Statul român, împotriva viitorilor tinerilor antreprenori. FACIAS a dat în judecată Guvernul României

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat Guvernul în judecată și solicită instanței să oblige reprezentanții statului la elaborarea normelor de aplicare a prevederilor art. 17 alin. (1) – (5) din Legea tinerilor.

Deși cuprinde forme de sprijin material ce poate fi acordat tinerilor, Guvernul încearcă prin orice mijloace să împiedice acțiunea FACIAS.

O lege din 2007, care prevede susținere pentru tinerii din România, nu poate fi aplicată nici astăzi din cauză că Guvernul nu elaborează normele de aplicare.

De ce e importantă o astfel de lege și ce prevede?

(1) Statul stimulează inițiativele antreprenoriale ale tinerilor, susținând prin alocații financiare nerambursabile accesul acestora la servicii de consultanță specifice demarării unei afaceri.

(2) Statul acordă sprijin tinerilor pentru înființarea de întreprinderi mici și mijlocii și pentru realizarea de investiții, prin programe de creditare preferențială, cu prioritate în mediul rural și în zonele geografice cu nivel economic scăzut, conform legii.

(3) Statul acordă facilități sub formă de reduceri de taxe și impozite, pentru o perioadă de cel puțin un an calendaristic, pentru societăți comerciale înființate de tinerii absolvenți, indiferent de nivelul studiilor acestora.

(4) Statul sprijină formarea tinerilor ca viitori întreprinzători și manageri prin organizarea de cursuri de inițiere gratuite în domeniul managementului și în cel al administrării afacerilor.

Pentru că de 14 ani Guvernul a nu elaborat aceste norme, FACIAS i-a dat în judecată și a cerut elaborarea de urgență a acestor norme. Ce a făcut Guvernul în această situație? V-ați aștepta probabil să elaboreze de urgență actul normativ și să sprijine tinerii? Greșit! Încearcă prin tot felul de tertipuri să oprească acțiunea din justiție.

Cum se apără Guvernul?

Concret, Guvernul cere anularea acțiunii FACIAS pentru motive ca neachitarea taxei de timbru, sau din cauza lipsei de interes a fundației în promovarea acestei acțiuni. Deci nu e important ca tinerii din România să fie sprijiniți și că o organizație ca FACIAS luptă pentru asta, e important dacă e plătită sau nu taxa de timbru.

Mai mult, în instanță, Guvernul invocă niște acțiuni birocratice suplimentare din cauza cărora nu pot emite normele de aplicare și dă vina pe alte instituții care ar fi trebuit să facă niște pași premergători pentru ca normele să poată fi emise.

În opinia FACIAS, Guvernul, care la rândul lui este obligat să emită acele norme și să transpună în mod real ajutorul material ce trebuie acordat tinerilor, trebuia să solicite inițierea de proiecte organelor subordonate.

FACIAS cere Guvernului României să își asume responsabilitatea și să ia măsurile necesare pentru implementarea efectivă a Legii Tinerilor.

Acest act normativ trebuie să depășească stadiul de promisiune neîndeplinită și să devină un instrument real de sprijin pentru tinerii din România.

Biroul de Presă FACIAS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.