Boala sezonului a făcut aproape 200 de victime în judeţul Timiş. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, „în prima săptămână a lunii iulie, au fost diagnosticate 196 de cazuri, din care 67 au fost internate”. La Spitalul din Lugoj, luna trecută au fost 27 de pacienți internați, dintre care 12 cazuri la pediatrie și 15 cazuri la boli infecțioase.
„Numărul de prezentări la Serviciul de Urgență a fost mult mai mare, dar nu toate diareele necesită spitalizare. Principalul pericol într-o boală diareeică este reprezentat de deshidratare, care peste un anumit grad necesită spitalizarea”,
a precizat Valentin Predescu, medic spe-cialist boli infecțioase. Pentru prevenirea bolilor diareice acute trebuie respectate cu stricteţe măsurile de igienă personală şi alimentară, deoarece, în timpul verii, alimentele sunt mult mai perisabile. Este obligatorie spălarea pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletei, la revenirea acasă, spălarea cu multă apă a fructelor şi a legumelor, consumul de apă din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanţie şi menţinerea la rece a alimentelor.
„Boala diareică acută poate apărea prin consumul de apă contaminată, sau de alimente. La fel se poate transmite de la omul bolnav la omul sănătos prin intermediul mâinilor murdare. Asta înseamnă că pot fi afectate toate categoriile de vârstă, de la sugari până la vârstnici.”,
a mai spus medicul Valentin Predescu.Pacienții care prezintă aceste simptometrebuie să se prezinte la control dacă acestea persistă mai mult de 24 de ore.
“În cazul în care bolnavul prezintă mai mult de trei scaune moi pe parcursul a 24 de ore, de la 3 poate să ajungă și la 20. Atunci riscul de dezhidratare este mult mai mare. Dacă situația persistă mai mult de o zi, atunci ar trebui să se prezinte la medicul de familie, să-l evalueze, să-i dea eventual o rețetă și recomandări de regim. În cazul în care în ciuda tratamentului și a regimului boala persistă, poate să se adreseze spitalului”,
a conchis medicul.
În general incidența bolii diareice acute este mult mai crescută pe parcursul sezonului cald, de la sfârșitul lunii aprilie până în septembrie.
Alina DAMIAN
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns