Scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Şerban – premieră online 20 februarie 2021

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pe 20 februarie 2021, se marchează 165 de ani de la abolirea sclaviei romilor în Ţările Române.  Cu această ocazie, cu sustinere din partea magazinelor Profi, se va difuza gratuit premiera online a scurtmetrajului “Bilet de iertare”, în regia Alinei Şerban.

Filmul va fi disponibil pe durata întregii zile de 20 februarie pe pagina oficială a Alinei Şerban şi pe pagina Asociaţiei Untold Stories.

“Bilet de iertare”* (2020) reprezintă o dublă premieră în cinematografia română: primul film care tratează tema sclaviei romilor din perspectivă romă, scris şi regizat de prima regizoare romă din România, Alina Şerban.

*Termenul de “iertare” era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.

Scurtmetrajul este bazat pe o întâmplare reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Ţările Române. El prezintă povestea unui sclav rom, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică al cărei proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu.

Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmăreşte povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Ţările Române. Filmul este o producție Asociaţia Untold Stories, Mobra Films şi Dinadins, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Alina Şerban, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Bogdan Stamatin.

“Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la “Ake Dikhea” – Festivalul Internaţional al Filmului Romani din Berlin şi Best Narrative Director la Festivalul Internaţional “Female Voices Rock” – SUA.

Este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.

Evenimentul este susţinut de reţeaua de magazine PROFI şi face parte dintr-o serie de evenimente pentru promovarea diversităţii şi egalităţii, ce vor fi organizate în 2021 de Asociaţia Untold Stories.

Alina Şerban este câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă, decernat de Uniunea Actorilor Germani în 2020 pentru filmul “Gipsy Queen”, nominalizată la Premiile Academiei Germane de Film în 2020 pentru rolul din acelaşi film şi reprezentanta României la Festivalul Internaţional de Film Cannes, 2018, cu pelicula “Singură la nunta mea”.

Absolventă a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) şi Tisch School of Arts, New York, este prima regizoare romă de teatru şi film din România, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom şi actriţă câştigătoare a numeroase premii internaţionale pentru interpretare.

Pentru promovarea culturii rome, ea a primit recunoaștere specială de la Guvernul  României în 2019 şi Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Artă și Cultură (ERIAC).

Înființată în 2015 de Alina Șerban, Asociația Untold Stories este o organizație non-profit care are ca misiune combaterea discriminării şi dezvoltarea de proiecte artistice şi educative de teatru şi film care contribuie la crearea unei societăți diverse, pluralistice și tolerante.

Despre admin 6623 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.