Teroare în Germania, atacuri armate, mai multe persoane ucise în locuri publice din München

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mai multe focuri de armă s-au auzit într-un mall din München, capitala landului Bavaria, din sud-estul Germaniei, în seara zilei de vineri, 22 iulie. La fața locului s-au deplasat câteva zeci de mașini de poliție, forțe speciale, dar și foarte multe ambulanțe.

Müncher Abendzeitung și televiziunea germană NTV au avansat inițial un bilanț de până la 15 morți în atacul care, potrivit poliției locale, ar fi fost comis de mai mulți indivizi.

Un bărbat identificat drept Luan Zequiri a declarat la postul german NTV că s-a aflat vineri seară în centrul comercial din München în momentul atacului armat și că l-a auzit pe atacator proferând insulte la adresa străinilor, transmite BBC.

El a spus că a văzut un singur atacator, care purta bocanci și un rucsac. Potrivit declarațiilor sale, s-a uitat în direcția atacatorului, care a împușcat doi oameni aflați pe scări. Martorul s-a ascuns într-un magazin, iar apoi a fugit afară și a văzut morți și răniți întinși la sol.

Lauretta Januze a declarat pentru CNN că, la un moment dat, a fost la toaletă, în același timp cu unul dintre atacatori. Ea se afla acolo cu băiețelul ei:

„Acolo și-a încărcat arma. Apoi am auzit bum, bum, bum și i-am văzut pe toți acei răniți. Am fost spate în spate cu el. Eram cu băiețelul meu și l-am văzut cum trăgea în fața copiilor.”

Dan Ciurea, un român stabilit în München, a povestit pentru Digi24:

”Eram la cumpărături împreună cu nevastă-mea, cu fiică-mea și am auzit la radio ce s-a întâmplat, era, vă dați seama, că ne-am speriat toți, oamenii au început să se panicheze, au început să afle prin posturile de radio, televiziune și au început să se oprească autobuzele, am înțeles că nici metrourile nu mai circulau.

Noi locuim în sudul Munchenului și centrul a fost undeva în nord-vest, la vreo 6 km. Dar am văzut numai panica printre oameni când s-a dat pe posturile de radio, pe tv, pe radio, pentru că oamenii venind la cumpărături au auzit în mașini probabil ce s-a întâmplat.

Atunci a început panica, aglomerațiile, pe urmă în drum spre casă am văzut autobuzele oprind în stație, nu mai mergeau până în apropriere de metrouri; la metrou, la fel, nu mai circula absolut nimic, tramvaiele, nici ele, s-au întors în locurile de întoarcere și s-au oprit și au început doar taxiurile să mai umble.

Apoi, încet, încet, tot mai multe mașini de poliție, salvări la gurile de metrou, la intrările de metrouri era câte o salvare sau două; ce să spun? Panică totală, chiar și printre noi, acum, am ajuns acasă, cu ajutorul lui Dumnezeu și stăm acasă, așteptând, nu știu, vești bune să auzim că i-au prins”.

Poliția din München – oraş cu o populație de 1,5 milioane de locuitori, cel de-al treilea oraș al Germaniei – le-a cerut martorilor să încarce înregistrări video și fotografii făcute la locul atacului pentru a-i ajuta în anchetă. Anterior, poliția îi rugase pe cetățeni să nu difuzeze online imagini de la operațiunile poliției, susținând că un astfel de demers nu ar face decât să-i ajute pe atacatori.

Cel puțin opt persoane au fost ucise în atacul armat de vineri după-amiază de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, în timp ce poliția anchetează dacă nu cumva un al nouălea cadavru descoperit în zonă ar putea fi al unuia dintre atacatori.

Purtătorul de cuvânt al poliției din München, Marcus da Gloria Martins, a declarat la programul național de știri Tagesschau că cea de-a noua persoană a murit într-un mod violent, însă că este prea devreme pentru a spune dacă persoana în cauză este o victimă sau un atacator.

