Sindromul Havana. Cum funcționează arma secretă care ar fi îmbolnăvit sute de diplomați americani și angajați ai CIA

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cele mai recente victime ale sindromului Havana sunt angajaţi ai ambasadei SUA din Columbia și spionii americani. Diplomaţii se plâng că aud un sunet intens şi dureros în urechi, la care se adaugă oboseala şi ameţeala cumulată din lipsa de somn. Angajaţi ai ambasadei de la Berlin au raportat simptome similare. Sindromul Havana a fost raportat pentru prima dată de diplomaţii americani din Cuba în 2016.

Medicii, oamenii de știință, agenții de informații și oficialii guvernamentali au încercat să afle ce cauzează „sindromul Havana”. Unii îl numesc un act de război sugerând un tip de armă cu microunde, alții se întreabă dacă este o formă nouă și secretă de supraveghere. Wall Street Journal a scris că e-mailurile trimise de ambasadorul SUA în Columbia Philip Goldberg au confirmat o serie de „incidente de sănătate inexplicabile” sau „UHI”- termenul folosit pentru sindromul Havana de către guvernul SUA – de la mijlocul lunii septembrie. Președintele columbian Ivan Duque a declarat pentru New York Times că țara investighează cazurile, iar America conduce ancheta.

Americanii care au fost afectați de sindromul Havana au descris un sunet intens și dureros în urechi. Unii bolnavi au rămas cu amețeli și oboseală timp de mai multe luni. Peste jumătate dintre cei afectați erau angajați ai CIA, potrivit Times. Rusia și China au dezvoltat o tehnologie capabilă să afecteze creierul, iar o companie americană a realizat prototipul unei astfel de arme pentru pușcașii marini în 2004. Arma este suficient de mică pentru a încăpea într-o mașină și poate să provoace un „efect incapacitant temporar”, scrie The Guardian. Arme portabile cu microunde capabile să provoace „sindromul Havana” au fost dezvoltate de mai multe țări. Un raport al Academiei Naționale de Științe a constatat că leziunile sindromului Havana sunt cel mai probabil cauzate de „energie direcționată cu frecvență radio pulsată”.

Rușii au un istoric lung în acest sens. Ambasada SUA la Moscova a fost „scăldată” în radiații cu microunde în anii 1960 și începutul anilor 1970, deși intenția din spate nu a fost niciodată clară. Episodul s-a transformat în scandal când s-a aflat că guvernul SUA a ascuns informația proprilor săi diplomați. Un profesor de la Centrul Universitar Georgetown susține că SUA au abandonat dezvoltarea tehnologiei din motive etice, dar China și Rusia au continuat progesul în acest domeniu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.