Şi la rebus, Tăt Banatu-i fruncea!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Banatul nu se dezminte, fiind în fruntea rebusiştilor din România. Spre a nu se crede că este o laudă gratuită (se ştie că bănăţenii sunt şi făloşi) vin în sprijinul afirmaţiei mele cu un argument indubitabil. La cea de a XV-a ediţie-2017 a Concursului de definiţii „Memorialul Gheorghe Dobrescu-jr.”, organizat în memoria valorosului rebusist Gh. Dobrescu-jr., dipărut mult prea devreme din rândurile noastre, de către foştii săi colegi, din Târgovişte.

Pe podium, locurile I şi II au fost ocupate de doi bănăţeni, clasament stabilit de arbitrii târgovişteni, care – spre cinstea lor – s-au dovedit a fi corecţi. Merită să-i amintim şi pe ei. E vorba de Victor Ţârdea, Eugen Mănica şi Ionel Dragomir, „maeştri” ai cuvintelor cruciş-puse. Iată cum arată podiumul memorialului:
Locul I, Gheorghe Crişan Timişoara – 7,599 puncte, premiu 600 lei; Locul II, Vasile Cernicica Cercul rebusist “Evrika” Lugoj (Caransebeş) – 7,578 puncte (de remarcat difernţa infimă dintre cei doi bănăţeni), premiu 400 lei; Locul III Stelian Marinescu Câmpina – 7,548 puncte, premiu 200 lei.

Poate că unii dintre cititorii noştri au sesizat faptul că la Vasile Cernicica apare Lugoj, iar în paranteză Caransebeş. Există o explicaţie. El este “„de facto” din Caransebeş şi “de jure” din Lugoj, fiind cel mai tânăr component al echipei “Evrika”, are doar 52 de ani, faţă de coechipierii old-boys, care au vârste cuprinse între 65 şi 77 de ani. El s-a transferat la Lugoj, în anul 2003, fiind „liber de contract” la acea dată. “Mezinul” Vasile Cernicica este etnic ucrainean, deci el este şi „stranierul” echipei. O fi el „stranierul” echipei, dar cel mai important e faptul că şi-a demonstrat valoarea în mai toate concursurile la care a participat, fiind un abonat al locurilor fruntaşe (exemplu, laureat al memorialului mai sus-amintit în anii 1997 şi 2013, locul 5 în 1994, locul 4 în 1995, locul 3 în 1996, asta ca să ne referim numai la acest concurs). Dar cel mai important e că a fost muşcat de microbul rebusului, afecţiunea devenind incurabilă. Căci cine poate să vină duminică de duminică, făcând naveta Caransebeş – Lugoj şi retur, pe cheltuiala proprie? Numai un bolnav incurabil, “un frumos nebun al micilor oraşe.

Mircea ANGHEL

 

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.