Șindrila unei biserici vechi de aproape 350 de ani, subiectul unei expoziții manifest găzduite de Casa Artelor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

A acoperit vreme de multe zeci de ani un lăcaș de cult. Șindrila ce a fost până nu demult acoperământ pentru biserica de lemn din Crivina de Sus a devenit subiect de expoziție. Și nu orice fel de expoziție. Ci un demers-manifest deopotrivă interesant și provocator.

Este vorba despre o expoziție-instalație “acompaniată” de o serie de manifestări toate având scop atragerea atenției față de soarta arhitecturii tradiționale din Banat și nu numai. Proiectul, găzduit de galeria Subterană și Studio Art, a debutat cu vernisajul expoziției Oglinda de lemn.

Expoziţia-instalaţie Oglinda de lemn este parte a proiectului Biserici înlemnite din Banat (susţinut de Asociaţia Peisagiştilor din România – Filiala Vest) și propune să aducă în discuţie situaţia patrimoniului de lemn din Banat, fiind deopotrivă o campanie alternativă de informare asupra sorţii arhitecturii tradiţionale, cât şi un semnal de alarmă în ceea ce o priveşte.

Uneori abandonate de comunităţile cărora le-au aparţinut, bisericile de lemn rămân tăcute, pe câte o coamă de deal, aşteptând să fie salvate. Una dintre acestea este biserica din Crivina de Sus (judeţul Timiş) – prezentă prin piesa centrală a expoziţiei – şindrila care a acoperit-o câteva decenii şi care, reînvestită cu sens, a devenit altceva decât acoperiş.

Într-un spaţiu labirintic, organizatorii propun vizitatorilor o incursiune nu doar în istoria celor mai vechi biserici de lemn din Banat, ci un excurs în propria istorie de viaţă şi propriile valori, prin trei niveluri: spiritual, patrimonial şi estetic. Deşi aparent puţine lucruri ne leagă de un patrimoniu cvasi-necunoscut, aceasta este provocarea lansată prin expoziţie: să regăsim cu toţii firele subtile care ne leagă de propria istorie şi de memoria locurilor noastre.” – spun organizatorii expoziției.

biserica-din-crivina-de-sus

AL PRESS

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.