Și critica își are rostul ei…(sau despre „Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023”)

Augustin BERCEAN 

Unul dintre cele mai comentate, criticate, mediatizate etc. subiecte ale săptămânii a fost ceremonia de deschidere a proiectului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023.

Nu am urmărit spectacolele pregătite de organizatori cu acest prilej, deci nu-mi voi permite să le comentez (și dacă le urmăream, tot nu-mi permiteam a mă substitui unui critic de artă…). Ce m-a uimit cel mai mult a fost, în schimb, patosul cu care s-a scris despre ele. Oricum, tot ce a ținut de această organizare, chiar de la începuturile ei, din 2016, nu a fost decât un scandal perpetuu. Este foarte greu să mulțumești pe toată lumea. „Dar măcar să încerce” – ar zice cei din tabăra cealaltă…

Am mai prins, ca generație, destul timp din viața mea când singura critică acceptată era… autocritica. Exprimată în alt mod decât „auto”, ea ar fi avut repercusiuni destul de însemnate asupra viitorului tău.

De aceea, mare parte dintre noi am acceptat în aceea perioadă să NU comentăm, să NU criticăm și, cel mai des întâlnit, să NU avem păreri personale.

Dar vremurile s-au mai schimbat (cel puțin, așa cred eu). În ziua de azi, critica este la îndemâna oricui și își are rostul ei bine definit în societate.

De multe ori, ea este folosită în exces sau fără argumente, dar, chiar și așa, e bine că există.

Toată povestea aceasta cu criticile aduse deschiderii proiectului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023 mi-a amintit de reacțiile pe care le-au generat articolele pe care le-am scris de-a lungul timpului pe site-ul http://www.augustinbercean.com . Că am criticat presa, că am criticat administrația, politicul sau „specialiștii” în cultura locală, reacțiile au fost mereu aceleași. Vehemente și foarte…personale. Nu intru în amănunte, e suficient să fie citite articolele adresate mie la timpul respectiv (dați doar un google search, că e plin internetul de ele) de către cei pe care i-am criticat (și prietenii lor…).

„Părerile” pe care le-am emis prin acest site (care are ca logo „păreri legojene”) nu au fost întotdeauna laudative la mediul înconjurător. Poate că fiind tributar unui trecut în care laudele erau singurele „păreri” permise, sau poate și prin natura educației pe care am primit-o, m-am ferit mereu în a ridica pe cineva în slăvi. Nu zic că nu sunt și lucruri pozitive care se întâmplă, evident că ele există, dar eu le consider ca făcând parte din normalul cotidian. Cel puțin din „normalul” pe care mi-l doresc eu.

A vedea în critică doar partea ei negativă și a reacționa ca atare nu ajută absolut pe nimeni. Știu, este greu de acceptat faptul că nu suntem perfecți, dar ar trebui măcar să încercăm. A analiza o critică doar prin prisma „taberelor adverse” sau a o percepe doar ca pe o ofensă personală, este complet eronat. Și pierzător.

De cele mai multe ori, corecțiile pe care le poți aduce unor fapte politice, administrative, culturale etc. rezultate prin asumarea corectă a unor crtitici, pot ajuta. Dar pentru acest lucru este nevoie de caracter.

Dar să revenim la discuțiile iscate cu ocazia ceremoniei de deschidere a proiectului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023. A fost ea perfectă? Din câte am citit, nu. Multe personalități culturale au criticat partea artistică a evenimentului. Dar este doar un început și trebuie luat ca atare. Este foarte important modul în care vor fi percepute aceste critici de cei care mai pot face ceva în acest sens.

Organizatorii evenimentului, curatori sau oameni politici, ar trebui să își asume faptele în întregul lor. Să fie atenți la fiecare critică, la fiecare părere, să analizeze corect modul în care a fost organizată ceremonia și reacțiile pe care le-a generat. În acest caz, timpul este de partea lor. A fost doar un început dintr-un întreg pe care toată lumea și-l dorește perfect. Și, când acest proiect se va termina, chiar dacă nu s-a reușit „atingerea perfecțiunii”, măcar cu toții să avem sentimentul că s-a încercat…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.