Sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, o tradiție la Complexul „Sfântul Nicolae” din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului Organizației Națiunilor Unite  pentru Populație, ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii, avem înțeleptul proverb: „Cine n-are bătrâni, să-și cumpere!”.

„Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază reprezentanta Organizației Națiunilor Unite.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106.

Astăzi, la 26 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Persoanelor în Vârstă, există mai mulți vârstnici în lume decât au fost vreodată. O persoană din zece are peste 60 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani.

„Trăim mai mult și suntem mai sănătoși decât am fost vreodată, ceea ce este una dintre realizările majore ale umanității”, consideră Thoraya Ahmed Obaid, însă demografii nu se feresc să atragă atenția asupra îmbătrânirii populației la nivel mondial.

Conform tradiției, persoanele vârstnice din cadrul instituției lugojene Complexul de Servicii pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Nicolae”, au sărbătorit marți, 4 octombrie 2026, într-o atmosferă plină de voie bună, având ca invitați sponsorii instituției, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Lugoj, Angelica Uscat, precum și viceprimarul municipiului, Cristian Galescu, care le-au adresat cu drag „La mulți ani!” și urări de sănătate sărbătoriților, care au dansat plini de entuziasm pe ritmurile muzicii, au cântat și s-au bucurat de desertul oferit de sponsori, un frumos și gustos tort aniversar.

Sărbătoriții participă și la o tombolă organizată de sponsori, oferindu-li-se un sejur gratuit de trei zile în frumoasa stațiune numită  „Perla Carpaților”Sinaia, situată pe Valea Prahovei.

Adriana Hornyak, directoarea Complexului de Servicii pentru Persoane Vârstnice ”Sfântul Nicolae” din Lugoj, a declarat:

„În Complexul „Sfântul Nicolae” aniversăm, conform tradiției, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Și în acest an, bunicii din centrul nostru demonstrează că știu să trăiască frumos. Pe lângă mult așteptatul bal, întotdeauna organizăm în cadrul complexului o serbare cu muzică, o gustare… Și  în acest an am organizat o petrecere cu tematică, dans și voie bună, iar pentru că știu să profite de momentele frumoase din viață, avem multe de învățat de la ei. La mulți ani, tuturor vârstnicilor!”

LA MULȚI ANI tuturor persoanelor vârstnice, multă sănătate, să aveți zile frumoase și numai bucurii, din partea publicației „Actualitatea”! 

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6425 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.