Căutarea atacatorilor s-a intensificat în München, iar trupe de elită din tot landul Bavaria s-au concentrat în această zonă. Noi surse din Gurdian transmit că numărul morților a crescut la 9. Nu se cunoaște numărul persoanelor rănite în acest atentat.

O reuniune de criză s-a ținut aseară la Cancelaria de la Berlin, însă Angela Merkel nu a fost prezentă, informează DPA.

Ziarul Suddeutsche Zeitung citează o declarație a poliției, potrivit căreia nu există vreun indiciu că ar fi vorba de o acțiune a ISIS.

Poliția a confirmat că s-au înregistrat focuri de armă și pe Hanauer Strasse, aproape de mall. De asemenea, a confirmat că s-au înregistrat șase morți și mai mulți răniți.

Un purtător de cuvânt al poliției din München a anunțat că poliția caută trei atacatori înarmați „cu carabine”. Multe persoane sunt rănite grav, scrie BBC News.

Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut zece morți este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu „complet necunoscute”, a afirmat sâmbătă șeful poliției locale, scrie AFP.

Münchenul este cuprins de haos: principalele gări au fost evacuate, elicoptere survolează orașul, metroul și transportul de suprafață sunt închise, pe străzi domnește panica.

Susținătorii ISIS exultă pe rețelele de socializare. „Mulțumim lui Allah”, „Allah să le dea prosperitate bărbaților noștri din ISIS”, se poate citi pe Facebook. „Statul Islamic se întinde în toată Europa”, scrie un alt susținător.

În München acționează unitatea antiteroristă de elită GSG9. Este pentru prima dată, după Jocurile Olimpice din 1972 când a avut loc un atac terorist, că brigăzile GSG9 sunt văzute din nou pe străzile orașului.

„Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen”, care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia de mult timp în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae, comandantul poliției, în cadrul unei conferințe de presă. „Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute”, a adăugat el.

Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei.

„S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele”, a afirmat Hubertus Andrae.

Ministerul Afacerilor Externe are în atenție incidentul de la München și a întreprins în regim de urgență demersurile specifice pe lângă autoritățile competente locale pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii acestuia și cetățenia victimelor, a precizat, vineri, un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, Consulatul General al României la München este în așteptarea răspunsului din partea autorităților locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară de specialitate, dacă situația o va impune.

De asemenea, într-o nouă informare transmisă în continuarea informațiilor privind atacul produs în München, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în München să nu părăsească locațiile în care se află și să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate.

„Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc aseară, la München. Din păcate, oameni nevinovați cad în continuare victime violenței extreme și complet nejustificate. Astfel de crime pline de lașitate trebuie pedepsite cu promptitudine și cu maximă severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunității  internaționale pentru a crește capacitatea de prevenție și de acțiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate. Gândurile mele se îndreaptă acum spre familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Facebook.

În continuarea informațiilor privind atacul produs în Munchen, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, a demarat procedurile specifice de verificare dacă printre persoanele afectate sunt şi cetăţeni români. Astfel, conform datelor obţinute, până la acest moment, printre victime nu se află cetăţeni români.

Întregul personal român din cadrul Consulatului General al României la Munchen a fost activat pentru a oferi sprijin  în caz de necesitate. De asemenea, o echipă consulară de la Consulatul General de la Bonn a fost mobilizată pentru a se deplasa la Munchen dacă situaţia o impunea.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, au fost puse la dispoziţia acestora numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

Astfel, la nivelul Centrului de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS), activ în regim permanent 24/24, au fost preluate 12 apeluri telefonice.

Cetățenii români aflați în Munchen continuă să aibă la dispoziție numerele de telefon sus-menţionate, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport. Totodată, cetățenii români aflați în străinătate pot să semnaleze orice situație deosebită și pe adresa de email callcenter@mae.ro.

Situația continuă să fie monitorizată atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât şi la nivelul Consulatului General al României la Munchen.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6448 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.