
Este mai mult decât îmbucurător faptul că într-o comună din Caraş Severin, Mehadia, o mână de intelectuali, sprijiniţi serios de primarul comunei, ec. Iancu Panduru, de 10 ani reuşesc să acorde un interes deosebit (şi) culturii, prin “naşterea” (dar şi menţinerea lor în viaţă) Simpozionului Cetăţii şi editarea unei reviste, care la începuturi s-a numit “Vestea”, pentru ca mai apoi să devină “Vestea de Mehadia”.
De 10 ani încoace, în preajma zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, are loc “Simpozionul Cetăţii”, prin rotaţie, în fiecare localitate aparţinătoare comunei Mehadia. Anul acesta, onoarea de a fi gazdă, i-a revenit satului Plugova. Întâmplarea a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie 2017, la Căminul Cultural, organizatori fiind Primăria şi Consiliul Local Mehadia, Liceul “Stoica de Haţeg” Mehadia şi Societatea Literar-Artistică “Sorin Titel” din Banat.
Sfidând frigul de afară (de altfel şi pe cel dinăuntrul căminului), iubitori de frumos, oameni de cultură, dar şi politicieni (de exemplu, primarul comunei, ec. Iancu Panduru, care a fost prezent tot timpul, precum şi deputatul Ion Tabugan, în calitate de gazde) au dat curs invitaţiei şi au răspuns prezent.
Aş aminti câteva localităţi din care au fost “goşcii”: Timişoara, Lugoj, Anina, Bocşa, Târgu Jiu şi bineînţeles Mehadia plus zona (dacă am omis vreo localitate, cerem iertare feţelor dumneavoastră, permiţându-ne să dăm vina pe gerul pătrunzător, care însă a fost înlocuit de căldura sufletească a organizatorilor, dar şi a participanţilor).
Din cauza lipsei de spaţiu, o să fim succinţi în prezentarea evenimentului, amintind numai câteva din momentele care ni s-au părut mai interesante. Au fost prezentate câteva expozee, din care amintim: “Vestea” între anii 2012 – 2016 (ing. Constantin Vlaicu), “Pr. dr. Ioan Sârbu şi Unirea lui Mihai Viteazul” (prof. Mihai Vlădia), “Bănăţenii de la munte prezenţi la Alba Iulia” (prof. Gheorghe Mirulescu), “Tabăra literară – mijloc de creaţie şi cunoaştere” (prof. Mihai Chiper), “Elemente religioase în creaţia lui Mihai Eminescu” (preot Horia Ţâru), “Eminescu în programa şcolară la Liceul din Mehadia” (autor prof. Ana Zeicu), “Brâul de pomană, lumânările şi plosca” (înv. Nina Dăiescu).
Printre expozeuri au fost intercalate momente artistice constând în recitări. Prof. Ana Zeicu a recitat cu mult talent şi patos “Odă în metru antic” şi “Doina” Eminescului, iar lugojeanca Mia Rogobete a demonstrat – dacă mai era cazul – măsura talentului său actoricesc (ea este actriţă la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” din Lugoj), recitând două poezii dintr-unul din volumele sale de versuri apărut nu de mult timp, fiind răsplătită pe merit cu aplauze îndelungate.
Din creaţia sa personală a mai recitat şi Dănilă Surulescu. Prezent la întâmplare, rapsodul popular şi marele doinitor, “optzecistul” Iosif Puşchiţă, cu vocea-i nealterată de anii pe care i-a “colecţionat” până acum, a interpretat o doină minunată. În încheiere am mai dori să semnalăm lansarea cărţii Dicţionar al Graiului Bănăţan (Plugova, Sud-Estul Banatului), autori Gheorghe şi Pavel Mirulescu, apărută în Editura Cetăţii – 2017.
Lucrările simpozionului au luat sfârşit printr-un frumos program muzical-coregrafic, constând din două scenete, una folclorică, “Vin finii”, şi una religioasă, intitulată “S-a născut Mântuitorul”, “asezonate” cu reprize de dansuri populare, cancan, country, meneaito, vals şi Dansul răţuştelor, toate pregătite de prof. Ana Zeicu, un truditor pe ogorul luminii, inimos, harnic, neobosit, dăruit, care mi-a întărit convingerea formată anul trecut, la Mehadia, aceea că este un pedagog desăvărşit, că îşi iubeşte meseria de dascăl, dar şi elevii.
A fost o acţiune foarte bine organizată, care a încântat asistenţa, care a uitat de gerul din cămin, stând până la încheierea “ostilităţilor”. Moderatorul întregului simpozion a fost cunoscutul scriitor Nicolae Danciu Petniceanu.
Mia ROGOBETE,
Mircea ANGHEL
Lasă un răspuns