.

Un proiect implementat la Lugoj (echipament de testare funcțională și calibrare detector de fum) a ajuns să fie adoptat până și în India, unde Adrian Magheț s-a deplasat pentru punerea în funcțiune a echipamentului și școlarizarea inginerilor.

După un stagiu de două ani la firma de pe strada Făgetului (care s-a mai numit eff-eff iar mai înainte și în alte feluri), Adrian Magheț a ajuns la firma HELLA, unde, după o inovație prin care a automatizat echipamentele din laboratorul de încercări și calificare a noilor produse, a reușit să crească substanțial productivitatea laboratorului, fiind promovat în scurt timp ca Manager Proiectare și Dezvoltare și transferat la sediul firmei din Timișoara.

Aici a condus trei departamente de cercetare, proiectare și dezvoltare, având în subordine 51 de ingineri, plus cei trei manageri de departament.

Mai apoi, ajunge la compania germană Weidmüller – Grupul german care a cumpărat fosta firmă LC Electronic – firmă care produce componente electrice și electronice pentru diverse domenii industriale. Aici a lucrat trei ani, ajungând până la nivelul de director de fabrică, Plant Manager.

În acest timp, a reușit să dezvolte în așa măsură firma, încât s-a ajuns de la 120 la 350 de angajați. Iar în luna februarie a anului în curs, împreună cu asociatul Ionuț Micluț, pune bazele propriei firme: Electric Renew Design, firmă care are ca obiect de activitate energia regenerabilă.

Evenimentele s-au petrecut (precipitat) după cum urmează: în urma unui bussines trip – o călătorie de afaceri în Germania, în care doctorandul inginer Adrian Maghet se întâlnește la München cu economistul Ionuț Micluț, cei doi pun de-o afacere comună: firma pe care tocmai am numit-o, implicată în tehnica de vârf pe plan mondial.

Ulterior, este invitat de către unul dintre cei mai mari jucători din piața europeană de energie solară, la cel mai mare târg legat de energia solară – Inter Solar, eveniment organizat la München, în Germania. Aici s-au întâlnit cu producători de top de pe planetă unde au stabilit relații profitabile și benefice pentru viitorul firmei lor.

Acum, ar fi prematur să ne adâncim în amănunte legate de profilul nou-înființatei firme, ea fiind la început și cu multe proiecte în perspectivă. Dar despre aceasta, în numărul următor, unde îl vom avea ca invitat la rubrica  noastră pe cel de-al doilea asociat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.