Statul, inegal cu cetățeanul! Dezbatere-eveniment la Palatului Parlamentului

Cum se face că, în România, doar contribuabilul este penalizat dacă nu își plătește la timp datoriile către stat, dar când fiscul face același lucru, nimeni nu răspunde?

Cum este posibil ca legea după care funcționează administrația fiscală să nu respecte, în 2024, principiul egalității cuprins chiar în Constituția României?

Sunt întrebări la care Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) împreună cu profesioniști din domeniu, consultanți fiscali experți și factori de decizie vor căuta răspunsuri în cadrul unei dezbateri intitulată: Față în Față „Fisc versus Cetățean”, organizată, joi, 22 februarie, începând cu ora 11.00, în Sala Drepturilor Omului din incinta Palatului Parlamentului.

FACIAS a semnalat în mai multe rânduri faptul că, în România, fiscul acționează după o lege care nu respectă principiile Constituției României.

Fundația a mai observat că, în relația statului cu cetățenii, nu se respectă principiul constituțional al egalității.

Concret, dacă un cetățean are o datorie la stat actuala reglementare prevede penalități de întârziere, precum și majorări de întârziere, dar în situația inversă statul nu este penalizat.

Juriștii consultați de FACIAS spun că indiferent cine este debitorul, ambele părți se află în aceeași situație juridică: debitori într-un raport de drept fiscal și că aceleași reguli care se impun contribuabilului/plătitorului, trebuie să fie aplicate și organului fiscal.

O speță aparte: executările silite

În ceea ce privește executarea silită prin poprire a obligațiilor fiscale, s-a identificat existența unui număr mare de sesizări venite din partea contribuabililor, privind intervalul mare de timp dintre data plății sumelor poprite și data deblocării conturilor bancare, identificându-se, de asemenea, necorelări și în situațiile în care același debitor are mai multe conturi blocate.

Dezbatere constructivă între autorități și cetățeni

La dezbatere vor participa reprezentanți ai administrației fiscale și ai societății civile. Astfel autoritățile vor fi puse în fața problemelor cetățenilor și vor trebui să ofere soluții. Temele principale ale dezbaterii sunt:

  •     Proceduri anevoioase care prejudiciază cetățeanul.
  •     Termene inegale de prescripție a obligațiilor fiscale în relația ANAF – contribuabili.
  •     E-Factura și dificultățile contribuabililor.
  •     Principiul bunei credințe în interpretarea/administrarea probelor în dovedirea situației fiscale.
  •     Constatări ale Curții de Conturi în rapoartele de audit referitoare la relația ANAF – contribuabili.
  •     Posibile soluții în relația ANAF – contribuabili.

Dezbaterea va fi transmisă în direct și pe canalul de Youtube al FACIAS și pe pagina de Facebook.

E-factura, calvarul antreprenorilor români

Un exemplu de răsunet în ceea ce privește relația fisc – contribuabil este modul de implementare a sistemului e-Factura B2B.

Potrivit statisticilor oficiale, în prima lună de funcționare, circa 170.000 – 180.000 de contribuabili au transmis peste 1.000.000 de facturi zilnic prin sistem.

Multe dintre aceste operațiuni au fost făcute cu dificultăți din cauza multiplelor erori ale sistemului informatic gestionat de stat.

Patronii au reclamat blocaje la toate nivelurile:  la semnătura digitală, la documentul de confirmare, la obținerea accesului în SPV.

Și toată acestă situație a fost creată pentru că statul român nu a putut cere Uniunii Europene amânarea implementării acestui sistem până în 2026, așa cum a făcut, de exemplu, Polonia.

Biroul de Presă FACIAS

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.