Sculptorul Ingo Glass la „Casa Bredicenilor” din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Importantul sculptor contemporan Ingo Glass, originar din Lugoj, este din nou invitat la Lugoj; de data aceasta, Ingo Glass vine în orașul său natal cu expoziția „Forme și culori în spațiu”, expoziție organizată de Primăria Municipiului Lugoj, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 23 aprilie 2017, de la ora 12, la „Casa Bredicenilor” din Lugoj (str. V. V. Delamarina nr. 4).

Sculptorul Ingo Glass a fost de curând invitat la Lugoj, mai precis în 20 noiembrie 2016, la „Art Club” de la English Pub Lugoj, ocazie cu care despre artist, despre creaţia sa și simbolurile ei, despre întreaga sa activitate au vorbit sculptorul Marius Bacriu (preşedintele Filialei Lugoj a Uniunii Artiştilor Plastici din România), artistul plastic prof. univ. dr. Viorel Toma şi maestrul Silviu Orăvitzan; tot cu ocazia acelei întâlniri, sculptorul Ingo Glass a oferit un interviu postului TVR România Timișoara (interviu realizat de conf. univ. dr. Lucian Ionică), întregul moment fiind filmat de TVR România Timișoara.

În noiembrie 2016, sculptorul Marius Bacriu a menționat: „Ingo Glass este un sculptor monumental, din Generaţia de Aur a artei sculpturii, este un nume care a creat, prin formele sale inconfundabile, o avangardă în sculptură, esenţializând, cu timpul, „turnurile” şi „catedralele” sculptate la Galaţi; tot atunci, maestrul Silviu Orăviţan a adăugat: “De Ingo Glass mă leagă faptul că suntem acelaşi leat şi faptul că aparţinem aceluiaşi sit al artei – al reprezentării formelor simbolice, spirituale, esenţiale”; iar cunoscutul pictor lugojean Viorel Toma a completat: „Am fost colegi cu mulţi ani în urmă la Şcoala Populară de Artă din Lugoj, la eminenta profesoară de sculptură Elisabeta Popper”.

Sculptorul Ingo Glass locuiește în prezent la Budapesta, după o lungă perioadă de ședere în Germania; la prezentarea din toamnă de la Lugoj, după toate prezentările și după o proiecţie a traseului său artistic – Lugoj, Banat, Galați, Germania, Ungaria –, prin imaginile lucrărilor sale în diferite etape de construcție, creionându-se astfel destinul artistic internaţional al artistului, vizibil emoționat Ingo Glass a mărturisit:

„Cariera mea de suflet a început aici, la Lugoj, unde am primit abecedarul sculpturii de la domnişoara Elisabeta Popper, la Şcoala Populară, şi nu la Academia de Arte; ea a studiat la Viena; era studentă în anul III când Austria a fost ocupată de nazişti; n-a riscat să fie trimisă în lagăr și s-a refugiat la Lugoj; după război a devenit una din marile profesoare ale Şcolii de Artă lugojene. Lucrarea mea «Septenarius», înaltă de 13 metri, amplasată pe malul Dunării, la Galaţi, reprezintă cele şapte ţări prin care trece Dunărea, din Germania până în România; ea a devenit foarte cunoscută pe plan internaţional, din Occident până în Japonia, și a dat evoluţia creaţiei mele artistice de mai târziu, din Germania”.

În ziua următoare prezentării de la English Pub Lugoj, sculptorul Ingo Glass a vizitat (alături de soția sa, de un prieten din Ungaria, de prof. Simona Avram, de poeta Adriana Weimer și de Aurel Jurubiță – de la Primăria Municipiului Lugoj) „Casa Bredicenilor” din Lugoj, apoi a dorit să-și revadă lucrarea „Alfa și Omega” – monument istoric amplasat în Parcul Prefecturii din Lugoj și dedicat eroilor lugojeni căzuți în luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Adriana WEIMER

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.