Capitalele
Cu mulți ani în urmă, înainte de anii ’90, se vorbea mereu de o atitudine discriminatorie a Capitalei față de Banat, față de județul Timiș. Probabil că lucrurile așa stăteau, iar mai-marii vremii, atât “ai lor”, cât și „ai noștri”, cunosc bine motivele. Consecințele nu erau însă atât de grave, într-o lume relativ egalizată ca șanse, pe care comunismul anilor ’70-’90 o propovăduia de zor. Cu toate astea însă, ora exactă se dădea tot la București, unde canaliile de pe canalul Dâmbovița aveau grijă să țină riguros evidența supușilor în opoziție cu cea a rebelilor. Un sistem care, la scară mai mică, era aplicat și la nivel regional sau județean, acolo unde reședința tăia feliile în funcție de criterii la care plebeii din mulțime n-aveau nici acces, nici replică. Mereu nemulțumiți de importanța pe care urbea de pe Bega o acorda celei de pe Timiș, lugojenii au încercat să contracareze ca imagine și realizări diferențele uriașe de posibilități materiale existente între cele două orașe, rezultate de la tăierea nedreaptă a cașcavalului financiar. Au și reușit nu o dată, lansând oameni de valoare în toate domeniile și mizând mult pe reprezentativitate în știință, cultură și sport. Acolo unde impactul social este evident, acolo unde, chiar cu surse mai reduse, au egalat și, uneori, depășit performanțele suratei mai mari – și mai tari – de la Vest.
Sportul pentru (aproape) toți
Suntem la trei decenii distanță de perioada despre care vorbeam. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, sau dacă nu mai e ce-a fost, nu prea se vede. Aceleași promisiuni nerespectate și amânări, aceleași ascunse relații și favoritisme, aceleași probleme. Acutizate în sport în ultima perioadă și riscând să distrugă construcții pentru care s-a muncit serios. Din câte știm, Clubul Sportiv Municipal Lugoj se află și în 2016 în județul Timiș, la fel ca până acum un an. După mai bine de un deceniu în care Consiliul Județean Timiș a tratat entitatea lugojeană relativ corect (spun relativ pentru că, anual, suma alocată întregului club cu cinci – șapte secții era la nivelul sumei acordate unei singure secții în Timișoara – și nu mă refer la fotbal, ci la baschet, rugby sau handbal), s-a ajuns în acest an ca Lugojul să fie neglijat total, deși se anunțase o contribuție de 850.000 lei pentru C.S.M. din partea C.J.T. în 2016. Valoare de care s-a ținut cont atunci când a fost întocmit bugetul anual al clubului. Buget la care urmau să contribuie trei surse: locală, județeană și grupul de sponsori ai secției de volei. Lipsind total orice sprijin județean, plusurile față de angajament aduse deocamdată pe plan local de Primăria Lugoj și sponsori nu pot suplini o diferență de disponibil care, fără o soluție rapidă, riscă să stopeze damatic activitatea. În care sunt implicate contracte cu sportivii și echipe în competiții oficiale.
Țineți-vă bine. Acum trei zile, C.J. Timiș a alocat către entitățile private ASU Politehnica – fotbal liga a doua – suma de 530.000 lei, cam suma lipsă în acest moment în contul clubului Lugojului, pe programul “sportul pentru toți”(!!!), 150.000 de lei pentru Baschet Club Timba (liga a doua) – juniori, 40.625 de lei pentru rugby – CS Warriors – juniori, 185.000 lei pentru ACS Agroland volei feminin liga a doua și 43.000 lei ACS Floreta – scrimă, ultimele patru pe programul “Sport de performanță”(!!!). Toate acestea pe legea pe care s-au aprobat de ani de zile proiectele structurilor adevărat de performanță, private sau publice. Absurd, ilogic și de neînțeles scoaterea ultimelor de pe listă, atâta timp cât rezultatele interne și internaționale cele mai mari tocmai acestea le-au adus. Greșesc?
Dan H. BRUDIU
Lasă un răspuns