Seniorii de la categoria 65 de ani au disputat meciul anului pe terenul Acapulco

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vineri, 29 septembrie 2017, cochetul restaurant Acapulco a fost amfitrionul balului seniorilor, la care au participat peste 400 de persoane. “Meciul anului” a fost organizat de Primăria Lugoj, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, Consiliul Local şi Direcţiea de Asistenţă Socială  Comunitară (DASC) Lugoj, cu prilejul celebrării Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

Această zi este marcată în fiecare an la 1 octombrie, pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.
Potrivit ONU, la nivel mondial, populația de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranța de viață va atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei și 75 de ani la bărbaţi.

În toate societăţile, persoanele de vârsta a treia au jucat şi joacă un rol remarcabil, deschizând calea, ocrotind, călăuzind paşi, picurând suflet şi înţelepciune în minţile şi inimile copiilor şi nepoţilor.
Acţiunea a început cu un spici rostit de primarul tuturor lugojenilor, Francisc Boldea. Acesta a spus:
“Circulă o vorbă românească la noi în cartier, care zice: Nu mor caii când vor câinii. Eu am fost crescut  în spiritul de a face în fiecare zi măcar un lucru. Dacă în fiecare zi poţi măcar să ajuţi un bătrân să treacă strada, măcar să încurajezi un copil, măcar să vizitezi un bolnav, dacă e cazul, atunci te poţi numi cu adevărat creştin şi om. Dacă în fiecare zi stai să pândeşti pe unii şi pe alţii, atunci răutatea vine din interior. De aceea sunt foarte fericit că astăzi ne întâlnim cu toţii aici, că dreptatea a învins şi va învinge totdeauna. Vreau să vă mai spun că mă bucur să ne distrăm împreună, că dumneavoastră o meritaţi, pentru că aţi muncit aproape o viaţă de om, ca şi mine de altfel”.

După rostirea acestei alocuţiuni, balul a debutat cu o suită de dansuri populare interpretată de Ansamblul “Lugojana” al Casei de Cultură Municipale, coregrafia aparţinându-i prof. coregraf Puiu Munteanu, iar conducerea muzicală lui Ionel Groza. Şi-au intrat apoi în rol seniorii, care au dansat aprig, fie pe muzica oferită de formaţia “Drăganii” şi solista Ramona Ilieşi Drăgan, în formă de zile mari, fie pe muzica pusă la dipoziţie de DJ Sergiu, contrazicând zicerea “bătrâneţe, haine grele”, haine pe care nu le-au luat cu ei, sau le-au lăsat la garderobă.

Concursul de dans a fost cireaşa de pe tort. În faţa unui juriu competent, exigent şi obiectiv, din a cărui alcătuire au făcut parte Cristian Galescu, viceprimar, Angelica Uscat, dir.  Direcţia de Asitenţă Socială  Comunitară, Iosif Crăciunescu, Ioan Barboni, ambii consilieri locali, Nicolae Streian, decanul de vârstă al seniorilor, 94 de ani, şi jurnalistul Mircea Anghel, redactor şef-adjunct al săptămânalului ACTUALITATEA, şi-au demonstrat talentul la dans şi tinereţea cea fără de bătrâneţe, sfidând efectiv anii trecuţi în contul personal, cele 25 de perechi care  s-au înscris la concurs, adică Marcela Raica – Elisabeta Szelitzki, Viorica şi Silvestru Ghiser,  Maria şi Mihai Andreescu, Anastasia şi Ştefan Epure, Maria şi Alexandru Farago, Aurelia Laza – Elena Barb, Eugenia Cimponeriu – Dorina Lucaciu, Maricica Farcaş – Ileana Novac, Maria şi Mihai Bobic, Elena şi Dumitru Ştirbăţ, Hilde şi Dănilă Barbu, Ana Boroşteanu – Ana Axuc, Florica Crişan – Adrian Capotă, Maria Cristea – Viorica Chişozan, Iconie Şonda – Iona Puciu, Veronica şi Rică Handaric, Irina Berwanger – Maria Rosada, Veronica Szrbic – Floare Drăguceanu, Elisaveta Jurchescu – Gheorghe Trif, Valeria Popovici – Eva Belu, Elena Ghera – Maria Farago, Cristina Crăciun – Maria Ungureanu, Maria Urban – Mariana Constantin, I.Kasziba – I.Lazăr şi Ana Szabo – Valeria Toderescu, au dansat pe ritmuri diferite de: foxtrot, vals, polcă, blues, populară din Banat şi ceardaş.

Toţi participanţii înscrişi în concurs s-au comportat peste aşteptări, adică senzaţional, juriului fiindu-i foarte greu să facă o departajare. Dacă ar fi fost după mine i-aş fi declarat pe toţi câştigători. Dar cum asta nu este posibil, vă prezint mai jos cele mai bune trei perechi din concurs: Locul I, cuplul Hilde şi Dănilă Barbu, Locul II, Maria şi Mihai Andreescu, Loul III, Maria Cristea, Viorica Chişozan. Primele trei perechi  au fost răsplătite cu diplome, cutii cu bomboane de ciocolată, mărimea lor variind în funcţie de locul ocupat, dar şi un CD oferit de solista Ramona Ilieşi Drăgan, cu cele mai noi înregistrări ale sale.

Nici ceilalţi concurenţi nu au fost uitaţi, primind şi ei diplomă de participare cu o cutiuţă de bomboane de ciocolată. Premiile au fost înmânate (primelor trei locuri de primarul Francisc Boldea) de către membrii juriului. Cel mai fericit a fost decanul de vârstă Nicolae Streian, fostul meu diriginte la gimnaziu, care a sărutat doamne mai tinere decât el cu 20-25 de ani (Moşule, ce tânăr eşti!). În scurtele momente de repaus pe care şi le-au permis, seniorii s-au delectat cu mâncăruri delicioase, ospăţul “pantagruelic” finalizându-se cu un tort imens, care a satisfăcut cele mai rafinate gusturi. Târziu, înspre miezul nopţii, “combatanţii” au început să se retragă pe la casele lor, unde va urma reîncărcarea bateriilor pentru o nouă încercare, care va  avea loc la data de 14 ianuarie 2018. Revelionul seniorilor.

Martin Buxbaum spunea că “unii oameni, indiferent cât de mult îmbătrânesc, nu-şi pierd niciodată frumuseţea, ci doar şi-o mută de pe feţe în inimile lor.” Doamne, câtă dreptate avea! Privind în inimile lor deschise, am zărit frumuseţea mutată de pe feţele lor.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.