Educaţia ecologică a lumii contemporane trebuie să fie un proces activ, continuu, de la o vârstă fragedă, prin acţiuni concrete, practice, la scară globală sau locală, în toate mediile şi să antreneze cât mai mult întreaga societate.
Ca orice formă de educaţie şi cea ecologică are la bază principii obiective de realizare. În primul rând, se relevă necesitatea formării la om a unei conştiinţe, gândiri sau conduite ecologice. Educaţia tinerilor în domeniul protecţiei mediului trebuie să se facă în şcoli, la toate disciplinele şi prin activităţi extraşcolare organizate de şcoală, fundaţii sau alte instituţii.
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 în colaborare cu ORGANIZAŢIA „ECOTIC“ a desfăşurat deja câteva activităţi cu tematică ecologică cum ar fi: expoziţii de desene („Salvaţi planeta Pământ!“, „Terra, casa noastră“, „De ce reciclăm?“), eseuri reunite sub aceeaşi temă, „Un mediu înconjurător echilibrat“, expoziţie de fotografie („Surse de poluare din şcoală“), ateliere şi expoziţii de artă din materiale reciclabile („Fii un artist eco!“, „Creez şi reciclez“, „Arta salvează planeta!“).
Prin aceste acțiuni realizate în cadrul CAMPANIEI „ŞCOALA ECOTERRIENILOR“ s-au urmărit: identificarea principalelor forme de poluare, înțelegerea importanței naturii în viața omului, implicarea în acțiuni concrete de protejare a mediului, exersarea deprinderilor de muncă în echipă pentru ecologizarea spațiului școlar / public, dezvoltarea spiritului civic și a responsabilității față de sănătatea mediului înconjurător, dar şi colectarea selectivă a deșeurilor, în vederea reciclării.
Elevii au înțeles că important este să își asume responsabilitatea atât pentru păstrarea unui mediu curat, cât și pentru sensibilizarea celorlalți cu privire la acest aspect.
Derularea acestui program, care presupune organizarea unor activităţi cu teme ecologice, poate realiza formarea unei conduite ecologice la elevi, dar cu impact şi în familiile lor. Datorită implicării active a părinţilor în activităţile şcolare pe teme ecologice se poate realiza educarea adulţilor prin intermediul copiilor. Un alt beneficiu al şcolii ar fi şi realizarea unui buget suplimentar prin valorificarea deşeurilor prin intermediul ORGANIZAŢIA „ECOTIC“ şi utilizarea acestor fonduri pentru dotarea şcolii noastre cu mijloace moderne de învăţământ.
„Activitatăţile ecologice au fost foarte bine gândite pentru ca toţi elevii să înţeleagă ce înseamnă reciclarea şi protejarea naturii şi cât sunt de importante pentru sănătatea tuturor.. De asemenea, acţiunile deja desfăşurate se înscriu într-o lungă serie de modalităţi prin care ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 reuşeşte să-i atragă pe elevi şi să le stârnească interesul. Copiii participă cu mare plăcere, sunt emoţionaţi, se pregătesc cu seriozitate şi trăiesc intens fiecare moment. Cu siguranţă, mesajul Eco pe care copiii l-au transmis prin intermediul activităţilor realizate a ajuns la sufletul fiecărui participant. Ne bucurăm că au răspuns un număr atât de mare de elevi invitaţiei de a se implica în cadrul CAMPANIEI „ŞCOALA ECOTERRIENILOR“ şi de a învăţa, într-o altă formă, despre reciclare şi protejarea mediului înconjurător!”, a declarat domnul director al Şcolii Gimnaziale Nr. 2, profesor Florin Mariş.
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 mulţumeşte cadrelor didactice, elevilor noştri, şi părinţilor pentru sprijinul permanent oferit, dar şi pentru frumoasa colaborare cu care ne-au obişnuit de-a lungul anilor şi care va conduce şi acest minunat proiect către succes! Felicitări, dragi „ecoterrieni“ ai şcolii noastre ! Mulţumim elevilor noştri talentaţi pentru interesul acordat fiecărei activităţi desfăşurate până acum! Proiectul nostru…va continua!
Ana-Maria ISVERCEANU DAN
Lasă un răspuns