Soluții pentru realizarea de fundații speciale – tipuri de lucrări potrivite în astfel de proiecte

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Există o zicală care spune că “pomul cu rădăcini adânci nu se tem de furtună”, cugetare este valabilă şi în cazul construcțiilor. Un proiect dezvoltat pe o fundație bine clădită este durabil şi rezistent. Totuşi ţara noastră dispune, potrivit rapoartelor Societatății Române de Geotehnică şi Fundaţii, de soluri cu anumite particularităţi. Construcțiile dezvoltate în zone cu stratificație de sol, cu pânze freatice crescute, în regiunile cu risc seismic ridicat sau pe terenurile unde riscul de alunecare este mare necesită fundații speciale.

Ce sunt fundaţiile speciale care sunt avantajele acestora?

Perimetrul pe care este construită fundația sau terenul de fundare, trebuie supus unor expertize geotehnice şi unor analize elaborate la faţa locului. În cazul zonelor ce necesită realizarea de fundații speciale, lucrurile sunt mai complexe, acestea necesitând executarea unor lucrări ample.

Sunt considerate fundații speciale acele structuri ce necesită pregătire sau consolidare specifică în funcție de particularitățile terenului. În urma intervenției aceste structuri îşi vor îndeplini perfect sarcina de preluare a greutăți construcțiilor, indiferent de dimensiunile sau complexitatea acestora. Exemple de fundații speciale sunt numeroase: proiectul Alezzi Infinity Năvodari, finalizat în 2020, Fabrica Omnia Europe SA, Parcul Industrial Selimbar, Sibiu, finalizat în 2019 sunt doar câteva dintre obiectivele de anvergura ce au necesitat lucrări ample de consolidare a fundațiilor.

Avantajele lucrărilor de executare şi consolidare terenului de fundare sunt numeroase. În primul rând asigură durabilitate proiectului, rezistență şi permite exploatare optimă în timp. Alte beneficii sunt legate de optimizarea costurilor investite şi a timpului de executare a lucrărilor. Proiectele indiferent de anvergura lor sunt solide. Astfel de lucrări, totuși, trebuie realizate cu impact minim asupra mediului înconjurător.

Lucrări pliabile pentru fundații speciale

Lucrările pentru crearea de fundaţii speciale sunt executate de companii specializate în acest sens. Proiectele cu particularități deosebite sunt atent analizate de echipe interdisciplinare formate din experți în soluții geotehnice, arhitecți, proiectanți. Sunt luate în calcul rapoartele laboratoarelor geotehnice şi particularităţile identificate la faţa locului, şi în funcţie de acestea sunt furnizate soluţii.

Pot fi executate lucrări de susţinere a fundației sau consolidare şi îmbunătățirea a terenului de fundare. Operațiunile specifice pot însemna: sprijiniri berlineze, realizare de pereţi mulaţi, realizare de pereţi din piloţi foraţi, integrare de ancoraje sau jet grouting. În cazul lucrărilor de consolidare și îmbunătățirea a terenurilor de fundare pot fi executate lucrări de integrare de piloţi foraţi, incluziuni rigide, jet grouting, soil mixing sau coloane de balast. Lucrări speciale de amploare sunt necesare şi în sectorul exploatărilor prin crearea unui mediu prielnic în acest sens. În astfel de situații se pot executa foraje pentru puţuri în vederea extracției biogazului.

Un alt detaliu important căruia trebuie să i se acorde atenție în realizarea lucrărilor de executare sau consolidare a fundaţiilor speciale este legat de angrenarea utilajelor şi tehnologiilor conforme. Mecanismele performante sunt esenţiale în astfel de situații. Sunt elemente active în realizarea lucrărilor de înaltă calitate, ajută la organizarea bună a şantierului, contribuie la optimizarea timpului de lucru şi eficientizarea costurilor investitorilor.  Utilajele performante cu certificări ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 confirmă impactul redus asupra mediului înconjurător, efectele minime asupra sănătăţii umane şi calitatea crescută a lucrărilor de execuție pentru fundații speciale.

Despre admin 6218 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.